Ruben vindt de muzikale activiteiten bij Cultuurhuis Delft leuk om te doen (Foto: Koos Bommelé)
Ruben vindt de muzikale activiteiten bij Cultuurhuis Delft leuk om te doen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Ruben van den Bos

Algemeen

DELFT - Ruben van den Bos (22) heeft een tussenjaar genomen. Niet om te reizen, maar om zijn dagen te kunnen vullen met werk, hobby’s én om actief bezig te kunnen zijn met vrijwilligerswerk. Niet alleen is hij verbonden aan Vitalis Maatjes en Stichting VTV, ook is hij regelmatig te vinden bij het Cultuurhuis om de verbinding te zoeken met ouderen uit zijn woongebouw Abtswoude Bloeit.

Door Cheyenne Toetenel

Ruben groeide op in Papendrecht, maar verhuisde voor zijn studie naar Delft. Na het afronden van zijn bachelor startte hij met de master Electrical Engineering, afdeling Power Engineering. Het afronden van deze studie komt voorlopig nog even niet in zicht, door Rubens keuze om een tussenjaar te nemen.

Cultuurhuis
De 22-jarige woont samen met zeven andere studenten in een studentenhuis in woongebouw Abtswoude Bloeit. Dit is een voormalig verzorgingshuis waar studenten, ouderen en cliënten van Perspektief samenwonen onder één dak. “Cultuurhuis is daar flink actief”, vertelt Ruben. “Hier kunnen bewoners samenkomen voor culturele activiteiten zoals theater, dans, film, literatuur, muziek of cabaret, maar bijvoorbeeld ook voor burendag of een bingoavond. Samen met de andere bewoners van mijn studentenhuis ben ik vaak aanwezig om verbinding te zoeken met andere bezoekers. Dat is belangrijk, zeker voor de ouderen die in het complex wonen. Zij hebben niet veel vrienden en familie om zich heen en zijn vaak eenzaam. De activiteiten van het Cultuurhuis doen veel voor hen, juist omdat ze daar een praatje met ons kunnen maken.” Betrokkenheid bij de buurt uiten Ruben en zijn vrienden ook op een andere, wel heel bijzondere manier. “Wij hebben als studentenhuis de tekst ‘Just smile and wave’ op ons keukenraam hangen. Dat is een quote van de pinguïns uit de film Madagaskar. Dit was als grapje bedoeld, maar het dient wel ergens voor. In onze wijk wordt best vaak negatief gesproken over ons gebouw en de studenten die er wonen, dus we proberen hiermee iets positiefs te brengen en verbinding te zoeken met anderen in de wijk. Er zijn best veel mensen die naar ons zwaaien, waarna wij natuurlijk ook terugzwaaien. Daar wordt iedereen vrolijk van.”

Maatje
Niet alleen binnen Abtswoude Bloeit zet Ruben zich actief in om te verbinden en mensen een fijn gevoel te geven, maar ook binnen het vrijwilligerswerk dat hij doet. “Elke woensdag begeleid ik een 9-jarige jongen die in een lastige thuissituatie verkeert. Dat doe ik namens de stichting Vitalis Maatjes. Deze stichting koppelt kinderen tussen de 5 en 18 jaar aan een vrijwilliger. Samen trek je vervolgens een jaar lang wekelijks een paar uurtjes met elkaar op en onderneem je gezellige activiteiten. Daarnaast ben ik op drie manieren verbonden aan Stichting VTV.” Deze stichting biedt mensen met een beperking diverse vormen van vrijetijdsactiviteiten en wil dat mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking kunnen meedoen in onze samenleving net als ieder ander. “Op maandag begeleid ik namens VTV een 14-jarige jongen met autisme en op vrijdag doe ik sportactiviteiten met twee broers die overgewicht hebben. Daarnaast is er de intentie om met een groep mannen met een verstandelijke beperking activiteiten te gaan doen, maar dat is wegens de huidige coronamaatregelen nu niet fysiek mogelijk. We videobellen wel, maar kunnen het fysieke pas oppakken als Nederland weer een beetje opengaat.” Alle activiteiten bij elkaar kosten Ruben best veel energie, maar hij heeft plezier in wat hij doet. “Je weet dat je mensen helpt en je ziet met eigen ogen dat je wat teweegbrengt bij de kinderen. Het jochie van Vitalis is bijvoorbeeld een uur nadat ik weg ben nog steeds enthousiast aan zijn moeder aan het vertellen wat we allemaal voor leuks hebben gedaan die middag. Dan zie je dat jouw inzet echt waardevol voor ze is. Hetzelfde geldt voor de jongen met autisme die ik begeleid. Hij kan moeilijk vriendjes maken, hoe mooi is het dan dat hij een buddy heeft die wekelijks veel aandacht aan hem besteedt. Je bent minimaal een jaar aan ze verbonden, waardoor je echt een hechte band opbouwt.” Prettig vindt Ruben ook dat hij zelf veel leert. “Je leert hier hoe je goed kunt communiceren, zeker richting mensen met een verstandelijke beperking. Dat is ook goed voor de eigen ontwikkeling.”

Ken jij een leuke vrijwilliger? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl!