Rinus Gerritsen reikt boek uit aan Delftenaar Robert Jan Stips

DELFT - Vrijdagmiddag reikte Rinus Gerritsen van Golden Earring het boek Supersister Looking Back, Naked uit aan de Delftse muzikant Robert Jan Stips.  De frontman van de legendarische band Supersister. Popjournalist Martin Reitsma die voor Delft op Zondag schrijft was erbij en doet verslag van een besloten en coronaproof evenement bij muziekproducer Erik Kuylaars, die zijn huis gastvrij had opengesteld voor deze uitreiking.  

De biografie over Supersister is geschreven door Fred Baggen. Naast deze band staan er ook bijdrages in over onder meer Golden Earring waarbij Robert Jan ook enkele jaren speelde. Voorts werkten Stips en Gerritsen op muzikaal vlak diverse keren samen, zelfs in 2019 nog. Het 970 pagina’s dikke meesterwerk ‘Supersister, Looking Back, Naked’ maakt de lockdown wat aantrekkelijker  voor elke liefhebber van ‘progressieve’ Nederpop uit de jaren 70. Schrijver Fred Baggen heeft veel onderzoek en interviews gedaan om er een biografie van te maken waar velen nog lang van kunnen genieten. 

In een coronaproof omgeving had Rinus Gerritsen mooie woorden voor zowel de muzikale virtuositeit van Robert Jan als voor deze biografie. Cineast John Meijer nam het op film op. Fotograaf Paul Bergen maakte een fotoreportage van de uitreiking. Robert Jan vertelde: “De muziek van Supersister was altijd al een ode aan de fantasie en eigenheid die in elk mens zit, maar niet door iedereen wordt gebruikt of geuit. Het is vaak niet de makkelijkste weg die blijkbaar wel tot maaksels kan leiden die vijftig jaar later nog steeds de moeite waard zijn. Muziek uit inmiddels een andere wereld, die evenwel nog steeds beklijft” Rinus Gerritsen vertelde nog een anekdote uit een ver verleden, midjaren zestig, toen hij Delft bezocht met leden van de legendarische Engelse band The Who. Zijn geheugen is nog ijzersterk. Gerritsen en Stips zitten niet stil in coronatijd en zijn ook in deze periode voor zichzelf bezig met muziek. Beiden hebben nog volop muzikale plannen vanaf het moment dat dit weer mogelijk is. Ook zijn er voor Stips inhaalconcerten dit jaar omdat deze afgelopen jaar niet door konden gaan. De mannen van Golden Earring zullen op enig moment weer samenkomen om hun instrumenten weer op te pakken, hoewel er voor dit jaar nog geen concrete planning is.

Meer over via Robert Jan via de video: https://www.youtube.com/watch?v=k0ZagatUM3E&t=42s 

Het boek is onder meer verkrijgbaar via de webshop van Museum RockArt in Hoek van Holland. Meer info: via http://www.stips.net 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten