Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé (Foto: KOOS BOMMELE)

Hemd van het lijf: Lenneke en Floor

Moeder en dochter maken FLORE bags van gerecycled materiaal. Niet alleen leuk, maar ook duurzaam.

Waarom wilden jullie bij het Sint Agathaplein op de foto?
“Dit is een herkenbaar stukje Delft; de stad waar wij onze duurzame tassen met de hand maken."

Hoe lang maken jullie al tassen?
Floor: "Een aantal jaren geleden is mijn moeder hiermee begonnen. Toen waren het vooral unieke verjaardagscadeautjes voor mensen uit onze eigen omgeving. Sinds het begin van corona is die hobby een beetje uit de hand gelopen en willen we de tassen via een webshop gaan verkopen."

Hoe is het idee ontstaan?
Lenneke: "Ik had een nieuwe naaimachine en ging experimenteren met stoffen die ik in huis had, maar bijvoorbeeld ook met het leer van een bank die op straat stond. Het beviel zo goed om een tweede leven te geven aan materialen, dat wij steeds meer tassen zijn gaan maken."

Vanwaar de naam By Flore?
Lenneke: "Flore is mijn tweede naam, waar Floor naar is vernoemd. Echt een naam uit de familie dus."

Wat is de verdeling nu?
Floor: "We maken allebei tassen, maar ik houd mij daarnaast met de verkoop bezig. Samen verzamelen wij stoffen. Als mensen ons laten weten dat ergens een bank staat, snijden wij met een stanleymes het leer of de stof eruit."

Komen mensen zelf ook wel eens spullen aanbieden?
Floor: "Ja, de laatste tijd veel broeken en andere kledingstukken waar we de stof van kunnen gebruiken, maar bijvoorbeeld ook gordijnen en meubelstoffen. We kunnen de materialen bijna altijd wel gebruiken."

Hoe is duurzaamheid gekoppeld aan jullie tassen?
Lenneke: "In elke tas recyclen wij materialen en daarnaast sturen wij ze op in een duurzame verpakking met een duurzame verzenddienst. Bestellingen van mensen die in de buurt wonen, brengen we het liefst zelf langs op de fiets." Floor: "Maar wat wij vooral ook hopen te bereiken, is dat mensen minder plastic tasjes kopen. Elke seconde worden er in de wereld namelijk wel 160.000 plastic tassen gebruikt."

Hoe gaan jullie te werk?
Lenneke: "Thuis hebben wij heel veel stoffen liggen, waar we regelmatig even bij gaan zitten om te kijken of we inspiratie krijgen. De tassen ontstaan dan ook heel spontaan. Deze verschijnen op byflore.nl en Instagram flore.bags. Het is ook mogelijk om ons jouw wensen door te geven voor een tas in opdracht, misschien wel van stoffen die jij zelf thuis hebt liggen."

Als burgemeester van Delft...
"...zouden wij ervoor zorgen dat de kleine winkels in de binnenstad blijven bestaan."

Meer berichten