'We moeten nog even met elkaar de schouders eronder zetten' (Foto: Koos Bommelé)
'We moeten nog even met elkaar de schouders eronder zetten' (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

‘Alleen met elkaar kunnen we de coronacrisis overbruggen’

Algemeen

DELFT - Waar velen in maart 2020 dachten het ‘gewone leven’ na een paar weken weer te kunnen oppakken, staat de wereld een jaar later nog steeds op zijn kop. Met burgemeester Marja van Bijsterveldt blikken we terug op een veelbewogen coronajaar en kijken we vooruit op wat nog komen gaat.

Door Cheyenne Toetenel

“Ik weet nog heel goed dat ik in een relatief kleine huiskamer aan het dineren was met een groep vrienden op de avond dat mij het bericht bereikte van de eerste coronabesmetting in Delft”, vertelt Van Bijsterveldt. “Toen nog heerste het gevoel er snel vanaf te kunnen zijn door even de schouders eronder te zetten met elkaar. Echter, het duurde allemaal langer dan gedacht. Afgelopen zomer heb ik toch wel als licht bevreemdend ervaren, omdat ik sterk het gevoel had dat de mensen losser werden terwijl we er nog niet waren. De angst voor een tweede lockdown bleek gegrond. Het was een bijzonder jaar, een jaar waarin er ook veel zorgen waren. Zorgen om de ondernemers, ouderen, studenten en kinderen thuis. Ik heb bewondering voor ouders, maar ook voor leraren die de slag naar digitalisering hebben gemaakt. Ik heb daarnaast enorm veel waardering voor onze ondernemers, voor hun veerkracht. En voor de mensen in de zorg. Heel knap hoe zij op een rustige en evenwichtige manier door deze crisis gaan. Dus enerzijds was het een jaar van zorg, maar anderzijds ook een jaar vol veerkracht, creativiteit en doorzettingsvermogen. Het is een jaar waar ik met veel verschillende gevoelens op terugkijk.”

Verbinding
Ondanks de beperkende maatregelen heeft de burgemeester het afgelopen jaar veel Delftenaren ontmoet. “Dat is een bewuste keuze geweest”, vertelt zij. “Natuurlijk wel altijd volgens de regels. Als burgemeester wil ik in verbinding zijn met de mensen. Ik wil weten wat er leeft in de stad, hoe mensen de situatie het hoofd bieden, horen hoe het gaat, of ze hulp nodig hebben, wat we als gemeente kunnen doen en ook wat ik als burgemeester kan doen.” Veel gesprekken zijn de burgemeester sterk bijgebleven. “Mijn bezoek aan het Reinier de Graaf Gasthuis vond ik zeer indrukwekkend. Heel knap hoe de mensen in de zorg de crisis het hoofd hebben geboden. Wat mij ook echt is bijgebleven is de snelheid waarmee www.thuisbesmet.nl, een platform voor en door studenten, een feit was, naar aanleiding van een Teams-vergadering die ik had met de koepel van studentenverenigingen, de gemeente en het bestuur van de TU Delft om te praten over de lockdown van het hoger onderwijs. Waar ik daarnaast met heel veel plezier op terugkijk zijn de acties die voor ouderen en zieken in eenzaamheid zijn gedaan, van collectief tot individueel. Maar ook zoiets als de heel goede samenwerking met onze wethouders, we zijn deze moeilijke uitdaging echt als team aangegaan. Heel indrukwekkend vond ik de 4 mei viering; de koning op de lege Dam. Dat beeld vergeet ik nooit meer.”

Shop lokaal
Ondernemers hebben het in deze tijd zwaar, iets waar de burgemeester graag de aandacht nog eens op vestigt. “Veel ondernemers zijn genoodzaakt hun pensioen op te eten of het spaargeld voor de kinderen te gebruiken. Wij Delftenaren zullen er met elkaar voor moeten zorgen dat Delft Delft blijft. Daar waar we lokaal kunnen kopen, moeten we dat écht doen. Plan een winkelafspraak in, koop een lekkere kop koffie en maak een wandeling door onze mooie stad. We kunnen zelf erg veel betekenen door de lokale ondernemers te steunen.” Daarnaast wijst Van Bijsterveldt op de naleving van de basisregels. “Voor ons allemaal geldt dat het een hele dure plicht is om ons te houden aan de drie basisregels: anderhalve meter afstand, handen vaak wassen en thuisblijven bij klachten. Dat doe je niet voor jezelf, maar dat doe je uit solidariteit. Niet alleen voor die mensen die ziek worden om je heen, maar ook om te voorkomen dat we nog langer op allerlei plekken dicht moeten blijven wat ten koste gaat van individuele ondernemers.”

Hoop
Van Bijsterveldt stelt dat er licht in de tunnel is door het vaccineren. “Alleen zo, in combinatie met de drie basisregels, komen we uiteindelijk in relatief normaler vaarwater. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren, want uiteindelijk ontstaat dan immuniteit in de samenleving. Het wel of niet laten vaccineren is de vrijheid die mensen hebben, maar we leven in een land waar veiligheid altijd voorop staat en we enkel vaccins toedienen die zorgvuldig zijn getest. Uiteindelijk willen we het liefst zo snel mogelijk weer de vrijheid hebben die we hadden en daar hoort het vaccin onlosmakelijk bij. We kunnen echt met elkaar bijdragen aan de beëindiging van de lockdown, zodat er straks toch weer gewoon een levendige stad is waar wij allemaal zo van houden.”

Herwaardering vrijheid
Het wachten is nu aangebroken tot we weer een deel van onze vrijheid terugkrijgen. Vrijheid, die we na dit jaar minder voor lief zullen nemen, verwacht Van Bijsterveldt. “In een gesprek met mijn zoon vroeg ik welk gevoel er bij hem naar boven komt bij het terugdenken aan het afgelopen jaar. Hij zei: ‘Dat is toch wel de herwaardering van onze vrijheid.’ Hij is jong, ging graag naar festivals en een terrasje pakken, ontmoetingen met vrienden. Zijn antwoord wees mij er nog eens op dat de vrijheid die wij kennen iets heel bijzonders is. Nederland is wat dat betreft een bevoorrecht land. Dan is de impact ook groot op het moment dat die verworvenheden voor een deel tot stilstand komen en even niet binnen het bereik liggen. Hoe mooi is het als wij straks weer ons gang kunnen gaan en bevrijd zijn van de tijd waarin we nu opgesloten lijken te zitten. We moeten echt nog even met elkaar de schouders eronder zetten, omzien naar elkaar en volhouden. Hopelijk kunnen we dan genieten van een prachtige zomer in Delft.”