Rozemarijne Margaretha Christina zet zich in als vrijwilliger voor Stichting 8 Maart Delft (Foto: Koos Bommelé)
Rozemarijne Margaretha Christina zet zich in als vrijwilliger voor Stichting 8 Maart Delft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Rozemarijne Margaretha Christina

Algemeen

DELFT - Maandag is het Internationale Vrouwendag. Rozemarijne Margaretha Christina (26) ondervond al op jonge leeftijd de heersende ongelijkheid tussen man en vrouw. Dat zij zich nu als vrijwilliger inzet voor Stichting 8 Maart Delft is dan ook niet vreemd.

Door Cheyenne Toetenel

De van origine Rotterdamse belandde na een tijd te hebben gereisd in Delft, voor de liefde. Haar leven in Nederland pakt ze nu zo langzamerhand weer op. Ze werkt als kunstzinnig therapeut en is muzikant. In haar vrije tijd is ze actief voor Stichting 8 Maart Delft. “Voor gendergelijkheid zet ik mij graag in.”

Stichting 8 Maart Delft
Stichting 8 Maart Delft zet zich jaarlijks in om Internationale Vrouwendag onder de aandacht te brengen bij een breed publiek in de regio. “Wij staan voor gendergelijkheid, gelijke rechten, gelijke kansen voor mannen en vrouwen, jong en oud”, vertelt Rozemarijne. “Wij willen dat mannen en vrouwen zich verbonden kunnen voelen met zichzelf en met hun omgeving. Door mensen bij elkaar te brengen kunnen zij van elkaar leren.” Mensen bij elkaar brengen doet de stichting elk jaar, maar dit jaar verloopt die samenkomst net even anders. “Dit jaar vindt ons evenement online plaats. Wij nodigen iedereen uit om via Zoom samen te komen en toch dat gevoel van saamhorigheid te bereiken voor jong en oud, man en vrouw, vanuit welke cultuur dan ook.” Met diverse sprekers worden voor een breed publiek interessante onderwerpen behandeld. “Jens van Tricht komt vertellen waarom feminisme ook van belang is binnen mannenemancipatie. Wij vrouwen hebben mannen nodig én andersom. Op Internationale Vrouwendag kunnen we dat vieren. Ook Hatte van der Woude, wethouder van jeugd, onderwijs, integratie en emancipatie, is een van onze sprekers. Naast deze twee hoofdsprekers vertellen tien andere sprekers in break-out rooms over uiteenlopende onderwerpen verbonden aan het overkoepelende thema: Invloed met impact. Zeker in coronatijd is het soms moeilijk om de verbinding met elkaar te voelen. Door er nu met zijn allen voor te kiezen om online samen te komen, ontstaat die verbinding tóch. De link voor het evenement is te vinden op onze social media of op te vragen via 8maartdelft@gmail.com.”

Bewustwording
Dit is het eerste jaar dat Rozemarijne actief is binnen de stichting. “Toen ik begin 2020 weer terug was in Nederland, sloot ik mij aan bij een hele gezellige groep vrouwen: de Wereldparels. Via deze groep kwam ik in contact met Vrouwenplatform Delft. Vanuit daar werd ik gevraagd of ik de PR wilde doen voor Stichting 8 Maart Delft. Ik werd benaderd door voorzitter Selma Akozbek die vertelde dat het bestuur wel wat hulp konden gebruiken binnen de digitale wereld. Vanaf dat moment ben ik via de website, facebook, Instagram en Twitter namens Stichting 8 maart het evenement gaan promoten. Vrijwel elke dag gaan foto’s en verhalen online om zichtbaar te blijven.” Zich inzetten tegen ongelijkheid voelt goed voor Rozemarijne. “Het geeft voldoening. Ik heb als kind op verschillende manieren de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ervaren. Er was aan het gender een bepaalde rol verbonden. Ik vond het vroeger zo raar dat de jongetjes enkel in zwembroek naar buiten mochten en ik per se een topje daarbij aan moest. Natuurlijk zijn er fysieke verschillen tussen man en vrouw, wat mij raakt is het waardeoordeel wat mensen vervolgens koppelen aan gender. Een voorbeeld daarvan zag ik in mijn familie. Mijn broertje had vroeger lang haar en werd uitgescholden voor meisje, alsof het iets negatiefs is. Ook zie je ongelijkheid terug in salarissen van mannen en vrouwen, machtsposities en de algemene ideeën over wat de rollen van mannen en vrouwen zijn. Ik sta daar niet achter.” Rozemarijne heeft de verschillen altijd gezien en oneerlijk gevonden. “Ik heb manieren gezocht om tegen die ongelijkheid te strijden. Bij de stichting heb ik een manier gevonden om dat samen te doen, wat kracht geeft. Ik geloof er echt in dat wij iets kunnen veranderen. Wij doen dit door het gesprek met mensen aan te gaan, hen uit te nodigen om zelf na te denken, taboes te doorbreken en alles bespreekbaar te maken. Als er bewustzijn ontstaat, ontstaat er een keuze om het anders te doen. Daar maak ik mij graag hard voor. Het is belangrijk dat mensen weten dat we ook met verschillen gelijk blijven in waarde, of je nou man of vrouw bent, Nederlands of Turks, jong of oud. We zijn allemaal mens. Daarin kunnen we samenkomen. Daarin zijn we een geheel.”