Pieter Uittenbogaard met zijn recent verschenen boek op een van de mooiste plekjes van Delft. Foto: Koos Bommelé
Pieter Uittenbogaard met zijn recent verschenen boek op een van de mooiste plekjes van Delft. Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het lijf: Pieter Uittenbogaard

Algemeen

Pieter Uittenbogaard schreef ‘De slag om het Witte Huis’, over de meeslepende Amerikaanse verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Joe Biden.

Waarom wilde u hier op de foto?
“Normaal fiets ik dagelijks voor mijn werk vanuit Delft naar Voorburg. Om tijdens de lockdown genoeg te bewegen maak ik nu een paar keer per week een rondje door de polder. En dit is een van mijn favoriete plekken, want je ziet de skyline van Rotterdam, maar bent zelf in de stilte en rust van de natuur.”

Waar gaat uw boek over?
“Kortgezegd over de verkiezingscampagne tussen de twee kemphanen Trump en Biden, van begin 2019 tot het moment dat voor - bijna - iedereen duidelijk was dat Biden won.”

Wat vond u het opmerkelijkst?
“Toch wel het gedrag en de acties van president Trump. Ik denk niet dat we zoiets ooit nog gaan meemaken. De bestorming van het Capitool op 6 januari was afschuwelijk, maar niet verrassend. Door het politieke klimaat en het continue ophitsen door de president kunnen dat soort gevaarlijke dingen gebeuren.”

Had u verwacht dat Biden zou winnen?
“Ja. En eigenlijk ook dat hij met grotere aantallen zou winnen. Als hij in bepaalde staten 45000 stemmen minder had gehad, had Trump gewonnen. Terwijl Biden in totaal zeven miljoen stemmen meer had! Dat is het krankzinnige van het Amerikaanse kiesstelsel.”

Waarom schreef u dit boek?
“Ik ben wel een beetje een Amerika-gek. Het is een fascinerend land: het toont soms een enorm optimisme en is veerkrachtig, maar soms kijk je er ook vol afschuw naar. Ook de verkiezingscampagne intrigeert me, dus daar wilde ik over schrijven.”

Waar komt die fascinatie vandaan?
“Dat begon al in mijn jeugd. Ik basketbalde en als ik wedstrijden wilde zien, kon ik op zaterdag op tv een halfuurtje naar Michael Jordan kijken. Dat was fantastisch. En sindsdien heeft het land me in zijn greep.”

Kunnen we nog meer boeken verwachten?
“Ja, ik ben net weer begonnen. Dit boek kostte me veel tijd en energie, want ik moest al het nieuws op de voet volgen. Nu doe ik het wat rustiger aan.”

Wat doet u daarnaast?
“Ik ben economiedocent en werk vier dagen per week. Op de woensdagen schrijf ik.”

Wat zou u doen als u burgemeester van Delft was?
“Poeh... Nou, het mooie aan Delft vind ik dat je zo in de natuur zit, in de polder. Ik vind het belangrijk dat dat zo blijft, dus daar zou ik me op richten.”