Bij nacht en ontij met Leo Quack
<p>Leo Quack was onder de indruk van DHL&#39;s eerbetoon aan Rob Brouwer.&nbsp;</p>

Leo Quack was onder de indruk van DHL's eerbetoon aan Rob Brouwer. 

(Foto: KOOS BOMMELE)

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Het begint nu allemaal wel erg lang te duren; sinds de eerste lockdown is het alweer bijna elf maanden geleden. Als organisatie hadden we nooit kunnen voorzien dat het zo lang zou duren en afgelopen november hielden we er nog rekening mee dat het Bluesfestival dit weekend gewoon door zou gaan. Ik kan me voorstellen dat het met de weersomstandigheden die voor komend weekend voorspeld zijn ook niet een heel groot succes zou worden: wie zit er nu helemaal te wachten om met zulke temperaturen de straat over te gaan.
Dat brengt me op een puntje van kritiek: afgelopen zondag kwamen er toch wel aardig wat mensen naar de stad om van het winterse weer te genieten. Ook waren er mensen die iets warms te drinken kwamen halen bij de horeca in het centrum. Nu snap ik dat je als ondernemer geen grote tent mag neerzetten, maar een vuurkorf of een parasol met heater, zodat de mensen tijdens het wachten tot ze aan de beurt zijn niet bevriezen, zou toch moeten kunnen. Datzelfde geldt voor de ondernemers bij wie klanten op afspraak iets kunnen afhalen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat die mensen voor de winkel staan te vernikkelen?
Verder is er niet veel te beleven. Ik ben de afgelopen weken dan ook nauwelijks op pad geweest. De Hoffotograaf belde me pas of ik mee wilde naar wat een prachtig eerbetoon voor Rob Brouwer was. Het overleden erelid van DHL had bij elkaar 450 hardloopwedstrijden gelopen, vooral marathons. Hiervan had hij de shirtjes bewaard en Koos van den Burg en andere vrienden hadden ze bij wijze van eerbetoon op het veld van DHL uitgestald. Het was een prachtig gezicht. Ik zei nog tegen zijn zoon: ‘Als je vader die 25 euro inschrijfgeld voor al die wedstrijden in zijn zak had gehouden, had hij een mooie Rolls Royce kunnen kopen.' Het was een prachtig gezicht.
Dan ben ik verder blij dat er in Delft geen avondklokrellen zijn geweest. Gelukkig heeft het verstand hier gezegevierd. Want zeg nou eerlijk; wat heeft het de relschoppers elders gebracht? Ze zijn hun auto en hun baan kwijt en mogen lekker een tijdje gaan brommen. Verder heb je voor altijd een strafblad. En waarom? Omdat je de middenstand, die het in deze tijden toch al zo zwaar heeft, nog even een extra duwtje naar de afgrond geeft. Het is vreselijk.
Datzelfde geldt voor de mensen die in de talkshows aan tafel aanschuiven. Ik heb diep respect voor hoe de regering het aanpakt. Natuurlijk maken ze fouten, maar wie zou dat niet doen in deze situatie. Wijsheid komt altijd achteraf. Ik word dan ook sip van al die mensen die het in de talkshows allemaal beter weten, maar die nog nooit met een dergelijk bijltje hebben gehakt.
Het is overigens wel wrang: normaal gesproken regelen we als land veel dingen zelf en krijgen we te horen dat we te proactief zijn. Nu hebben we ervoor gekozen om de distributie van vaccins op Europees niveau te laten regelen en gaat het mis. Om het goedkoop te houden worden die kostbare goederen in krokettenwagens rondgereden, waardoor ze niet meer bruikbaar zijn. Zonde! Zo duurt het nog langer voordat dat virus verslagen is en we weer normaal kunnen doen.
Verder hebben veel mensen veel te veel tijd: ze gaan dingen zoeken om te procederen, terwijl we de afloop toch niet meer kunnen veranderen.
Verder hoop ik dat het niet al te lang meer duurt, omdat er dan ondernemers zullen zijn die het echt niet meer redden. Dan kun je als gemeente wel de helpende hand willen bieden, maar als je onder curatele staat bij de provincie, wordt dat lastig. Ik heb goede hoop op dat vaccin en als het beschikbaar is, ook al is het om 2.00 uur ’s nachts: ik stap in de auto!

Alphons de Wit
Meer berichten