Wethouder Bas Vollebregt en Annelies Tetteroo, de zus van de overleden frontman Peter Tetteroo, scannen de QR-codes (Foto: Koos Bommelé)
Wethouder Bas Vollebregt en Annelies Tetteroo, de zus van de overleden frontman Peter Tetteroo, scannen de QR-codes (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Monument voor Delftse band Tee-Set onthuld

Algemeen

DELFT - Het monument voor de Delftse band Tee-Set is een feit. De crowdfundingsactie van initiatiefnemers Aad Sosef en Harry van Adrichem was zelfs zo succesvol dat een extra element is toegevoegd om de Delftse muzikale grootheden te eren.

Door Cheyenne Toetenel

Een eerbetoon op megaformaat voor de Tee-Set, de Delftse band die zich eind jaren zestig ontwikkelde tot een ware hitmachine met maar liefst 21 Top 40-hits, waaronder de nummer één hit ‘She likes weeds’ en de internationale nederbeat-hit ‘Ma belle amie’ waarmee goud werd behaald in Amerika. Dat is wat Sosef voor ogen had. “De band is onderdeel van de identiteit van cultureel Delft. Dat maakt de ‘Tee-Set’-tijd in mijn ogen een stukje cultuurgeschiedenis, dat een eerbetoon waard is.” Van Adrichem sloot zich al snel aan bij de plannen van Sosef. “Het gaat hier om het muzikale erfgoed van Delft. Daarin is de Tee-Set de belangrijkste vertegenwoordiger door de enorme successen die ze hebben behaald.” Het eerbetoon is inmiddels gecreëerd in de vorm van een drietal herinneringen, en wel in de wijk waar het allemaal begon: het Delftse Westerkwartier.

Eerbetoon
Op grootformaat zijn nu de woorden uit het refrein van ‘Ma Belle Amie’ te lezen op een blinde muur in de Warmoezierstraat. Daarnaast is een kunstfoto, gemaakt door de gerenommeerde fotograaf Peter Mokveld, op het trafohuisje op het Hugo de Grootplein geplaatst met daarop de eerste Tee-Set formatie met de vijf Delftse muzikanten van toen: Polle Eduard, Gerard Romeijn, Robbie Plazier, Carry Janssen en de man met de geweldige stem, Peter Tetteroo. Dankzij de hoge opbrengst van de crowdfunding presenteren Sosef en Van Adrichem zelfs een extra element: de Delftse Jukebox. “Een elektriciteitskastje tegenover de gevelwand is omgetoverd tot een virtuele jukebox, met daarop maar liefst zestien QR-codes die verwijzen naar songs uit de periode van 1957 tot heden. Denk aan hits van Delftse artiesten als Jules de Corte, Alquin, Nico Haak, Jody Bernal, Roel van Velzen en Ricky Koole. De toevoeging van dit derde element trekt het eerbetoon aan de Delftse muziekhelden breder en maakt het project voor ons compleet.”

Scannen
QR-codes zijn niet alleen toegevoegd aan de jukebox, maar ook aan de twee andere elementen van het monument. “Onder de geveltekst zijn twee codes aangebracht, waarvan een verwijst naar een pagina met informatie over de Tee-Set en de ander naar de video van de hit ‘Ma Belle Amie’. Bij de kunstfoto op het trafohuisje is ook veel digitale activiteit mogelijk. Maar liefst vijf codes sturen na het scannen door naar diverse hits van de Delftse nederpopband.” Sosef had in het begin zo zijn twijfels of dit systeem zou werken, maar komt daar nu volledig op terug. “Wij hebben het door deze toevoeging mooier voor elkaar dan Den Haag! De QR-codes geven het project iets extra’s. Vroeger en nu komen samen; je luistert naar muziek van toen met de technologie van nu. Dit is ook een goede manier om de jongere generatie aan te spreken en ze iets bij te brengen over de Delftse popgeschiedenis, want in veel gevallen zijn jongeren daar niet bekend mee.”

Stadswandeling
Volgens Sosef is het monument niet alleen voor Delftenaren een toevoeging, maar ook voor toeristen. “Hoe leuk zou het zijn als het monument wordt opgenomen in een stadswandeling. Op die manier kun je toeristen en dagjesmensen wat langer vasthouden en meer laten zien dan enkel de oude binnenstad. Hierover zijn wij momenteel in gesprek met Kunstwandeling Delft. Ook is het monument aangemeld bij Kunstwacht, om te zorgen dat het project waar zoveel donateurs aan hebben bijgedragen geborgd wordt.” Sosef en Van Adrichem zijn dankbaar voor het enthousiasme en de steun van oud-leden van de Tee-Set, nabestaanden van frontman Peter Tetteroo, de gemeente Delft, belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier en vele donateurs. “Allen hebben bijgedragen aan dit prachtige eindresultaat.” Ook Bas Vollebregt, wethouder van Cultuur, is enthousiast: “Wat een prachtige en goed gekozen herinnering aan deze befaamde Delftse popformatie! Aad Sosef, Harry van Adrichem en alle andere initiatiefnemers verdienen een groot compliment. En dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die de crowdfundingsactie heeft ondersteund. Delft is trots op de Tee-Set en maakt dat zichtbaar met dit mooie eerbetoon. We hebben de tekst nu op bescheiden wijze onthuld, maar ik hoop van harte dat er later dit jaar een grotere happening kan plaatsvinden en dat al die Tee-Set liefhebbers er dan ook bij kunnen zijn.” Sosef en Van Adrichem delen die hoop: “Dit najaar een feest met een lezing, tentoonstelling en uiteraard muziek. Hoe mooi zou dat zijn!”

Wethouder Bas Vollebregt en Harry van Adrichem met de Delftse Jukebox (Foto: Koos Bommelé)
Afbeelding