<p>De Delftse Bodybuilders van Sportschool Olympus deden ook mee aan internationale wedstrijden zoals hier in Luxemburg in 1974</p>

De Delftse Bodybuilders van Sportschool Olympus deden ook mee aan internationale wedstrijden zoals hier in Luxemburg in 1974

(Foto: )

Herinneringen aan muzikaal en sportief Delft

DELFT - Delft bruiste al muzikaal in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en ook sportief waren er tal van hoogtepunten in onze prinsenstad.

Door Martin Reitsma

Muziek
In navolging van Den Haag onstonden ook in Delft bandjes zoals The Why, The Kwyet, Tee Set en After Tea. Begin jaren zeventig kocht ik mijn eerste gitaar bij muziekwinkel Dols in de Choorstraat. Ik ging er regelmatig al platen kopen maar ook die gitaren hadden een geweldige aantrekkingskracht op mij als tiener. Gitaarles kreeg ik bij Bob Kerkhof, Polle Eduard en Gerard Romeijn van de Tee Set hadden er immers ook les gehad. Je toog dan met je gitaar naar de Sasboutstraat en kreeg in de keuken van Bob les. De Delftse jeugd reed op Puch, Tomos, Kreidler, Zundapp, Yamaha. De Mobylette was in bij de dames. We droegen lang haar en plateauzolen, dansles kreeg je bij Wesseling. Uitgaan in Delft kon je volop, in de jaren zestig had je bijvoorbeeld muziekcafé Cecil en de zaal in de Simonsstraat, in de jaren zeventig had je aan de van Groenewegenstraat een muziekkelder en op de Verwersdijk La Bouteille. De Stal was ook zo’n gezellig muziekcafé, terwijl bij Koot aan de Beestenmarkt veel livebands optraden. Ook Club International, de Bourdon, de Mallemolen en de Eland waren memorabele ontmoetingsplekken voor de Delftse jeugd. Voor de studenten had je Staminee en Lorre, uit de Delftse studentenbeweging kwamen bands als Treshold Fear en de succesvolle opvolger Alquin voort.

Sport

Sportief gezien had Delft ook zijn kampioenen. Schaatster Stien Kaiser, gewichtsheffer Piet van de Kruk, de Delftse basketbalploeg Punch en Delftse voetbalteams die het goed deden. Xerxes/DHC’66 behaalde in het seizoen 1967-1968 een verdienstelijke zevende plaats in de Eredivisie. Delft was trots op zijn club met bekende namen als Eddie Treytel, Wim van Hanegem, Hans Dorjee en Chris Kronkhorst. Een van de hoogtepunten is de 0-1-overwinning op Feyenoord in de Kuip. Memorabel de wedstrijd tegen Ajax in 1981 die DHC nipt verloor. In 1983 en 1985 worden de Delftenaren algeheel zondagkampioen van Nederland in het amateur voetbal. Bekende namen uit die periode zijn Bram en Leo Rontberg, Hans Suiker, Rob Eckhardt, Frans van Straaten, Hans de Ruiter en Sjef de Poorter. Ook Wim van Zinnen speelt op hoog niveau. Bij Sportschool Olympus werden Body Building kampioenen gekweekt zoals Johnny Schreuder, die zelfs nog een Europese titel haalde en ook Koos Lucas deed het goed. Beide heren waren in Delft ook portier en susten menig opstootje.


Meer berichten
 
CustomHtml_1