Theater Na de Dam 2020
Theater Na de Dam 2020

Een vrijheidswandeling vol verhalen door Delft

Algemeen

DELFT - Theater Na de Dam en De VAK hebben een bijzondere vrijheidswandeling door Delft gemaakt.

Met een plattegrond en een boekje loop je langs plaatsen in Delft die belangrijk zijn geweest in de Tweede Wereldoorlog. Bij de stops luister je via jouw telefoon naar verhalen, muziek, bekijk je oude en nieuwe filmpjes en doe je opdrachten. Allemaal in het teken van ‘vrijheid’. Bijzonder is het gebruik van oud materiaal dat beschikbaar is gesteld door Erfgoed Delft.
De stadswandeling is gemaakt door jonge theatercursisten die zich helemaal inzetten voor Theater Na de Dam. Normaal spelen zij elk jaar op 5 mei een voorstelling. Ook dit jaar gaat de voorstelling niet door. Speciaal voor de vrijheidswandeling maken de jonge theatermakers filmpjes en podcasts met verhalen van Delftenaren over de oorlog en vrijheid. Maar ook zelf ontkomen ze er niet aan om antwoord te geven op de vragen: wat is vrijheid, wat zou jij eten als je honger had, en wanneer had jij gevoelens van wraak?
Door de podcasts en filmpjes komen de locaties van de route tot leven. Oud en nieuw materiaal wordt gemixt. Je ziet zeldzaam bewegend beeld van Delft in de oorlog, van begin tot het eind. En een combinatie van foto’s gemaakt in de oorlog en dezelfde foto’s op dezelfde locatie nu. Theater Na de Dam mag het materiaal, beheerd door Erfgoed Delft, gebruiken voor de vrijheidswandeling. Erfgoed Delft maakte de film oorspronkelijk voor de fototentoonstelling Het uur U ter ere van 75 jaar vrijheid. Wanneer de Oude Kerk weer open gaat, is de tentoonstelling alsnog te zien.
De stadwandeling is nu te koop via www.rietveldtheater.nl voor 10 euro. In het pakket zit een plattegrond, boekje met routekaart, verhalen en opdrachten en wat verrassingen die je nodig hebt tijdens de wandeling. Op 3 mei kunnen de pakketten opgehaald worden bij het Rietveld theater. De vrijheidswandeling is ook na 5 mei nog te bewandelen.