<p>Jan Romijn stond vanaf zijn zestiende jaar in de zaak door het overlijden van zijn vader</p>

Jan Romijn stond vanaf zijn zestiende jaar in de zaak door het overlijden van zijn vader

(Foto: )

Het Gezicht Achter: Romijn IJzerwaren

DELFT - Voor ijzerwaren en gereedschappen kunt u bij Romijn al 124 jaar terecht. Voorheen in de binnenstad en sinds 1981 aan de Papsouwselaan 121. Maar de historie van de ijzerhandel die nu in handen is van Kees Romijn gaat nog verder terug.

Door Cheyenne Toetenel

De geschiedenis van firma Romijn IJzerwaren & Gereedschappen BV gaat terug tot 1820. Dat jaar begon Johan Leeuwenberg zijn ‘IJzerhandel Leeuwenberg’. Toen deze voorheen dienstplichtig militair als kanonnier bij de artillerie met het leger van Prins Willem ten strijde trok tegen de Fransen, verloor hij zijn linkerarm door een ongeluk met een kanon. Hij kreeg een baan bij ‘Stapelmagazijnen van de Artillerie-inrichtingen te Delft’, waar bleek dat hij koopmansbloed in de aderen had. Zijn handelskwaliteiten zorgden er uiteindelijk voor dat Leeuwenberg als leverancier van ijzerwaren toetrad tot de markt, vanuit een pakhuisje op het Achterom. Na enkele jaren werd het te klein en verhuisde hij naar een groter pand op de Oude Delft, dat later werd uitgebreid met een pand op de Binnenwatersloot dat binnendoor bereikbaar was. Herman Romijn treedt in 1874 op 25-jarige leeftijd als boekhouder in dienst bij IJzerhandel Leeuwenberg. De latere overname van een Amsterdamse ijzergroothandel door de derde generatie Leeuwenberg leidt ertoe dat Herman Romijn de zaak op 1 januari 1897 van de familie Leeuwenberg overneemt en deze voortzet onder de naam H. Romijn & Co. Hermans 14-jarige zoon Kees Romijn werd compagnon.

De familie Romijn
In 1920 wordt het stokje volledig overgedragen aan Kees die zeer goede zaken doet, totdat de oorlog uitbreekt en de crisis toeslaat. In 1937 ziet Kees het niet meer zitten en laat hij de firma H. Romijn & Co liquideren. Alles werd verkocht en de familie verhuisde naar een piepklein winkeltje op de Boterbrug. Dit nieuwe zaakje krijgt de naam ‘Romijn’s Handels Onderneming’. Het was een nieuwe start, want dat de Romijnen absoluut niet verslagen waren blijkt uit het grote succes dat de huidige zaak van Romijn anno 2021 nog heeft. Maar dit niet zonder slag of stoot. Europa wordt geteisterd door de Tweede Wereldoorlog, Kees wordt ongeneeslijk ziek en overlijdt op 10 juli 1944. Zijn zoon Jan gaat op 16-jarige leeftijd voor 25 gulden per maand zijn moeder Cornelia helpen in de zaak. De eerste vijf jaren deden zij de zaak met zijn tweetjes, maar toen het drukker werd in 1949 kwam zus Mies het team versterken. Door het keihard werken en sparen kon in de loop der jaren het kleine winkeltje worden uitgebreid door de aankoop van omliggende panden. Uiteindelijk verhuist de firma in 1981 naar het huidige, beter bereikbare pand aan de Papsouwselaan. Zoons Kees en Peter waren voor die tijd al actief in de zaak en namen de fakkel uiteindelijk over. Uiteindelijk koos Peter toch voor een andere carrière, waardoor op dit moment Kees nog de enige Romijn is binnen het familiebedrijf.

Kees
Kees kwam op zijn 22ste definitief in de zaak, maar is eigenlijk al sinds zijn twaalfde jaar actief binnen de winkel van zijn vader Jan. “Op de Boterbrug hielp ik al mee met kleine dingetjes. En de graveermachine, daar bekommerde ik mij vooral over.” Het hele wereldje van ijzer en gereedschappen sprak hem al op jonge leeftijd aan. “Ik heb wel een studie gedaan, maar die beviel totaal niet. Mijn aandacht werd meer getrokken door de zaak van mijn vader. Niet gek dat ik daar uiteindelijk dan ook terecht ben gekomen. Ik vind dit werk nog steeds hartstikke leuk om te doen, dus ik zie het echt als mijn roeping.”

Veranderingen
Onder leiding van Kees is in de loop der jaren het een en ander veranderd. “Tegenwoordig is alles veel meer geautomatiseerd. Natuurlijk zijn we nog steeds een échte winkel waar klanten kunnen vragen om advies, maar daarnaast hebben we een webshop waar mensen vanuit het hele land producten bestellen.” Zeker in coronatijd komt deze website goed van pas. “Maar klanten mogen ook nog steeds producten bij ons afhalen. Bestellingen kunnen in dat geval digitaal of telefonisch aan ons worden doorgegeven. En was je vorige week te laat, maar wil je nu wél alvast je schaatsen laten slijpen voor de volgende vorstperiode? Breng dan gerust jouw schaatsen langs!” Voorlopig is Kees nog helemaal in zijn element in zijn zaak, maar ooit komt er een dag dat ook hij zal stoppen. Of dan de vijfde generatie Romijn zal toetreden? “Mijn drie kinderen zijn bouwkundige, werktuigbouwkundige en IT-specialist, dus momenteel hebben zij een andere roeping. Maar zeg nooit nooit!”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten