Afbeelding

Passie met een gouden rand: Destiney van den Berg

Algemeen

DELFT - Helaas moeten ook de kinderboerderijen gesloten blijven in de strijd tegen corona. De 9-jarige Destiney van den Berg is een actie gestart om Kinderboerderij & Waterspeeltuin Tanthof te steunen in deze moeilijke tijd. Hoewel zij hier pas twee weken mee bezig is, heeft ze al een flink bedrag opgehaald voor de dieren van haar favoriete boerderij.

Door Cheyenne Toetenel

Destiney zit in groep 5 van de Laurentiusschool en heeft tal van hobby’s. “Tekenen, paardrijden, mama helpen met koken en taarten bakken vind ik heel leuk. En bij het bakken, snoep ik graag van het cakebeslag!” Dat snoepen kan Destiney nu dagelijks doen. Zij is namelijk een actie gestart die zo succesvol is, dat ze dagelijks met keukengerei in de weer is om heerlijke taarten, cakes, cupcakes en koekjes te bakken.

Boerderijdieren
De 9-jarige werd geïnspireerd door een inzamelactie voor de dierentuin Blijdorp. “Ik vroeg aan mama: je hebt toch ook kleine dierentuinen? Daarmee bedoelde ik de kinderboerderij. Die moet ook geholpen worden, want ook de boerderijdieren hebben het nu heel zwaar.” Destiney is naar eigen zeggen groot geworden op de kinderboerderij in Tanthof. “Mijn ouders namen mij hier al mee naartoe toen ik nog heel klein was, samen met mijn oudere broer. En als mijn kleine broertje straks 1 jaar is, gaat ook hij voortaan mee.” Door het enthousiasme van Destiney, besloot haar moeder Sigrid de kinderboerderij te benaderen. “Mama vroeg of ze hulp nodig hadden en toen zeiden ze meteen ja, heel graag.”

Actie
Maar hoe heeft Destiney haar actie nou exact vormgegeven? “Omdat ik bakken zo leuk vind, kwam ik op het idee om taarten, cupcakes en koekjes te gaan verkopen en het opgehaalde geld te doneren aan de kinderboerderij. Mensen kunnen die bestellen via mijn facebookpagina Destiney van den Berg of via 06-48802004. Ik ga ook vaak met mama of met mijn beste vriendin langs de deuren om plakjes cake en koekjes te verkopen. Mensen kopen meestal wel iets lekkers van mij en vinden het goed dat ik dit doe voor de dieren. Nu komen oude mensen door corona ook bijna niet buiten en vinden ze het fijn dat zij iets bij mij kunnen kopen voor bij de koffie. En ze helpen nog een goed doel ook.” Via de facebookpagina van Destiney kunnen mensen die willen helpen zich ook inschrijven voor lotingen. “Wekelijks kun je een lootje kopen voor een euro. Dan graai ik er een uit de grabbelton, en diegene wint dan een taart of een cake. Voor Valentijnsdag gaan we dit ook doen, met een leuke versierde taart.”

Groots
Om al die lekkernijen te kunnen bakken, zijn natuurlijk wel materialen en ingrediënten nodig. “In het begin heb ik mijn eigen spaarpot geleegd om spulletjes te kunnen kopen. Toen gingen papa en mama daarna ook helpen.” Dat is nu zo’n twee weken geleden “Het ging eigenlijk meteen beter dan verwacht. We dachten, we doen een kleine actie, maar het is nu al veel groter geworden.” Met de eindstreep pas over en maand in zicht, kan Destiney daarom hulp goed gebruiken. “We dachten eigenlijk aan een taart per week, maar nu staan we elke dag veel te bakken. Om alles te kunnen maken hebben we natuurlijk heel veel spullen nodig, die ik niet allemaal uit mijn eigen spaarpot kan betalen. Om te helpen hebben meerdere bedrijven mij gesponsord met spullen. W.G.J van den Berg Totaal Onderhoud, Albert Heijn, Candyshop, Kaashandel Van Diemen, Kippie en Dirk hebben ingrediënten en bakspullen gedoneerd. Dat is heel fijn.”

Trots
Moeder Sigrid is supertrots op haar dochter. “Destiney is een meisje dat heel fanatiek is. Als ze ergens voor gaat, doet ze dat met veel passie en plezier. Bij mij komen al die cakes en taarten mijn oren uit, maar bij Destiney niet!” Ook de kinderboerderij toont dankbaarheid voor de inzet van de 9-jarige. “Afgelopen week heb ik als beloning een vipbehandeling gekregen op de boerderij”, vertelt Destiney. “Ik heb de diertjes gevoerd, heb eitjes meegekregen van de boerderijkippetjes en een mooie kalender met de dieren erop. Binnenkort mag ik weer komen, als de lammetjes zijn geboren. Dan mag ik ook paardrijden. Daar heb ik nu al heel veel zin in.” Welk bedrag ze nu al heeft opgehaald is ook voor haar nog even een verrassing. “Het geld zit in een spaarpot die alleen open kan met een blikopener. Hopelijk willen nog veel mensen bij mij bestellen zodat deze helemaal vol komt!”