Tayseer Mawed geeft de Doorkijker deze maand door aan Truus van den Eijnden (Foto: Koos Bommelé)
Tayseer Mawed geeft de Doorkijker deze maand door aan Truus van den Eijnden (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Mensen gelukkig maken, daar word ik zelf ook gelukkig van'

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 20) Truus van den Eijnden.

Door Cheyenne Toetenel

Truus (62) werkt op een advocatenkantoor, waar zij de financiële administratie doet. Eerst fulltime, nu parttime, “want ik heb ook nog zo veel leuke dingen om te doen dat ik eigenlijk tijd tekortkom.” Daarmee doelt ze op wandelen, fietsen, het maken van haar eigen kleding én het vrijwilligerswerk bij kledingbank De Buurvrouw.

Klik
“Zeven jaar geleden overleed mijn schoonmoeder”, vertelt Truus. “Zij was een dame die een kast vol prachtige dure spullen had. Spullen die je niet zomaar als voddebalen in een kliko achterlaat. In de krant had ik wat gelezen over twee dames die in Delft een kledingbank wilden opzetten, wat mij deed besluiten ze te benaderen. Toen zij de kleding bij mij kwamen ophalen was er meteen een klik. Op de vraag of ik ze wilde helpen was mijn antwoord dan ook meteen: ‘Natuurlijk!’” Uiteraard speelde in die beslissing ook het feit mee dat Truus De Buurvrouw een geweldig initiatief vindt. “Ten eerste spreekt het mij aan dat kledingdonateurs bewust met kleding omgaan, spullen niet weggooien maar alles een tweede leven geven. Ten tweede vind ik het fantastisch dat mensen met een laag inkomen er terecht kunnen en blij de deur uitgaan.” Kledingbank De Buurvrouw wil er voor zorgen dat mensen met een minimaal inkomen in Delft en omgeving kunnen profiteren van de welvaart van anderen. Dat doen ze door kleding en textiel in te zamelen en deze later te verdelen onder de mensen die het nodig hebben. “Het mooie is dat gezinnen die ingeschreven staan zelf kunnen komen shoppen, waardoor zij kleding helemaal naar eigen smaak kunnen uitzoeken. Elke maand mogen per persoon vier kledingstukken worden ‘geshopt’ en één keer in de drie maanden een paar schoenen, jas en tas of linnengoed. Mensen zijn over het algemeen zo happy en dankbaar dat de kledingbank er is. Het is een feestje om daaraan te mogen bijdragen.”

Uitdaging
Het vrijwilligersteam van De Buurvrouw bestaat uit tien dames, waaronder Truus. Zelf is zij er elke vrijdag te vinden, en vaak op de maandelijkse ‘koopzaterdag’. “Op die zaterdag kan iedereen komen kopen. Van het geld dat we ophalen, in combinatie met giften, moeten we de rekeningen betalen. Vaste inkomsten hebben we niet. Het is iedere maand wel weer de vraag of we het gaan redden, maar dat maakt het spannend. Je moet echt je best blijven doen om te kunnen blijven bestaan.”

Confronterend
Truus vindt het dankbaar vrijwilligerswerk, maar vaak ook confronterend. “Het heftigste dat ik ooit heb meegemaakt, was met één van de eerste mensen die ik hielp. Nadat ik haar vroeg wat zij het hardste nodig had, liet zij mij haar schoenen zien die enkel nog de bovenkant van haar voeten bedekten. Zolen zaten er niet meer onder, dus ze liep op haar blote voeten. Toen had ik wel een momentje dat ik dacht; hoeveel schoenen heb ik wel niet in mijn kast staan? Dan voel je je rijk, een verwend nest. Ik heb nooit geweten dat de situatie in Nederland zo ernstig is, dat er zo veel mensen zijn die geen cent te makken hebben en voor wie ook een aankoop in de kringloopwinkel te duur is. Die confrontatie heeft bij mij een grote opruiming teweeggebracht. Die spullen doneer ik natuurlijk ook aan de kledingbank, net als iedereen om mij heen. Ik koop nu ook beduidend minder, al koop ik wel regelmatig spullen bij De Buurvrouw op de koopzaterdagen. Dat is meteen een mooie manier om de kledingbank financieel te steunen.” En de dame die voor deze eyeopener zorgde? “Die is natuurlijk naar huis gegaan met mooie schoenen!” Mensen gelukkig zien met hun nieuwe spullen, maakt ook Truus gelukkig. “Dat is waar je het voor doet. Vaak komen mensen op een later moment terug, hebben zij hun nieuwe kleding aan en laten zij hun outfit vol trots zien. Dat is super en geeft mij altijd een goed gevoel.”

Nieuwe Doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Er is een galerij met artikelen over/van alle eerdere Doorkijkers: www.bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar: delftsebruggen@xs4all.nl.