Tino Dimitrijevic: “Ik wil wel graag in de top eindigen." (Foto: PR)
Tino Dimitrijevic: “Ik wil wel graag in de top eindigen." (Foto: PR)

“Tino Dimitrijevic: Voetbal is echt voor mij gemaakt”

Algemeen

DELFT – De Delftse Tino Dimitrijevic droomt, net al vele leeftijdsgenoten, van een carrière in het betaald voetbal, een WK-ticket en een Champions League trofee. Nu hij door is in de eerste selectieronde van Go Ahead Eagles, is die droom weer een stukje dichterbij gekomen voor de speler van SV Den Hoorn. “Ik voel wel iets bij deze club.”

Door Esdor van Elten

Tino Dimitrijevic, van Servische afkomst maar geboren en getogen in Delft, is zeventien jaar en eerstejaars op het Mondriaan College, waar hij een zorgopleiding doet.

Profvoetballer
Hoewel hij dat ook een mooi vak vindt, hoopt hij het vooral te kunnen gaan maken als profvoetballer. Al met iets meer dan vijf jaar zette hij zijn eerste voorzichtige stapjes op het veld, bij SV Den Hoorn en al heel snel werd het duidelijk dat dat zijn plek is. Als hij er over vertelt spat het enthousiasme er vanaf: “Voetbal is echt voor mij gemaakt. De passie, de strijd, alles wat je er in moet gooien. Ik wil altijd winnen, nooit verliezen, en ik doe alles voor de bal.”

ADO Den Haag
Met de motivatie zit het dus wel goed en ook Tino’s talent werd snel ontdekt: “Na een jaartje bij SV Den Hoorn werd ik gescout door Feyenoord, Sparta en ADO Den Haag”, herinnert hij zich. “Mijn ouders kregen een brief waarin ik werd uitgenodigd voor een proefperiode.” ADO was de eerste club waar Tino terecht kon en waar hij ook meteen zou blijven. “Na de eerste proeftraining gaven ze al aan geïnteresseerd te zijn. Mijn ouders en ik hebben toen niet verder gekeken. ” Tino zou vervolgens negenenhalf jaar bij ADO spelen. “Dat was natuurlijk iets heel anders dan SV Den Hoorn. De club is groter en professioneler. Er kan gewoon meer.” Daar stond tegenover dat ADO dan ook meer van de pupillen verwachtte. “Je moet er echt voor gaan.” Dat betekende in de praktijk zes keer per week trainen, vaak meerdere keren per dag, plus de wedstrijd. Maar dat vond Tino allemaal geen probleem.

Talentontwikkeling
Hoewel Tino in zijn periode bij ADO jammer genoeg “geen echte prijzen pakte” was het wel een periode vol van ontwikkeling. “Ik speel in de aanval, of als aanvallende middenvelder, de nummer 10 positie zeg maar. Scorend vermogen is daarbij belangrijk en ik maak veel goals.” Tino’s sterke kanten liggen volgens hem op verschillende vlakken; techniek: ik ben goed in dribbelen en makkelijk aan de bal. Ik heb snelheid en kan goede passes geven.”
Maar hij ontwikkelde ook tactisch inzicht: “Ik kan het spel ‘lezen’. Aan zijn periode bij ADO Den Haag kwam in 2018 een einde: “Ik heb 17 maanden met een liesblessure gelopen en dat brak me uiteindelijk op.” Daarom keerde hij in 2019 terug bij SV Den Hoorn. “Eerst bij de B2, maar na drie wedstrijden werd ik overgeplaatst naar de selectie.”

Go Ahead Eagles
Ondertussen was hij echter landelijk nog niet uit beeld verdwenen: drie weken geleden ontving Tino een uitnodiging om proeftrainingen te komen doen bij Go Ahead Eagles.
Op zaterdag 10 en dinsdag 13 april maakte Tino zijn opwachting in De Adelaarshorst, het stadion van de club in Deventer.
Afgelopen woensdag hoorde hij dat hij door was naar de volgende ronde. “Op 17 en 20 april zijn de volgende proeftrainingen. Met een kleinere groep.” Hoe het proces verder verloopt weet Tino nog niet, maar hij hoopt dat hij in het nieuwe seizoen wellicht aan mag treden bij Jong Go Ahead Eagles. “Dan ben ik nog 17, of misschien net 18.”

‘Mooie club’
Een stapje dichter bij een profcarrière dus. Maar “Dit is meer dan alleen een kans”, vindt Tino. “Ik voel ook wel iets bij deze club. Ik heb toen ik uitgenodigd werd meteen de documentaire over Go Ahead club bekeken. Het is echt een mooie club. Met een mooi stadion en met mooie mensen.”
Niettemin hoopt Tino dat er nog grotere dingen in het verschiet liggen. “Ik wil wel graag in de top eindigen. Een Wereldkampioenschap winnen, een Champions League trofee...”

Buitenland
Om die droom waar te maken zou Tino uiteindelijk de stap naar het buitenland moeten kunnen maken: “Bij Barcelona misschien.” Hij realiseert zich dat de weg lang en moeilijk is. “Daarom doe ik ook gewoon mijn opleiding,zodat ik daar op terug kan vallen.”
Maar voorlopig is de droom er, en denkt hij die ook wel waar te kunnen maken: “De belangrijkste eigenschap om naar de top te komen is doorzettingsvermogen.” En daarmee zit het wel goed.