Een LED-lamp voor een gloeilamp
<p>Zo lang de lockdown van kracht is, komen de energiecoaches van 015Duurzaam de LED-lampen zelf omruilen.</p>

Zo lang de lockdown van kracht is, komen de energiecoaches van 015Duurzaam de LED-lampen zelf omruilen.

(Foto: )

Een LED-lamp voor een gloeilamp

DELFT - Om Delft te helpen verduurzamen is 015Duurzaam een actie gestart: alle inwoners van de stad kunnen hun gloeilampen gratis omruilen voor LED-lampen.

‘015Duurzaam’ is een project van het Platform Energietransitie Delft en Deelstroom Delft. Samen met de inwoners van Delft willen zij energie besparen, daarover met elkaar in gesprek raken en samen bouwen aan een duurzame toekomst. Om dit te bereiken bieden zij bijvoorbeeld gratis advies aan van energiecoaches en worden op hun website online lezingen vol handige tips aangeboden.

Gratis omruilen
“Je gloeilampen vervangen voor LED-lampen is een heel laagdrempelige manier om te beginnen met verduurzamen”, vertelt Claudia Hofemann van 015Duurzaam. “En het heeft een grote impact. Een LED-lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee: je hebt het verschil in drie jaar al terugverdiend.” Inwoners van Delft kunnen online een afspraak maken om gratis gloeilampen om te ruilen voor LED-lampen. “Per persoon kun je maximaal drie lampen aanvragen. De lampen komen bij een lokale leverancier vandaan en we komen ze op de fiets langsbrengen, dus ook dat gaat op een duurzame manier. De opgehaalde gloeilampen brengen we bij een theatergezelschap die ze nog kan gebruiken. Inmiddels hebben we al vijfhonderd lampen geruild! Een andere eenvoudige manier om energie te besparen heeft met warmte te maken. Mensen zetten boven de verwarming uit om te besparen, maar laten daar wel de ramen open staan. Warme lucht stijgt op, dus via die ramen verdwijnt de beneden gestookte warmte alsnog. Dat is best logisch, maar je moet er maar net over nadenken.” De LED-lampenactie loopt tot 15 februari, of tot de lampen op zijn. Kijk voor meer informatie en tips op www.015duurzaam.info

Meer berichten