De goede schildermaanden komen er weer aan

Het voorjaar is in aantocht. Tijd om de buitenboel na te kijken. Is uw schilderwerk nog op orde? Tijdig en regelmatig onderhoud is essentieel.

Natuurlijk wil het oog ook wat. Een fris, netjes geschilderd huis is een sieraad voor de bewoner. Maar schilderwerk is méér dan mooi maken. Het beschermt de kwetsbare delen van uw huis, zoals kozijnen, dakkapellen, deuren etc. Wie het schilderwerk laat versloffen zal merken dat hij of zij op langere termijn duurder uit is, omdat er dan ook reparatie of misschien zelfs vervanging nodig is.

Inspecteren
Wanneer is uw huis toe aan een schilderbeurt? U kunt natuurlijk simpelweg om het aantal jaar de hele boel doen, maar dat is niet altijd nodig. Verwering en slijtage van het schilderwerk kan door veel dingen veroorzaakt worden; weersinvloeden, kwaliteit van de eerder gebruikte verf, noem maar op. Een visuele inspectie kan al veel duidelijk maken. Is de verflaag al aan het verkleuren of verbleken? Zijn er scheurtjes te zien of laat de verf misschien zelfs al los? Even wat dieper kijken dan de bovenlaag is ook wel verstandig. Houtrot bijvoorbeeld kan ook ònder een verflaag zitten. Twijfelt u? Laat dan zéker een vakman even kijken. Hoe het ook zij, het is sowieso verstandig om wat betere weersomstandigheden af te wachten voor u begint met het (laten) schilderen van de buitenboel. Schilderen in de winter is mogelijk, maar vraagt speciale materialen en verfsoorten, waardoor de kosten op kunnen lopen. De beste tijd om te schilderen is zo ongeveer tussen de maanden april en oktober, met een buitentemperatuur tussen de 10 en 25 graden. Een beetje droog weer is ook wel aan te raden.

Vakman
Natuurlijk kun je zelf de kwast ter hand nemen. Maar vaker is het lonend om hier een vakman voor in te schakelen. Zij doen het veelal sneller en beter en beschikken bovendien over de juiste materialen zoals steigers. Wie toch graag kosten wil besparen kan wellicht enig voorwerk zelf doen, zoals afplakken, of ontvetten van het oppervla, het vullen van gaten en spleten en soms zelfs wat schuurwerk. Overleg altijd met uw schilder over wat u wel en niet kan doen. Een vakman wil in de eerste plaats dat het goed gedaan wordt tenslotte. En de juiste voorbereiding is essentieel voor de kwaliteit van het eindresultaat. Vanzelfsprekend is ook besparen op de verf niet altijd de verstandigste manier van zuinig zijn. Overleg met de vakman over welke verf waar het beste te gebruiken is. En dan de keuze voor de vakman zelf. Let daarbij niet alleen op de offerteprijzen, maar zoek ook eens naar reviews van het bedrijf en controleer of het schildersbedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie of dat deze een keurmerk voert, zoals het Keurmerk Kwaliteitsvakman, De Betere Schilder, AF erkende schilder, en VGO-keur. Een lokale vakman inschakelen is vaak lonend, omdat het voorrijkosten scheelt. Neem op tijd contact op. De agenda van een goede vakman kan snel vollopen!

Meer berichten