Hemd van het Lijf: Elzo Niemeijer
<p>Foto: Koos Bommel&eacute;</p>

Foto: Koos Bommelé

(Foto: KOOS BOMMELE)

Hemd van het Lijf: Elzo Niemeijer

Elzo Niemeijer (56) is manager bij Delft voor Elkaar en benadrukt de kracht van samenwerken.

Waarom hier op de foto?
“Omdat Delft voor Elkaar de hoofdingang is voor de Delftenaar naar het sociale domein.”

Hoe zet jij je in binnen deze organisatie?
“Als manager is het mijn taak om te zorgen dat wij vanuit Delft voor Elkaar de juiste producten en ondersteuning kunnen leveren aan Delftenaren op het gebied van welzijn en zorg.”

Dat doe je nu een half jaar?
“Klopt, ik ben in oktober 2020 gestart. Voor die tijd heb ik verschillende functies bekleed, vanuit een gemeente maar ook in het welzijnswerk. Delft voor Elkaar is een mooie mix. Aan de ene kant staan we tussen de Delftenaren, maar aan de andere kant geven we samen met de gemeente invulling aan alle sociale opgaven die in Delft liggen.”

Hoe kun jij jouw ervaring nu inzetten?
“Met mijn vorige werk was ik actief binnen het Rotterdamse gebied Feijenoord, waar de sociale problemen zeer groot zijn. Daar heb ik mij beziggehouden met armoedeproblematiek, taalachterstanden en de gezondheid van bewoners. Door samen te werken hebben wij een aantal mooie dingen kunnen bereiken. De kracht van dat samenwerken neem ik als een soort rugzak mee naar Delft, om te zorgen dat we in gezamenlijkheid met andere partijen en met name Delftenaren stappen kunnen zetten.”

Waarom is het werk van Delft voor Elkaar belangrijk?
“Delft voor Elkaar heeft een fantastische mix van mensen die allemaal ervaring hebben op verschillende onderdelen van het sociale domein. Onze kracht is dat wij dankzij onze medewerkers en vrijwilligers Delftenaren heel gericht kunnen helpen en ondersteunen.”

Hoe gaat dat in coronatijd?
“Onze dienstverlening gaat door, maar we hebben veel aanpassingen moeten doen. Wij merken met name dat hulp en doorverwijzing op afstand noodzakelijk is gebleken. We zien veel meer telefoontjes en veel meer doorverwijzingen. Maar we zien ook wel dat bepaalde groepen Delft voor Elkaar moeilijker weten te vinden. Wij houden ons hart vast over wat er gebeurt met eenzaamheid, financiële problematiek en gezondheidsachterstanden door minder beweging. Het probleem blijft groeien. Wij proberen mensen zoveel mogelijk op eigen kracht zelfstandig verder te laten gaan, bijvoorbeeld ook op het gebied van sport. Bewegen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar zorgt ook voor contact met anderen en geeft een doel bij de invulling van de dag. Zeker als we straks weer wat vrijer zijn gaan we pas echt zien wat corona heeft opgeleverd aan financiële problematiek, huiselijk geweld, eenzaamheid.”

Hoe bereidt Delft voor Elkaar zich daarop voor?
“We weten dat die storm gaat komen en daarop proberen wij ons samen met onze ketenpartners voor te bereiden. Samen met hen bekijken we nu al wat absolute noodzaak is. Welke problematiek pakken we als eerste op en wat komt daarna.”

Gaan de bezuinigingen vanaf 2023 vanuit de gemeente gevolgen voor jullie hebben?
“We zullen door deze bezuinigingen mensen in de kou moeten laten staan. Mensen die wij voorheen nog konden helpen. Waar dat precies op gaat gebeuren, daar puzzelen we nog op. Het zijn onmogelijke keuzes. Ik begrijp de noodzaak dat de gemeente moet bezuinigen, maar de gevolgen voor met name de kwetsbare Delftenaren, die het in deze coronatijd al zo moeilijk hebben, zijn groot.”

Wat is jouw boodschap aan de lezers?
“Ik kan niet genoeg benadrukken dat mensen met al hun vragen op het gebied van welzijn of zorg Delft voor Elkaar kunnen bellen op 015-7600200 of e-mailen naar info@delftvoorelkaar.nl . Niemand moet met een vraag thuis blijven zitten, juist nu niet. Zoek contact op, dan gaan wij kijken wat we voor je kunnen doen.”

Als ik burgemeester van Delft was...
“...zou ik tot het eind blijven vechten om Delft de sociale stad te laten zijn en blijven die het nu is.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten