Passie met een Gouden Rand: Vrony Kooij
<p>Het Rietveld Theater gaat gewoon nog door met digitale voorstellingen! (Foto: Koos Bommel&eacute;)&nbsp;</p>

Het Rietveld Theater gaat gewoon nog door met digitale voorstellingen! (Foto: Koos Bommelé) 

Passie met een Gouden Rand: Vrony Kooij

DELFT - Vrony (68) woont al 45 jaar in Delft. Al sinds een aantal jaar werkt zij als enthousiaste vrijwilliger bij het Rietveld Theater.

Door Juliano van der Knaap

Vrony Kooij is vijf jaar geleden gestopt met werken. Zij ging met vervroegd pensioen na gewerkt te hebben bij de inkoopafdeling van Rijkswaterstaat. Al vrij snel wist ze dat zij als vrijwilliger wilde starten. “Wanneer je eenmaal gestopt bent met werken ga je nadenken. Ik dacht: ga ik achter de geraniums zitten, of wil ik wat gaan doen?” Na een leuke voorstelling bezocht te hebben bij het Rietveld Theater kwam Vrony in contact met iemand. Tijdens een praatje werd er gevraagd of vrijwilligerswerk misschien geschikt voor haar was. Vrony was direct al enthousiast over deze taak. “Ik was op maandagavond met diegene in gesprek. Voor ik het wist was ik de avond erop al aan het werk achter de bar van het theater!”

Achtergrond
“Toen ik jonger was hield ik mij wat minder bezig met vrijwilligerswerk”, vertelt Vrony. Wel heeft zij er vroeger vaak genoeg over nagedacht. “Vooral na mijn pensioen begon ik er nog meer over na te denken en wilde ik echt wel wat gaan doen. Of het nou bij mijn kleindochter op school was of ergens anders, dat maakte mij niet uit. Ik wilde in ieder geval niet thuis blijven zitten.” Ze startte met haar werkzaamheden achter de bar en nam later andere taken op zich. “Ik begon bij de bar maar je rolt er steeds verder in; van het een komt het ander. Het groeide uiteindelijk uit van horecawerkzaamheden naar kaartverkoop achter de kassa. Omdat er later te weinig mensen waren werkte ik tegelijkertijd als gastvrouw. Op een gegeven moment ging de medewerker die verantwoordelijk was voor de financiën weg, maar dit loopt natuurlijk gewoon door. Daarom leek het mij een goed idee om deze taak op mij te nemen. Dit is prettig om te doen aangezien ik een financiële achtergrond heb en werken met cijfers gewoon erg leuk vindt. Daarbij is het geen kantoorbaan van 9 tot 5, wat het nog wat flexibeler maakt.” De meeste fysieke voorstellingen liggen stil door de coronamaatregelen, maar de werkzaamheden gaan gewoon nog door. “De geldzaken moeten gedaan worden na iedere voorstelling. Door de lockdown hebben wij er nu natuurlijk minder. Maar we hebben een heel technisch team dat meehelpt aan de online voorstellingen en artiesten die moeten worden uitbetaald. Het werk is voor mij natuurlijk anders nu met corona, maar zeker niet zwaarder!”

Hecht team
“Omdat je met een heleboel dingen in aanraking komt en een hoop mensen spreekt komen er steeds meer bijzondere taken op je pad”, vindt Vrony. “Een belangrijk aspect is dat dit werk niet vrijblijvend is. Als je het aanneemt moet je het wel willen en anders moet je er niet aan beginnen, denk ik. Je neemt een taak op je en die moet je naar behoren uitvoeren. Zelf heb ik stapjes gemaakt om uiteindelijk te doen wat ik nu doe. Ik doe bijvoorbeeld de barinkoop en als iemand weggaat dan neem ik wat over. Het kan af en toe lijken alsof ik te veel hooi op mijn vork neem en dat iemand mij soms moet helpen, maar het werk is gewoon heel erg gezellig. Het is een leuke club met mensen waar je mee omgaat en er zijn een hoop sociale contacten. Ik vind het heerlijk! Het is een hecht team, je doet het niet alleen maar met elkaar. Er wordt goed gecommuniceerd en samengewerkt op de werkvloer.”

Bewondering
Vrony is voorlopig niet meer weg te krijgen bij het theater. “Het vrijwilligerswerk is voor mij zo fijn omdat er geen druk op de ketel staat. Je moet het natuurlijk wel zorgvuldig doen, want je kan er niet uit het niets mee stoppen. Er is wel een soort verantwoordelijkheid die je uiteindelijk op je neemt. Het takenpakket tijdens de werkzaamheden in het theater is heel breed en afwisselend, wat het werken voor mij nog leuker maakt .” Vrony heeft veel nieuwe mensen leren kennen sinds zij is gestart bij Rietveld. “Je hebt flink wat sociaal contact met bezoekers, artiesten en de andere medewerkers. Verder is het bijzonder dat je veel voorstellingen kan zien als een vrijwilliger! Je ziet dingen die je normaal misschien niet zou bezoeken. Ik heb veel meer passie en bewondering gekregen voor cultuur en het harde werk van de artiesten sinds ik ben begonnen bij het Rietveld Theater. Ik draag deze plek dan ook een heel warm hart toe.”

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Meer berichten