JUT & JUL is nu al een groot succes (Foto: Koos Bommelé)
JUT & JUL is nu al een groot succes (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Anja Notenboom en Janny Romberg

Algemeen

DELFT - Anja Notenboom en Janny Romberg openden hun goede doelenhuis om mensen in Nederland én Afrika te helpen. Nu, slechts twee maandjes na de opening, is JUT & JUL al een heuse spil in de wijk.

Door Cheyenne Toetenel

In februari 2020 zijn de vriendinnen samen naar Gambia afgereisd, waar ze werden overladen met warmte en liefde door de bewoners. “We wisten vanaf het allereerste moment dat we iets wilden terugdoen”, vertelt Janny. “Na veel gesprekken te hebben gevoerd, kwamen wij te weten waar deze mensenbehoefte aan hebben. Een jongen vertelde ons dat hij wel hulp kon gebruiken bij de lokale voetbalvereniging, omdat ze daar voetbaltenues tekortkwamen. Terug in Nederland wilde FC Twente ons hieraan helpen. Op dat moment dachten we: als dit ons lukt, moeten we veel meer voor mekaar kunnen krijgen. Uiteindelijk besloten wij om zoveel mogelijk spullen in te zamelen en op te sturen naar Gambia. Spullen die ze daar goed kunnen gebruiken.”

Inzameling
Kleding, lang houdbaar voedsel en andere bruikbare producten kwamen al snel binnen bij de dames. “Zodra mensen hoorden van onze inzameling, waren zij zeer bereid een steentje bij te dragen en bijvoorbeeld hun gebruikte kleding bij ons af te geven.” Alle ingezamelde spullen verdeelden Janny en Anja over dozen om ze vervolgens op eigen kosten naar Gambia te verzenden, maar al snel liep dit de spuigaten uit. “Een paar dozen opsturen is niet zo duur, maar als je er vijftig hebt kun je dat niet meer uit eigen zak betalen”, vertelt Anja. “Om hier geld voor in te zamelen, zijn we gestart met het verkopen van spullen op rommelmarkten.” Toen door corona tijdelijk een eind kwam aan die rommelmarkten, stapten de dames over op een ‘voortuinsale’. Inmiddels is dit zo gegroeid dat de vriendinnen samen het goede doelenhuis JUT & JUL hebben in de Simonsstraat 47. “Door de verkoop van een deel van onze ingezamelde spullen in ons winkeltje, halen we geld op om zoveel mogelijk spullen naar Afrika te sturen.”

Concept
Wie een bezoek brengt aan JUT & JUL mag bieden op de spullen. “Mensen met een grote portemonnee kunnen aankopen doen, maar ook mensen met een kleine portemonnee zijn welkom. Graag zelfs. We geven ook regelmatig wat gratis weg aan mensen waarvan we weten dat ze het zwaar hebben. Zo helpen wij niet alleen de mensen in Afrika, maar ook hier in eigen land.” Janny en Anja rijden heel wat af om spullen op te halen. “Wij speuren Marktplaats af naar meubels die we gratis mogen afhalen, want we moeten wel een volle winkel hebben. Kleine spulletjes worden gebracht maar grote spullen nog niet, dus gaan wij hier zelf achteraan. Daar gaat veel tijd in zitten.” Naast de verkoop van kleding, speelgoed en allerlei spullen voor in huis, doen Anja en Janny meer in hun winkel. “Iedereen is welkom voor een kopje koffie en een praatje. Zo hebben wij ook plannen om in de toekomst koffieochtenden te organiseren om mensen uit de wijk te verbinden, zodat vriendschappen ontstaan en eenzaamheid afneemt. Daarnaast willen we een kindermiddag houden, waar we knutselen en spelletjes doen. In die paar weken die wij hier nu zitten zijn wij uitgegroeid tot een soort buurthuis, maar dan vrijblijvender en in huiselijke sfeer.”

Wens
Een winkel als deze hebben Anja en Janny altijd al willen hebben. “Die wens groeide toen we samen rommelmarkten draaiden, maar met onze werkwijze was het onmogelijk om de huur te betalen”, aldus Janny. “We willen wel wat verkopen, maar tegen kleine prijsjes. Mensen die het financieel slecht hebben willen we ook gewoon gratis wat kunnen meegeven.” Nadat rommelmarkten werden gecanceld trokken de vriendinnen de stoute schoenen aan en belden ze verhuurder Woonbron. “Woonbron gaf ons de kans om het winkeltje gratis antikraak in gebruik te nemen voor een paar weken, maar het is zo succesvol dat we willen blijven.” De dames mogen de winkel het komende jaar met een flinke korting huren. “Dat waarderen we zeer. De pech is wel dat we ons concept iets zullen moeten aanpassen. Wat we het liefste willen is weggeven, maar we moeten genoodzaakt toch wat geld gaan vragen om de huur te kunnen ophoesten.” Lezers kunnen de dames hierbij helpen door spullen te doneren, langs te komen voor een kop koffie en vooral spullen te kopen.

Toekomst
Met de opbrengsten worden mooie dingen gedaan. “Door het succes van onze foundation hebben we niet alleen dozen met kleding kunnen versturen, maar bijvoorbeeld ook matrassen geregeld, de ziekenhuisrekeningen van een zieke baby in Gambia betaald en een dak op het huis van een gezin laten zetten nadat dat er in het regenseizoen is afgewaaid. Daarnaast hebben wij ruim honderd mooie kerstpakketten kunnen samenstellen voor mensen uit Delft en omstreken die het goed kunnen gebruiken. De hulp die wij kunnen bieden is in een jaar flink gegroeid. Het is heel fijn om wat voor mensen te kunnen betekenen.” Op dit moment zijn de dames ook bezig om in Afrika een winkel te laten bouwen. “Wij doen met de AnjaJanny Foundation de sponsoring. Wij gaan ze kleding opsturen, zodat de mensen deze in de winkel kunnen verkopen en in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.” De inzet voor zowel de winkel in Delft als de foundation kost veel tijd, maar Anja en Janny doen het met volle overtuiging en plezier. “Als iets leuk is, kost het je geen moeite en blijf je het lang volhouden. Dat zijn wij dan ook zeker van plan.”

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!