Ty gaat als een speer de andere spelers voorbij (Foto: Maarten Bos)
Ty gaat als een speer de andere spelers voorbij (Foto: Maarten Bos)

'Ik voelde mij gelijk al thuis op de voetbalvereniging'

Algemeen

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook voetballer Ty (11). Hij volgt voetballessen op diverse locaties en is zeer talentvol.

Door Juliano van der Knaap

Ty Drevijn zit nu in groep acht. Opvallend genoeg is zijn favoriete vak op school niet sportgerelateerd, maar vindt hij het fijn om zich bezig te houden met taal. De voetbalfanaat is namelijk dol op spelling. “Het is leuk om te schrijven en ik leer tegelijkertijd een hoop tijdens de lessen op school”, zegt Ty. De voetballer is in zijn vrije tijd regelmatig te vinden aan het water, waar hij graag aan het vissen is met anderen. “Wanneer het kan doe ik dit samen met mijn vader en oom. Ze vinden dit allebei net zo leuk!” Het geeft hem vooral een kick als hij de grotere vissen te pakken weet te krijgen. “Het vangen van grote karpers vind ik het coolst.” Wanneer hij klaar is met zijn laatste jaar op de basisschool wilt de voetballer de sportopleiding volgen op een middelbare school in Rijswijk. “Dit is gericht op iedere sport, waaronder voetbal!” Het is niet gek dat het talent deze keuze gaat maken. Hij wilt maar al te graag beginnen met een toekomstige carrière als profvoetballer, sportinstructeur of personal trainer.

Fijne plek
Zes jaar geleden begon Ty met zijn voetbaltrainingen. “Mijn eerste les vond plaats bij FC Wippolder! Het was lekker dichtbij dus dit was toen de eerste keus. Ik kende hier niemand, maar heb hier best wat vrienden gemaakt in de tijd dat ik er heb gespeeld.” De speler heeft hier drie jaar gezeten en heeft positieve ervaringen overgehouden aan zijn tijd bij de voetbalclub. “Het was een fijne plek om te spelen en ik had het gezellig met de andere spelers. Ik trainde hier tweemaal in de week en had een keer per week een wedstrijd. Ons team deed het elke keer prima!”

Talent
De voormalig Wippolder-speler viel tijdens een wedstrijd op bij een scout, hij speelde met zijn eigen team tegen DHC. Zijn kunsten op het veld vielen zo in de smaak dat dit resulteerde tot een plekje bij deze vereniging. “Ik dacht gelijk: ik wil naar deze club! Het staat bekend als een goede vereniging en misschien kan ik hier wel gespot worden door andere scouts die hier weer komen kijken.” Na mee te hebben gedaan aan een speciale talentendag liet Ty zien het niveau aan te kunnen en mocht hij hier uiteindelijk starten. Voorlopig krijgen andere verenigingen hem hier niet weg. “Ik heb hier nu een heleboel vrienden zitten, wat het nog fijner maakt voor mij. Ik voelde mij gelijk al thuis op de vereniging, want wij hebben hier altijd lol en spelen vaak samen.”

Profvoetballer
In de toekomst wilt Ty een professionele voetballer worden. Daar werkt hij dan ook hard voor. “Om dit te kunnen bereiken ben ik samen met mijn trainers bezig met het nog beter maken van mijn technieken. Het verdedigen, mijn snelheid op het veld en de geleerde technieken die ik tijdens wedstrijden gebruik zie ik als mijn goede kwaliteiten. Ik speel op rechtsback of rechtsbuiten, op deze positie zijn deze technieken heel handig toe te passen.” Om nog beter te worden traint het snelle talent op drie verschillende voetballocaties. Bij DHC vinden de reguliere wedstrijden en trainingen plaats. Om nog meer te ontwikkelen is hij ook te vinden bij voetbalschool NIRO en Chris Kronshorst. Deze twee scholen focussen zich vooral op ontwikkeling. “Op de andere plekken waar ik naast DHC lessen volg leer ik eigenlijk alles. Ik verbeter hier mijn passes of krijg tips om beter met beide benen te spelen.” Deze lessen zijn van een hoog niveau, maar dat vindt hij alleen maar fijn. “Soms is het wel lastig, maar dat houdt het voor mij uitdagend. Je leert enorm veel.”

Buitenland
Ty is groot fan van Feyenoord, zijn voorbeeld bij deze club is voetballer Luis Sinisterra. Hij kijkt hier naar op. Mocht het ooit lukken, zou de fan maar al te graag bij deze club willen spelen. Maar buiten de Nederlandse clubs lijkt het buitenland lijkt hem al helemaal geweldig. “Bayern Munchen is een topclub. Als ik hier kan spelen is het toch wel een droom die uitkomt.” Maar de sporter wil dit in kleine stapjes blijven doen en uiteindelijk naar de top zien te komen. Wellicht komen deze dromen ooit uit. Afgelopen seizoen is Ty gescout door de KNVB en hij speelt nu al in een hogere leeftijdscategorie bij DHC.

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!