Jessica en Daan in het rood-wit (Foto: Koos Bommelé)
Jessica en Daan in het rood-wit (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Fortunezen Daan en Jessica behoren tot de top van Nederland

Algemeen

DELFT - Korfballers Jessica Lokhorst (27) en Daan Preuninger (25) behoren tot de top. Naast het spelen in de hoogste Nederlandse korfbalcompetitie, de Korfbal League, spelen de twee Fortunezen in Oranje.

Door Cheyenne Toetenel

De korfbalgeschiedenis van Daan en Jessica vertoont veel overeenkomsten. Beiden korfballen sinds hun vierde jaar, waartoe zij werden geïnspireerd door hun familieleden. Daan door zijn beide ouders, Jessica door haar moeder en zus. Een verschil: waar Daan al sinds dag één deel uitmaakt van Fortuna/Delta Logistiek, startte Jessica bij SSS, het huidige KV Wageningen. Om op hoger niveau te spelen verruilde ze in de jeugd SSS voor DVO uit Bennekom. In 2014 werd het Fortuna. “Ik ging in Delft studeren, en dat gaf me de kans om bij Fortuna voor de prijzen te gaan spelen.”

Flinke stappen
Dat Fortuna een prettige club is om voor te spelen, benadrukken Jessica en Daan maar al te graag. “Fortuna voelt als een soort thuis”, aldus Daan. “Ik kom er al mijn hele leven en ken iedereen van de club. Maar wat Fortuna zo sterk maakt is dat we een hele goede jeugdopleiding hebben staan. Vanaf de D strijdt iedereen voor het kampioenschap.” Jessica beaamt dit. “Zelf kom ik van een klein clubje waar het er in de jeugd heel anders aan toeging. Dat bij Fortuna de jeugd voor de prijzen speelt en er zulke goede coaches opstaan maakt een club wel uniek. Je ziet een mooie lijn vanaf de jeugd tot aan ons, ook qua spel. Dat hebben niet veel clubs.” Daan stelt dat Fortuna zich de laatste jaren flink heeft geprofessionaliseerd. “Mensen komen niet voor niets van ver om bij ons te komen spelen. Ik denk dat we mooie stappen met de club hebben gezet om in ieder geval de komende jaren de beste van Nederland te kunnen zijn.”

Oranje
Niet alleen bij de toeschouwers van Fortuna gooien de twee hoge ogen, ook bij de bondscoach van het Nederlandse team vielen ze op. In 2018 zijn zij geselecteerd voor TeamNL. “Dat seizoen wonnen we voor het eerst sinds lange tijd de finale”, vertelt Daan. “We wonnen drie play-offs van PKC. Nu hebben we drie finales op rij gehaald, maar dat jaar was de eerste en werd de groei van Fortuna goed zichtbaar.” Met Oranje draaien zij een fulltime programma, niet alleen vol trainingen maar ook met clinics ter promotie van de sport.

Talent
Waar het wat onwennig is om over de eigen kwaliteiten te praten, spreken Jessica en Daan vol lof over elkaar. “Jessica is een van de beste verdedigers van de Korfbal League”, stelt Daan. “Daarnaast wil iedereen met haar samenspelen, omdat zij een onwijze teamspeler is. De afgelopen tijd is ze ook nog eens een stuk beter gaan afronden dan de jaren ervoor, wat maakt dat zij nu bij de top van Nederland hoort.” Jessica: “In mijn ogen is Daan de beste allrounder. Hij kan goed verdedigen, maar kan ook goed een vak sturen terwijl hij nog superjong is. Wat er nodig is, dat doet Daan. En wat het ook is, hij doet het supergoed. Dat is een kwaliteit die maar heel weinig mensen hebben.”

‘Coronaseizoen’
Hoewel de wedstrijden bij Fortuna dit seizoen werden gespeeld, verliepen deze anders dan gewoonlijk. “Sneltesten voor de wedstrijd, gesloten kleedkamers en kantine, en natuurlijk geen publiek in de zaal”, vertelt Daan. “Dit laatste heeft denk ik voor iedere ploeg wel invloed”, zo haakt Jessica in. “Het is niet leuk, want de aanwezigheid van publiek zorgt voor een kick. Toeschouwers helpen je soms echt door een wedstrijd heen. Maar misschien is het ook wel een keer goed geweest voor ons dat we dat niet hadden. Dat we het zelf moesten waarmaken, zonder hulp. Dat geldt natuurlijk voor elke club.”

Titels
In een leeg Ahoy werd vorige week zaterdag gestreden om de landstitel. Ondanks dat Fortuna deze spannende titelstrijd tegen PKC verloor met 18-22, kijken Jessica en Daan terug op een mooi seizoen. “Vanaf nu gaan wij ons met het Nederlandse team focussen op het EK korfbal in oktober.” Hoe het veldseizoen bij Fortuna gaat verlopen is nog even de vraag. “Of deze competitie doorgaat is nog niet zeker, aangezien we niet weten hoe het gaat verlopen met de coronamaatregelen. Het eventuele werken met zelftesten is wellicht te kostbaar voor clubs. Mocht het niet doorgaan, dan gaan wij met het Nederlands team weer een druk programma tegemoet om de sport te promoten in het land.” En wat zij zich verder ten doel stellen voor volgend seizoen? “De landstitel die wij in 2019 hebben behaald terugpakken van PKC. Dat is uiteindelijk het hoogst mogelijke.”