Bewoners van de Reinier de Graafweg, waaronder bewonerscommissie-voorzitter Ben Herman, voerden vorig jaar al actie (Foto: Koos Bommelé)
Bewoners van de Reinier de Graafweg, waaronder bewonerscommissie-voorzitter Ben Herman, voerden vorig jaar al actie (Foto: Koos Bommelé)

Bewoners Reinier de Graafweg niet blij

Algemeen

DELFT - De herinrichting van de Reinier de Graafweg brengt veel positieve veranderingen met zich mee, maar omwonenden gaven afgelopen zomer tijdens een protest al aan niet blij te zijn met de overlast die er door ontstaat. Hoewel in augustus afspraken zijn gemaakt tussen gemeente en bewoners, klinkt nu wederom kritiek.

"De opening van de nieuwe weg brengt veel geluidsoverlast met zich mee", aldus Ben Herman, voorzitter van de bewonerscommissie. Om te zorgen dat de overlast afneemt, hebben wij afgelopen zomer afspraken gemaakt met de gemeente waarin zeventig procent van de bewoners zich kon vinden. Dat is de wettelijke eis." Nu de uitvoering bijna van start gaat, blijkt echter dat niet al deze afspraken worden nagekomen. "Sommige afspraken vervallen of worden radicaal anders. De ruiten zouden worden vervangen, maar nu blijkt dat de hele pui wordt verwijderd en we een enkel raam terugkrijgen in plaats van de twee aparte ramen die we hadden. Ook de deuren worden hoger dan ze nu zijn. Op deze manier kan de aannemer voordeliger werken en is de gemeente goedkoper uit, maar wij zitten met extra kosten. Deze radicale veranderingen betekenen namelijk dat wij al onze raamdecoratie in de vuilnisbak kunnen gooien, want niets past meer. We krijgen 200 euro vergoed, maar daar koop je geen nieuwe raamdecoratie en horren van. Niet iedereen in deze woningen is kapitaalkrachtig genoeg om zelf geld bij te leggen, dus dat is een kwalijke zaak." Wat Herman ook kwalijk vindt, is dat de bewoners geen inspraak hebben gehad bij de aanpassingen. "Daarom wil ik nu via rechtsbijstand de werkzaamheden stopzetten. Het is te zot om waar te zijn dat je een proces stil moet laten leggen, omdat de gemeente zelf doet waar ze zin in heeft. Wij zijn hier zwaar gepikeerd over. Graag willen wij met de gemeente rond de tafel. Anders sluit ik een tweede protestactie op straat niet uit."