Sophie Rook en Sophie van den Bosch kijken uit naar weer een fysieke wedstrijd (Foto: Koos Bommelé)
Sophie Rook en Sophie van den Bosch kijken uit naar weer een fysieke wedstrijd (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

‘Hopelijk kunnen wij snel weer die wedstrijdspanning voelen’

Algemeen

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook Sophie Rook (14) en Sophie van den Bosch (16). Beiden actief binnen dansvereniging Dancin’ Delft, waar zij deel uitmaken van de selectiegroep B t/m 16.

Door Cheyenne Toetenel

De meiden delen niet alleen een naam, maar ook een passie: dansen. Die passie komt tot uiting bij Dancin’ Delft, waar de twee al jaren lid zijn. Beiden beoefenen de dansstijl Jazz en Sophie van den Bosch doet daarnaast aan Modern. Iets wat Sophie Rook ook wel ziet zitten om toe te voegen aan haar dansrepertoire, of wordt het toch hiphop?

Bewegen op muziek
Sophie Rook startte met dansen toen zij een jaar of vier was. “Toen ik klein was vond ik bewegen op muziek al heel leuk. Mijn ouders schreven mij daarom in bij Dancin’ Delft. Ik deed ook veel sporten ernaast, maar dansen is de enige die ik altijd ben blijven doen.” Ook Sophie van den Bosch is al aardig wat jaartjes actief binnen de sport. “Ik dans nu elf jaar. Altijd al was ik lekker beweeglijk op het ritme van de muziek. Na het behalen van mijn zwemdiploma’s lieten mijn ouders mij daarom een proeflesje draaien bij Dancin’ Delft. Na die proefles hebben zij mij meteen ingeschreven, omdat ik enthousiast was.” De meiden startten hun ‘danscarrière’ beiden in een recreatiegroep, waar zij de dansstijl Jazz beoefenden. Na een paar jaar kregen beiden, weliswaar op een ander moment door het verschil in leeftijd, bericht dat zij waren geselecteerd voor een D-selectiegroep waarmee zij naast algemene shows ook wedstrijden mochten gaan dansen. Voor Sophie Rook volgden twee seizoenen in de D-selectie en twee seizoenen in de C-selectie. Voor Sophie van den Bosch waren dat twee seizoenen in de D-selectie en vier seizoenen in de C-selectie. Toen twee jaar geleden een nieuwe groep werd opgezet, de B t/m 16. Nu, twee jaar later, is het tijd om deze om te zetten naar een groep met hetzelfde niveau maar een leeftijdscategorie hoger: de B t/m 19. De inschrijving voor de eerste wedstrijd in deze categorie is inmiddels een feit.

Digitaal trainen
Trainen doet de groep wegens de coronamaatregelen momenteel middels digitale lessen. “Trainen zonder elkaar fysiek te zien is wel een uitdaging”, aldus Sophie van den Bosch. “Gelukkig kunnen we vanaf 7 april wel weer buiten dansen bij de voetbalvereniging. Dat geeft toch meer het gevoel dat je deel uitmaakt van een groep.” Ook Sophie Rook kan niet wachten om die sfeer weer mee te krijgen, al ziet zij ook de voordelen in van de Zoom-trainingen. “De trainsters dansen vanuit een kleine studio en de selectie vanuit huis. Het is leuk om eens te zien hoe al die slaapkamers eruitzien! En we blijven lekker bezig, wat belangrijk is om in conditie te blijven.” Binnenkort staat een online wedstrijd op de planning, vertelt Sophie van den Bosch. “In wedstrijdkleding en met een strak danskapsel gaan wij een video opnemen van onze wedstrijddans, die vervolgens richting de jury gaat ter beoordeling. Het is jammer dat de echte wedstrijdsfeer wegvalt, maar leuk dat we toch nog iets kunnen doen. Zeker omdat we het wedstrijdseizoen vorig jaar ook niet hebben kunnen afmaken.”

Gevoel
Na al die dansjaren weten de meiden hun kwaliteiten goed te benoemen. “Ik denk dat ik de dans snel opneem als danspasjes worden uitgelegd”, stelt Sophie Rook. “Ik kan vrijwel meteen meedansen. En als ik toch iets niet begrijp, durf ik te vragen om extra uitleg. Voor sommigen is dit lastig, maar je leert er alleen maar van en hoeft je er dus niet voor te schamen.” Sophie van den Bosch geeft aan haar gevoel goed in dans te kunnen verwerken. “In het dagelijks leven ben ik iemand die het goed kan aanvoelen als iemand niet lekker in zijn of haar vel zit. Dit komt ook goed van pas bij het dansen, want bij Modern gaat het er bijvoorbeeld om dat je er gevoel in legt. Zelfs in de zware onderwerpen kan ik mij goed inleven.” Mede door de kwaliteiten van de meiden hebben ze met hun team al flink wat prestaties geleverd om trots op te zijn. Sophie Rook: “Wij hebben veel choreografieën gedanst, dansshows en wedstrijden gedaan. Het is lastig kiezen welk optreden het hoogtepunt was.” Sophie van den Bosch weet wel een specifiek moment te benoemen. “Dat wij op het Nederlands Kampioenschap in de top drie zijn geëindigd, daar ben ik heel trots op.” De doelen die zij nog heeft? “Ooit hoop ik in de A selectie te komen. Nu zijn die dansers echt voorbeelden voor mij. Als je ze ziet dansen is dat prachtig om te zien.” Sophie Rook kijkt vooral uit naar een eerst mogelijke fysieke wedstrijd. “Ik hoop snel weer de wedstrijdspanning te voelen en te kunnen dansen op het podium.”

Ken jij een jong sporttalent? Mail naar redactie@delftopzondag.nl !