<p>Richard Lukassen heeft een mooie carri&egrave;re als keeper gehad, maar speelt tegenwoordig liever als voetballer (foto: Roel van Dorsten)</p>

Richard Lukassen heeft een mooie carrière als keeper gehad, maar speelt tegenwoordig liever als voetballer (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Richard Lukassen?

DELFGAUW - Richard Lukassen (47) kwam bij toeval op doel te staan, maar won wel een prijs als Delfts beste keeper.

- Hoe gaat het met je?
“Het gaat goed, ondanks de coronaperikelen. Mijn vriendin, 2 dochters en ik werken inmiddels allemaal thuis. Onze jongste dochter zit in groep 8, terwijl de oudste in de tweede van de middelbare school zit. We hebben onze draai in het thuiswerken wel gevonden. Ik werk als Credit Collector bij Jungheinrich, een bedrijf dat wereldwijd gespecialiseerd is in vorkheftrucks en magazijnstellingen.”

- Je komt uit een sportfamilie?
“Jazeker, mijn vader Henk en broer Danny hebben ook gevoetbald. Mijn dochter Iris voetbalt bij DSVP, terwijl Roos korfbal speelt bij Fortuna. Mijn vader en broer hebben eerst bij Wippolder gespeeld en later de overstap naar DHL gemaakt. Marcel Karlas was mijn vriendje op de lagere school en hij speelde bij DHL, dus ben ik daar begonnen. Nee, ik ben niet meteen gaan keepen. Ik heb tot en met de A-junioren gevoetbald, op wisselende posities. Ik kwam in de A2 terecht en had eigenlijk geen zin meer om te trainen. Maar in dat elftal werd er om de beurt een speler op doel gezet en kennelijk deed ik het wel aardig, want op een gegeven moment werd ik gevraagd om in de A1 te komen keepen. Stefan van Koppen keepte in die tijd in het tweede elftal en bij het team van 16-23, maar hij raakte zwaar geblesseerd. Ik nam zijn plaats bij het 16-23 team in. Stond ik opeens in de finale van de 16-23 competitie. Die finale wonnen wij ook nog.”
“Het seizoen erop kwam ik in het tweede elftal. Na drie seizoenen in het tweede gaf Richard van der Akker, die in het eerste op doel stond, aan om te gaan stoppen. Hij had namelijk een seizoenskaart bij Ajax. Dus schoof ik door, ik was pas 22 jaar. Ik speelde met oudere spelers zoals Ben en Rob Hoefnagel, Peter Pothof, René Heijink en de broers Dukker. Later kwamen daar jongens uit de jeugd bij; Driss Bibouh, Koos van Leeuwen, Ruben Arkesteijn en Bart Heemskerk.”

- Toch vertrok je bij DHL?
“Ja, ik was nieuwsgierig naar iets anders, had het wel gezien. Ik stond inmiddels 10 jaar in het eerste onder de lat bij DHL en zag ieder jaar dezelfde tegenstanders. René Slegtenhorst stapte als trainer over van DHL naar Concordia en David Snelleman stopte daar als keeper. De vraag kwam of ik interesse had. Concordia was net voor mijn komst bij toeval naar de Eerste Klasse gepromoveerd. Er was sprake van een niveauverschil, maar daar heb ik nooit last van gehad. Dat kwam ook omdat Concordia een hele goede ploeg had, met onder meer Vincent Krul, Sjimmie Jansen, Martijn Blankhorst en Maurice Bavelaar. Wij speelden twee keer gelijk tegen Feyenoord en wonnen met 1-4 bij HBS, toch degradeerden wij op de laatste speeldag. Ik ben daarna nog twee seizoenen voor Concordia in de Tweede Klasse uitgekomen, toen ben ik terug naar DHL gegaan om in een vriendenteam te gaan spelen.”

- Wat voor keeper was je?
“Ik was meer een lijnkeeper, maar kon toch ook aardig meevoetballen. Ik ben geen twee meter, maar had genoeg lange mensen in mijn buurt om dat op te vangen. Ik ben onder René Slegtenhorst twee keer kampioen geworden, eenmaal in de Vierde Klasse en het jaar daarop in de Derde Klasse. Dankzij het eerste kampioenschap werd ik bij het Delfts Voetbalgala tot beste keeper gekozen, het seizoen erop werd ik tweede.”

- Wat doe je nu nog?
“Ik kom als voetballer nog steeds uit voor het vriendenteam bij DHL. Af en toe keep ik nog een wedstrijd, maar dan denk ik vaak dat ik toch liever voetballer ben, haha.” (RvD)

Meer berichten
 
CustomHtml_1