Plaquette van het orgeldraaiersechtpaar Fusco-Capocci op de Boterbrug.
Plaquette van het orgeldraaiersechtpaar Fusco-Capocci op de Boterbrug.

Muziek in Delft - literaire audiotour door Delft nr. 9

Algemeen

In deze literaire wandeling hoor je hoe muziek in Delft verschijnt in romans, gedichten, opera en songteksten. De Delftse pop met o.a. Tee-Set, de Volkszangdag, Taptoe Delft, het carillon, het draaiorgel: muziek in alle soorten komt voorbij.

Maar bovenal hoor je in deze aflevering niet alleen gesproken teksten, maar ook de muziek zelf. Tijdens het wandelen van de ene naar de andere locatie hoor je bijvoorbeeld liedjes over Delft, uitgevoerd dooro.a. Nico Haak, Hans Steenks, Bert Brehm, Guus Westdorp, Jules de Corte en Harrie Jekkers.

Graaf en gravin
Het orgeldraaiersechtpaar Fusco-Capocci dankt hun bijnaam aan Delftse studenten. De muzikanten waren twee van de vele Italianen die vorige eeuw naar Delft emigreerden. Ze waren een vast onderdeel van het straatbeeld in de stad, waar ze met het orgeltje, tamboerijn en mandoline muziek maakten. Met de Delftse studenten had het echtpaar een levenslange speciale band. Toen op een dag hun geld werd gestolen, hielden studenten een inzameling. Ze haalden meer geld op dan het echtpaar had verloren.

Carillon
Het carillon van de Nieuwe Kerk neemt in de audiotour een speciale plek in. Je hoort een gedicht van Ida Gerhardt, een prozafragment van Jo van Ammers-Küller, een lied van Jules de Corte en carillonspel van de adjunct-stadsbeiaardier Marianna Marras.

Delftse pop
De wandeling begint deze keer buiten het centrum: in de Warmoezierstraat. Daar is sinds kort een fragment uit de songtekst Ma Belle Amie van Tee-Set op een blinde gevel te zien. En daar is ook de ‘Delftse jukebox’ met QR-codes die verwijzen naar hits van Delftse artiesten als Jules de Corte, Alquin, Nico Haak, After Tea, Jody Bernal, VanVelzen en Ricky Koole.

Afbeelding