<p>Tineke vindt het heerlijk om sportief bezig te zijn in de buitenlucht (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Tineke vindt het heerlijk om sportief bezig te zijn in de buitenlucht (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Tineke Ruiter

DELFT - Tineke (69) is geboren en getogen in Delft. Zij is een aantal jaar geleden in aanraking gekomen met de wereld van vrijwilligerswerk.

Tineke Ruiter heeft zich altijd al thuis gevoeld in Delft. “Deze stad is toch wel een beetje kleinschalig. Mensen die je kent zie je hier vaak voorbij komen. Natuurlijk vind ik het ook nog eens erg gezellig in de binnenstad.”

Buiten zijn
Na een lange tijd te hebben gewerkt ging Tineke een aantal jaar geleden met pensioen. “Dit was op 66-jarige leeftijd. Toen ben ik gaan zoeken naar vrijwilligerswerk. Het liefst wilde ik iets doen waarbij je met andere mensen werkt, maar tegelijkertijd naar buiten gaat. Ik houd namelijk van de frisse buitenlucht, bewegen en het buiten zijn”, aldus Tineke. De Delftenaar kwam al vrij snel terecht bij samenwerkingsnetwerk Delft voor Elkaar. “Hier ben ik tot op heden nog bij betrokken. Ik ga naar mensen toe die in een stadium van alzheimer zitten waarbij ze voornamelijk thuis zijn. Ik ga regelmatig bij een mevrouw op bezoek. Wij wandelen dan of eten samen iets lekkers. De ene keer doen we dit in de buurt maar het kan ook verder. We gaan gewoon zoveel mogelijk de deur uit! Je creëert uiteindelijk een band samen, dit is heel fijn. Een keer in de twee weken ontmoeten wij elkaar.”

Riksja
Tineke hield tijd over naast haar werkzaamheden bij Delft voor Elkaar. Daarom is zij verder gaan zoeken naar leuke werkzaamheden om erbij te doen. Zij is een fanatiek fietser en wilde deze passie graag combineren met haar werk. “Vroeger heb ik erg vaak gefietst, ik heb bijvoorbeeld meegedaan aan de Alpe d’ HuZes. Dit was een geweldige ervaring voor mij”, zegt Tineke. Zij ontdekte na een tijdje fietsenallejaren.nl. Vrijwilligers nemen hier twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in een zogeheten riksja. “Dit is een fiets waar twee mensen voorop kunnen zitten. Nu doen we dit vooral alleen door de coronamaatregelen of met schermen in de duo-fietsen. Ik vind het werk prachtig: je bent aan het bewegen in de buitenlucht en je doet de ander een plezier.” Dit initiatief ontstond in Denemarken, met als doel om ouderen weer te helpen fietsen. Boi Huisman maakte daar kennis met het project. Hij vond dit heel inspirerend en zette in 2014 dit project op in Nederland.

Sociale contacten
Tijdens het werk komt de vrijwilliger in contact met verschillende personen. “De sociale contacten die je met andere mensen legt en het buiten zijn maken het werk voor mij heel interessant. Ik vind het bijzonder wanneer iemand enorm blij is als ik diegene geholpen heb. Zo hoor ik van de dochter van de vrouw die ik eens in de twee weken help dat zij altijd uitkijkt naar deze dag. Wanneer ik op de fiets aan het werk ben hoor ik regelmatig dat de passagiers het heel fijn vinden en dat het gezellig is om samen buiten te zijn”, vertelt Tineke.

Groene vingers
In Delft zijn er diverse gezamenlijke tuinen te vinden. Tineke zou haar liefde voor tuinieren graag nog extra willen uitbreiden en hier wat meer mee willen doen. “Zelf ben ik vaak te vinden in mijn eigen tuin. Om mijn huis heb ik er namelijk een staan waar ik de nodige groenten kweek. Ik zou graag zoiets willen hebben bij mij in de buurt. Dit is een van mijn hobby’s en het zou fijn zijn om hier iets mee te doen met betrekking tot vrijwilligerswerk. Er is hier een grasveld in de buurt dat niet gebruikt wordt, het lijkt mij leuk als we dit kunnen gebruiken voor een eventuele gezamenlijke moestuin.”

Oproep
Vorige week hadden wij in de welkom-special van de Delft op Zondag een pagina met goede voornemens. Meneer van Leeuwen vertelde hier dat hij graag nog zou willen fietsen. Tineke Ruiter liet toen aan ons weten dat zij hem graag wilde helpen. Wij ontdekten hierdoor dat zij geweldig vrijwilligerswerk verricht. Meneer van Leeuwen kan contact opnemen via het onderstaande mailadres zodat dit gerealiseerd kan worden!

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Meer berichten