Delft is in lockdown (Foto: Koos Bommelé)
Delft is in lockdown (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Stilte in de Delftse winkelstraten

Algemeen

DELFT - Van de drukte die we tijdens de decembermaand gewend zijn in de Delftse winkelstraten en -centra is weinig over. Delft is voor vijf weken in lockdown. Iets wat voor veel ondernemers niet als een al te grote verrassing komt.

Door Cheyenne Toetenel

Hier en daar wandelen wat mensen naar winkels die essentiële spullen verkopen, maar verder is het stil op straat. Dat winkeliers nu ook hun zaken hebben moeten sluiten vinden zij vervelend, maar toch overheerst begrip voor de situatie. “Veel mensen zullen maandag met angst en beven voor de televisie hebben zitten wachten op de persconferentie, maar als je een beetje reëel was wist je dat dit eraan zat te komen”, aldus Herman Weyers, voorzitter van Winkeliersvereniging De Klis. “Je zag dat het ondanks eerdere maatregelen nog steeds te druk was op straat. Op de momenten dat je rijen op straat ziet verschijnen, maak je je als ondernemer toch wel zorgen. Zeker in combinatie met het dagelijkse nieuws over een toenemend aantal coronabesmettingen in het land.” Voorzitter Arjan Dijkshoorn van Winkeliersvereniging De Hoven Passage beaamt dit. “Al wekenlang wordt gezegd dat strengere maatregelen zouden volgen, indien de situatie niet zou verbeteren. De verbetering bleef uit, dus een verrassing kun je deze lockdown niet noemen. Het is nu een kwestie van uitzitten en hopen dat binnenkort weer meer mogelijk wordt.”

Verantwoordelijkheid
De sluiting van niet-essentiële winkels is zuur voor veel ondernemers. “In De Hoven Passage hebben winkeliers zich vanaf het begin van de coronaperiode ingezet om een bezoek van klanten veilig te laten verlopen”, vertelt Dijkshoorn. “We hebben in het winkelcentrum looproutes ingevoerd, posters opgehangen met daarop boodschappen over het dragen van mondkapjes en het houden van anderhalve meter afstand en gezorgd voor extra beveiliging. Winkeliers zorgden voor desinfectiemiddelen en bredere looppaden. We hebben alles gedaan wat we kunnen, maar uiteindelijk ben je toch ook afhankelijk van de mensen zelf. Het is belangrijk dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Erg jammer dat het nu toch zover is gekomen dat winkels de deuren moeten sluiten.” Weyers ziet de lockdown als een probleem, maar noemt het relatief. “Er zijn grotere problemen op de wereld. Persoonlijk maak ik mij meer zorgen om de eenzaamheid die op dit moment heerst onder bepaalde groepen. We moeten dit als samenleving met elkaar oplossen. We moeten even allemaal op de blaren zitten, dan zijn we er straks van af.”

Creativiteit
Weyers ziet om zich heen veel ondernemers die zich misdeeld voelen door de sluiting van hun zaken, maar voelt meer voor ondernemers die met creatieve oplossingen komen om omzet te genereren. “Je hebt ondernemers die heel hard blaffen, maar ik heb meer respect voor de mensen die zich nu volledig storten op bijvoorbeeld afhalen en bezorgen. Het is niet enkel de horeca of de detailhandel die het lastig heeft, iedereen heeft het moeilijk. Het is belangrijk om positief te blijven en jezelf eraan te blijven herinneren dat er licht is aan het einde van de tunnel is. Kijk waar je kansen liggen en maak er het beste van. Dat is ondernemerschap.”

Leegstand
Of winkeliers genoeg vet op de botten hebben om de coronacrisis te overleven, vinden beide heren lastig om te zeggen. Dijkshoorn: “Dat zal ook afhankelijk zijn van hoe lang de maatregelen allemaal nog in stand blijven. Hopelijk wordt er met de start van het vaccineren weer meer mogelijk, zodat ondernemers de afgelopen periode weer te boven zullen komen.” Weyers stelt dat er ongetwijfeld ondernemers zijn die zullen omvallen. “Natuurlijk is dat een vervelende ontwikkeling. We hebben in Delft weinig leegstand en dat willen we zo houden. Ik hoop dat ondernemers die nu de deuren moeten sluiten iets nieuws oppakken, het nu een paar maanden uitblussen en weer vol goede moed beginnen.”