Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Anne Boogert

DELFT- 60 plusser Anne Boogert is al jaren werkzaam bij de forensische opsporing. Daarnaast is ze in haar vrije tijd vrijwilliger bij Erfgoed Delft, specifiek bij de Archeologie als fotograaf van archeologische vondsten.

Anne deed ooit een opleiding technische fotografie, waarna ze ging werken als fotograaf. Een tijd deed ze dat in het ziekenhuis, maar nu werkt ze al een flinke tijd bij de politie. “Ik fotografeerde het plaats delict, bloedsporen, vingerafdrukken en andere details die het blote oog niet zo snel ziet.” Aldus Anne. Toen de forensische opsporing de transitie maakte van foto naar digitale scanners, liet Anne zich omscholen; “Met scanners werken vond ik echt een stuk minder leuk dan het spelen met lichtinval en lampjes in een fotostudio. Daarom heb ik mij toen laten omscholen tot forensisch rechercheur, en ik ben inmiddels doorgespecialiseerd tot documentenonderzoeker.”

Archeologie Delft
De technische foto ervaring heeft ze meegenomen in haar werk bij Archeologie Delft. “Fotografie was al die tijd nog steeds mijn grote passie. Ik hou ervan om te prutsen met licht en filtertjes om details vast te kunnen leggen op camera.” Hierom werd ze via via getipt over Archeologie Delft, en dat ze daar op zoek waren naar een fotograaf. “Ik miste het studiowerk en de technische creativiteit van fotografie in mijn werk. Daardoor werd ik heel enthousiast.” Archeologie vormt samen met het Stadsarchief en Monumenten, Erfgoed Delft. “Delft heeft een enorm rijke geschiedenis. De archeologen willen dat heel graag uitdragen, beeld is daarbij enorm belangrijk. Daarom maak ik foto’s van de opgravingen.” Bij de archeologische vondsten van Delft is veel te bespeuren, zeker omdat er in 1536 bij een grote brand veel papieren geschiedenis verloren is gegaan. De Archeologen proberen in de grond antwoorden te vinden en daarover te publiceren; “Archeologen zijn hele gepassioneerde mensen die zich helemaal vastbijten in de geschiedenis. Daar maken ze dan publicaties over, waar ik voor fotografeer. Vorig jaar is er bijvoorbeeld een boek uitgebracht over houten vondsten in Delft.”

Vrijwilligerswerk
Toen Anne begon met vrijwilligerswerk werkte ze nog fulltime, daarom begon ze ook met een avond per week. “Eerst was het zo dat ik eigenlijk te weinig tijd had vanwege mijn werk, nu is het zo dat ik eigenlijk te weinig tijd heb voor werk.” Naarmate ze ouder werd kon ze het werk wat meer afbouwen naar 3,5 dag, waardoor ze meer tijd over heeft voor haar vrijwilligerswerk. Door de coronamaatregelen kan ze helaas al sinds maart 2020 haar vrijwilligerswerk niet meer doen; “Ik vind het zo verschrikkelijk leuk om te doen, dat corona er echt wel inhakt. Vooral omdat het mij zoveel energie geeft, en het zo leuk is om te doen.” Anne ging vaak op de donderdagavond na haar werkdag meteen door naar de Archeologen om foto’s te maken, en die opdrachten die ze kreeg vroegen soms ook de nodige inspanning. “Deze foto’s zijn door de technische creativiteit vaak een hele klus om mooi te krijgen. Je moet je door allerlei bochten wringen om een mooie kijkhoek, de juist lichtinval en detaillering te krijgen. Ik kom dus genoeg aan beweging.”

Contact in coronatijd
Hoewel Anne door corona dus niet bij de archeologen komt, onderhoudt ze wel contact met ze. “Mijn coördinator houdt contact met mij en de andere vrijwilligers via de telefoon en de mail. Het is echt hartverwarmend dat ze je als vrijwilliger zo waarderen.” Wel houden de archeologen een vinger aan de pols wat betreft de mogelijkheden in de nabije toekomst; “Er wordt wel bij de gemeente geïnformeerd of er binnenkort weer wat mogelijk zal zijn, maar de gemeente moet zich natuurlijk aan de regels houden. Dat begrijp ik wel, dus het wordt afwachten of ik binnenkort weer foto’s mag maken.”

Werving
Archeologie Delft doet veel met educatie. Er zijn rondleidingen, lessen op scholen en bijeenkomsten om de geschiedenis van de stad uit te dragen. Scholen kunnen ook materiaal lenen voor spreekbeurten of projecten. “Voor vrijwilligers zijn er regelmatig leuke bijeenkomsten. Op dit moment zijn de meeste plekken voor vrijwilligers vervuld.” Voor meer informatie over vrijwilligers bij archeologie delft kun je een kijkje nemen op hun website. Archeologie-delft.nl

Ken jij een leuke vrijwilliger? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl!

Anne Boogert

Meer berichten