<p>&quot;Sinds dit kwartaal is het nog moeilijker geworden om aan een betaalbare woning te komen&quot;, aldus makelaar Ronald Roepman.</p>

"Sinds dit kwartaal is het nog moeilijker geworden om aan een betaalbare woning te komen", aldus makelaar Ronald Roepman.

(Foto: Picasa)

‘Indrukwekkende effecten op de woningmarkt’

DELFT - De woningmarkt blijft volgens Ronald Roepman van Roepman Makelaardij onder de nodige druk staan. Dit komt doordat er niet genoeg aanbod is voor de enorme vraag. “Momenteel zijn er twintig kandidaat-kopers voor één woning”, vat hij samen.

De makelaar van het kantoor aan de Molslaan spreekt van een verdere verschraling van de woningmarkt. “Het woningaanbod is ook het afgelopen kwartaal weer verder afgenomen”, gaat hij verder. “Dat zorgt er weer voor dat de prijzen blijven stijgen en woningen en appartementen tot 5,5 ton boven de vraagprijs verkocht worden. De schaarste op de woningmarkt, het structurele tekort aan betaalbare woningen, in combinatie met de lage rentestand, heeft ook dit kwartaal weer gezorgd voor deze indrukwekkende effecten op de woningmarkt.”

Starters buitenspel
Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor zijn werk als makelaar. Niet alleen is Roepman Makelaardij een betrouwbare partner bij de verkoop van uw woning. Ook kan het makelaarskantoor u uitstekend van dienst zijn bij de aankoop van een woning. “Toch zijn er vooral bij de aankoopbegeleiding wat moeilijkheden gerezen in de dagelijkse praktijk. “Ja, we doen heel veel aan aankoopbegeleiding, maar wat je ook doet, meestal lukt het niet door deze situatie op de woningmarkt. En we komen tot de conclusie dat het sinds dit kwartaal wel heel moeilijk is geworden om een betaalbare woning te kopen. Er worden zo weinig geschikte woningen aangeboden en de vraag is zo groot. We kunnen hieruit niet anders concluderen dat de starters buitenspel zijn komen te staan.”

Verschraling
De maatregel die is genomen om de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning voor starters af te schaffen heeft ook nog niet tot het gewenste effect geleid. “Dit voordeel voor starters zien we nog niet terug in de woningmarkt”, gaat hij verder. “Dat geldt ook voor de verhoging van deze belasting bij het opkopen van goedkopere woningen door beleggers. Hierdoor zijn er niet ineens meer kansen voor starters ontstaan, zoals de opzet van deze maatregel was. Alternatieven voor starters zijn er ook niet echt, want ook de huurmarkt zit op slot.” Ronald Roepman spreekt daarom nog maar eens van een verschraling van het woningaanbod, met allerlei vervelende gevolgen voor de mensen die gaan starten op de woningmarkt. “En eigenlijk geldt dezelfde situatie voor mensen van zeventig jaar en ouder”, gaat hij verder. “Als die groep met het oog op de toekomst gaat verhuizen, dan verlaten die meestal een woning met een tuin, maar daar zijn ook niet echt alternatieven voor. Een breder nieuwbouwaanbod is dan ook gewenst en hierbij doe ik een appèl op de instanties die daar over gaan: bouw niet alleen nieuwe woningen voor het type yup aan de rand van het centrum, maar ook betaalbare woningen voor starters en zeventigers.”
Uit de laatst gehouden woonenquete onder 550 makelaars van de NVM is gebleken dat deze makelaars vinden dat er een minister van Wonen moet komen - en dat vanuit het Rijk meer en sneller locaties moeten worden aangewezen om woningen te bouwen. De brancheorganisatie is na deze resultaten van mening dat het nieuwe kabinet, van welke samenstelling dan ook, nu moet doorpakken. “Dit is een helder signaal vanuit de praktijk. Deze heldere boodschap kan en mag een volgend kabinet niet meer naast zich neerleggen. Bovendien levert een actieve woningmarkt veel banen op en dat kan in het post-coronatijdperk enorm helpen om de economie een flinke impuls te geven. www.roepman.nl.

Meer berichten