Johan Zantman en zoon Martin van Leeuwen (Foto: Marjolein Droog)
Johan Zantman en zoon Martin van Leeuwen (Foto: Marjolein Droog)

Het gezicht achter: Glashandel Zantman

Algemeen

DELFT - Glashandel Zantman is een echt Delfts familiebedrijf en al ruim 85 jaar specialist op het gebied van glas. De nieuwe generatie glasexperts -broers Marco, Gertjan en Martin- staat nu aan het roer, maar vader Johan Zantman laat nog met regelmaat zijn gezicht zien.

Door Cheyenne Toetenel

De glashandel begon in de Zuiderstraat en later was de Gasthuislaan het decor. Daarna streek Glashandel Zantman neer op de Oude Delft. “Destijds werd het glas in Delft nog rondgereden met de bakfiets”, vertelt huidige eigenaar Martin van Leeuwen. Na 23 jaar vestigde het bedrijf zich aan de Fabrieksstraat door een gebrek aan ruimte. Door de ontwikkelingen in de Spoorzone moest uiteindelijk worden verhuisd naar het huidige pand aan de Rotterdamseweg.

Familiebedrijf
Johan Zantman nam de zaak over van zijn vader en was sinds 1969 ‘in bedrijf’. Hoewel hij inmiddels al even de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en zich langzaamaan terugtrekt uit de zaak, blijft hij zijn adviserende rol nog enigszins houden. Toch is het familiebedrijf al sinds 2011 in handen van zoon Martin van Leeuwen, die de zaak runt met zijn broers Marco en Gertjan Zantman. Marco behartigt de glas-in-lood afdeling, Gertjan doet de algemene bedrijfsleiding en Martin is uitvoerend directeur/eigenaar. “Wij hebben het ambacht geleerd van opa Zantman en zijn alle drie op jonge leeftijd in het bedrijf begonnen”, vertelt Martin. Toch hebben de broers ook wat uitstapjes gemaakt. “Gertjan heeft als jonge jongen een periode als bijrijder op een vrachtwagen gewerkt en in militaire dienst. Marco heeft een uitstapje van elf jaar in de transportsector gemaakt om zijn droom te volgen; het werken als vrachtwagenchauffeur. Ikzelf ben naast directeur van Glashandel Zantman ook werkzaam als politieagent. Waarom wij er toch alle drie voor hebben gekozen om de zaak voort te zetten? Omdat het bedrijf ons aan het hart gaat. Het is het levenswerk van onze opa en vader.”

Groei
Vanaf de oprichting in 1934 tot 1968 focuste de glashandel zich op glas-in-lood, door heel Nederland. Daarna zijn ze overgeschakeld op vlak glas. “In 1968 was het crisis voor het bedrijf”, vertelt Martin. “De vraag naar glas-in-lood nam af en er werkten hier nog maar twee of drie man.” Het bedrijf stortte zich vervolgens op glas in de breedste zin van het woord en is uitgegroeid tot allround glasspecialist. Met succes, want dat doet Glashandel Zantman tot op de dag van vandaag nog altijd. Bedrijven en particulieren kunnen er terecht in geval van glasschade, voor isolatieglas en natuurlijk voor glas-in-lood toepassingen. Ze hebben nu nog ongeveer dertig procent glas-in-lood opdrachten in de portefeuille. Glas-in-lood-werkzaamheden worden door het Delftse bedrijf, net als vroeger, gedaan door het hele land. Voor overige werkzaamheden ligt de focus op Zuid-Holland. “We gaan graag bij de klant langs om advies te geven.”

Herinneringen
Bij Glashandel Zantman hebben ze mooie herinneringen gecreëerd. “De renovatie van het Paleis op de Dam en de Basiliek in Schiedam, Beatrix die incognito langs wandelde op de Oude Delft en natuurlijk tijdens het werk aan huis bij verschillende sociale klassen. Dat zijn mooie projecten en gebeurtenissen waar we als bedrijf trots op zijn. Waar wij ook positief tegenaan kijken is dat de relaties met de mensen om ons heen doorlopen in het bedrijf. Daar investeren we ook in. Wij waren de eerste sponsor van het amateurvoetbal, bij BEC. Daarna schakelden we over naar het korfbal, als sponsor van CKV Excelsior.”

Verduurzaming
De heren zijn van plan om de komende jaren nog veel andere mooie herinneringen te creëren. Daarbij staat niet alleen betrokkenheid, maar ook duurzaamheid voorop bij Glashandel Zantman. “Verduurzaming is al sinds 1968 een belangrijk thema voor ons. We hebben een voorzetglasproduct ontwikkeld dat we kunnen plaatsen bij kerken met glas-in-loodramen, dat isoleert en geluid reduceert. Uiteraard plaatsen we ook isolatieglas in woningen. Dit is er in vele soorten en varianten: isolerend dubbelglas, HR++ glas en HR+++. Ieder type heeft zijn eigen prestaties en eigenschappen. Onze glasspecialisten adviseren u graag welk type glas het beste past bij uw woning. Ook bieden wij glazen achterwanden voor keukens, douchedeuren en deurluifels. Daarnaast zijn wij een glasinzamelpunt in de regio, dus iedereen kan gratis zijn of haar vlakglasafval bij ons brengen. Dit én ons eigen glasafval laten we vervolgens recyclen. En natuurlijk blijven wij ons als bedrijf steeds verder ontwikkelen.”

In 1940 aan de Gasthuislaan 7.