<p>Martine en Kasia starten een initiatief om het Wilhelminapark op te knappen (Foto: Koos Bommel&eacute;)&nbsp;</p>

Martine en Kasia starten een initiatief om het Wilhelminapark op te knappen (Foto: Koos Bommelé) 

(Foto: KOOS BOMMELE)

‘Laten we samen ons prachtige Wilhelminapark aanpakken’

DELFT - Zeker in coronatijd werd van het Wilhelminapark in de wijk Hof van Delft goed gebruik gemaakt. Om voortaan nóg meer uit het park te kunnen halen op het gebied van recreatie en sport, zijn Martine Venema en Kasia Horodynska namens Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier een initiatief gestart. Zij roepen buurtbewoners en andere gebruikers van het park op mee te helpen tijdens een structurele opknapdag.

Door Cheyenne Toetenel

Het Wilhelminapark zit ingeklemd tussen het Stanislascollege Westplantsoen, verzorgingshuis de Lindenhof en de provinciale weg. “Zowel leerlingen van de school als de mensen van het verzorgingshuis gebruiken het park veel om te wandelen en er hun boterhammetje op te eten”, aldus Martine. “Het park wordt door de hele buurt zeer intensief gebruikt, dat is in deze bijzondere tijd extra zichtbaar geworden. Afgelopen zomer hebben veel mensen het park herontdekt. Er werden yogalessen gegeven, lunches georganiseerd, er werd gesport en er waren kinderfeestjes. Daar heb ik als buurtbewoner flink van genoten, maar eigenlijk is het park onvoldoende toegerust voor al deze activiteiten. Hoe mooi zou het zijn als wij buurtbewoners de verantwoordelijkheid voor het park voortaan met de gemeente Delft kunnen delen en er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat het Wilhelminapark prachtig wordt opgeknapt.”

Onderhoud
Het park wordt nu via de gemeente onderhouden door de mensen van Werkse!. “Vanuit het onderhoudsplan krijgen zij een opdracht, die ze onder leiding van een leidinggevende uitvoeren op advies van de gemeente. Dat doen ze heel netjes, maar in de ogen van de mensen die het park veel gebruiken moet er meer gebeuren. Er zou eigenlijk veel meer opgeknapt moeten worden dan de mensen van Werkse! aankunnen.” Het park is van oudsher aangelegd als Engels landschapspark, wat betekent dat er veel bijzondere bomen, planten en struiken staan. “Zo vind je in het park onder meer een bijna honderd jaar oude vleugelnootboom. Een schitterende boom, maar die is ziek en behoeft een deskundige behandeling. Maar bijvoorbeeld ook de vuilnisbakken mogen weleens worden aangepakt. Deze zijn oud en open, waardoor de vogels het vuilnis eruit kunnen pikken en een bende achterlaten.”

Opknapdag
Martine en Kasia kwamen op het idee om, zoals op meerdere plekken in het land gebeurt, één of twee keer per jaar structureel met de buurtbewoners het park grondig aan te pakken. “Hoe mooi zou het zijn als we als gebruikers van het park en bewoners van de wijk ons medeverantwoordelijk hiervoor gaan voelen, samen met de gemeente die eigenaar is van het park. Hier willen we een kleinschalig event van maken, door deze opknapdag op te fleuren met bijvoorbeeld een standje van het cateringbedrijf uit onze wijk, en door twee wijkbewoners die werkzaam zijn bij de Papaver een rondleiding te laten geven door het park en daarbij te laten vertellen wat er groeit en bloeit. Hoofddoel is uiteraard om het park op te knappen, maar zo’n opknapdag draagt ook bij aan de verbreding van sociale contacten.”

Enquête
Vanuit de Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier zijn al enkele ideeën geopperd, zoals het vergroenen van het elektriciteitshuisje aan de rand van het park, extra onderhoud van de vochthuishouding, nieuwe vuilnisbakken met deksel waar de vogels niet bij kunnen, het plaatsen van vaste picknicktafels, uitbreiding van het speeltuintje met extra apparaten en ruimte creëren voor meer sportactiviteiten. Maar de belangenvereniging is ook zeer geïnteresseerd in de behoeften van andere belanghebbenden in en rondom het park. Om deze behoeften te inventariseren, wordt binnenkort een enquête rondgestuurd onder gebruikers van het park. Belanghebbenden kunnen de enquête na dit weekend al online vinden en digitaal invullen op www.bvowd.nl. “Wij nodigen belanghebbenden ook nadrukkelijk uit zich via deze enquête aan te melden voor de opknapdag die wij in het voorjaar willen organiseren. Laat het ons weten als je specifieke deskundigheid hebt. Vele handen maken licht werk. En het is nog leuk ook om samen met buurtgenoten te werken aan een verbetering van onze wijk.” Martine benadrukt de wens om de gemeente bij het initiatief te betrekken. “Wij hebben ambtenaren nodig voor de praktische uitvoerbaarheid. Mijn hoop is dat ook zij enthousiast worden van onze plannen en bereid zijn hierover mee te denken. Hopelijk kan er komende zomer weer zo intensief gebruik worden gemaakt van een mooi en opgeknapt Wilhelminapark.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten