<p>Fred Grens, Co&ouml;rdinator Jeugd&nbsp;</p>

Fred Grens, Coördinator Jeugd 

(Foto: )

De bal blijft rollen bij jeugd sv Den Hoorn!

DEN HOORN - De jeugdcompetitie ligt al een tijd stil, maar bij sv Den Hoorn rolt de bal doordeweeks én in de weekenden lekker door. Weliswaar zonder enthousiaste toeschouwers langs de lijn, maar dat mag de pret niet drukken.

Bij sv Den Hoorn wordt door elk jeugdteam wekelijks minimaal twee keer getraind. “De trainingen verlopen gedurende deze periode nét even anders dan gebruikelijk”, vertelt Hoofd Jeugdopleiding Edger Kuntz. “Hoewel de teams nu niet toewerken naar een competitiewedstrijd in het weekend, proberen wij de trainingen zo leerzaam mogelijk in te steken op een creatieve manier. Een nieuwe uitdaging verzorgen wij wekelijks met specifieke spelprincipes die wij centraal stellen, zoals bijvoorbeeld het compact verdedigen. Dit geven wij al eerder door aan de trainers, zodat op zo’n principe kan worden getraind en tactieken in het weekend uitgevoerd kunnen worden. Op deze manier kunnen we heel scherp analyserenen zijn groeikansen op voetbaltechnisch vlak groot. Alles wat tijdens de onderlinge wedstrijden en trainingen wordt geleerd komt straks goed van pas bij het ‘echte werk’ tegen andere clubs.”

Uitdagend
De onderlinge wedstrijden in het weekend worden op diverse wijzen vormgegeven. “Een voorbeeld is het drieluik waarin wij regelmatig spelen”, vertelt Fred Grens, Coördinator Jeugd. “Team A en B spelen tegen elkaar, en team C bespreekt live met de trainer wat ze zien. Door bewust bezig te zijn met het spel dat wordt gespeeld, valt hier veel van te leren.” Het tweede-kansen-toernooi is in het leven geroepen, om ervoor te zorgen dat de onderlinge wedstrijden ook voor teams met een groot niveauverschil zo uitdagend mogelijk blijven. “Per helft worden twee punten verdeeld. Het team dat de eerste helft wint, krijgt twee punten. Na de rust begint de wedstrijd weer op 0-0. Voor beide teams is er de uitdaging om zich te verbeteren ten opzichte van de eerste helft. Het team dat zich in de tweede helft heeft verbeterd ontvangt twee punten. Dat kan bijvoorbeeld ook al het verschil zijn tussen met 7-0 verliezen in de eerste helft en 6-0 in de tweede helft. Ook dat is een verbetering die punten verdient. Door dit systeem wordt het zwakkere team uitgedaagd om het beter te doen in de tweede helft, ondanks een eventuele negatieve uitslag in de eerste helft.”

Skill Games
Naast de reguliere trainingen en onderlinge wedstrijden worden bij SV Den Hoorn ook andere leuke en leerzame activiteiten ondernomen, waaronder de Skill Games. “De teams O8 tot en met O15 komen dan naar de vereniging om diverse uitdagende voetbalspellen te volbrengen. Zo kon er geschoten worden met een snelheidsmeter, in supermarktkarren en speelden ze een partij in een opblaasbare pannakooi.” Eind vorige maand stond ook een keepersbattle gepland voor alle jeugdkeepers, maar deze kon helaas niet doorgaan in verband met de avondklok. Deze zal later dit voorjaar alsnog plaatsvinden.

Enthousiasme
Grens benadrukt zijn bewondering voor het aanhoudende enthousiasme onder zowel spelers als trainers. “Het is een vreemde tijd. We missen de competitie, maar hoe onze leden en begeleiders met de situatie omgaan vind ik fantastisch. Dankzij hun inzet kunnen wij het sporten op de club blijven waarmaken.” Een mooie bijkomstigheid vindt Kuntz de toename van het saamhorigheidsgevoel op de club. “Teams en trainers zien elkaar vaker en leren elkaar beter kennen. Dat doet de club goed.” Volgens Grens zit hem dit al in de kleine dingen. “Trainers die onderling meer contact hebben over het opvangen van elkaars jeugdteams, maar bijvoorbeeld ook coaches die warme chocolademelk meenemen voor in de rust zorgen toch wel echt voor het clubgevoel.” Ook de komende maanden zal de jeugd van sv Den Hoorn niet stilzitten, in aanloop naar het moment dat de competitie eindelijk weer kan worden opgestart. “Natuurlijk blijven we onderling aan de slag en wordt elke zaterdag gevoetbald. Hoe wij die onderlinge wedstrijden vorm gaan geven, laten wij nu ook deels over aan de jeugdspelers zelf. Er is ruimte voor eigen inbreng vanuit de teams.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten