Zilveren topstukken toegevoegd aan presentatie Delftse Meesters
Nautilusbeker met zingende faunen (1592) wordt geplaatst in de vitrine (Foto: Marco Zwinkels)
Nautilusbeker met zingende faunen (1592) wordt geplaatst in de vitrine (Foto: Marco Zwinkels) (Foto: )

Zilveren topstukken toegevoegd aan presentatie Delftse Meesters

DELFT - Acht topstukken uit de zilvercollectie van Museum Prinsenhof Delft zijn toegevoegd aan de nieuwe vaste collectiepresentatie ‘Delftse Meesters. In kunst en wetenschap.’

De objecten waren tot voor kort onderdeel van de tentoonstelling ‘Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800’. In dit omvangrijke overzicht van Delfts zilverwerk uit de 17e en 18e eeuw waren 80 topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien. ‘Delftse Meesters’ is op de eerste etage te bewonderen zodra de musea heropenen.

Zilver op topniveau
Rond 1600 worden de beste zilverstukken van de Noordelijke Nederlanden in Delft gemaakt. Eerst dankzij de aanwezigheid van het hof van Willem van Oranje en daarna door de nabijheid van het hof van de Oranjes in Den Haag. Zilver wordt dan voornamelijk gebruikt voor exclusieve pronkstukken als nautilusbekers en drinkschalen. In navolging van het hof bestellen ook de kerk en rijke burgers kunstig gemaakte zilverstukken. De meesters van het Delftse zilversmidgilde produceren meer dan twee eeuwen lang op topniveau. De geselecteerde zilveren objecten vormen hiervan een fraaie illustratie.

Delftse Meesters
De presentatie biedt een overzicht van de meest toonaangevende Delftse Meesters aan de hand van negen verschillende genres: van portretten tot historiestukken en van zilverwerk tot stadsgezichten. De bezoeker ontdekt het inspirerende artistiek klimaat in de stad en ervaart hoe de innovatieve kijk op perspectief, ruimte en licht van de Delftse Meesters een stevige impuls geeft aan de lokale schilderkunst. Binnen deze genres worden drie nieuwe aanwinsten en vijf nieuwe bruiklenen van het museum voor het eerst bij elkaar getoond. Voor meer informatie over ‘Delftse Meesters’ zie www.prinsenhof-delft.nl/delftsemeesters. Bekijk ook het filmpje van de restauratie van een van de nautilusbekers uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft.

Museum Prinsenhof
De vaste opstelling van Museum Prinsenhof Delft is gebaseerd op drie thema’s die samen het fundament vormen van het museum: Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw. Het museum laat zien hoe deze Nederlandse iconen aan de stad Delft zijn verbonden en hoe zij het gezicht van Nederland mede hebben bepaald. Aan de hand van tentoonstellingen wordt dit telkens vanuit een andere invalshoek belicht. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienst deed als hof van Willem van Oranje. Het gebouw behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten