Marcel Eradus is druk bezig in zijn atelier
Marcel Eradus is druk bezig in zijn atelier

Het gezicht achter: Eradus Zonwering

Algemeen

DELFT - Eradus Zonwering is al meer dan 45 jaar de zonweringspecialist van Delft. Het is na al deze jaren nog steeds een echt familiebedrijf gebleven.

Door Juliano van der Knaap

Voordat de winkel van Eradus Zonwering is verhuisd naar het huidige pand aan de Julianalaan heeft het verscheidene locaties en werkzaamheden gekend. Als buitenzonwering van uitsluitend topmerken is in ruime mate in het assortiment vertegenwoordigd. De zaak mag dan ook echt te boek staan als specialist.

Uitbreidingen
Eradus verkoopt al een lange tijd innovatieve en stijlvolle zonweringsproducten, maar de geschiedenis van het bedrijf gaat nog een flinke poos terug. Tientallen jaren geleden begon de vader van Marcel, de eigenaar van de winkel, met het klussen in een kelderbox. “Wij woonden op dat moment in het Rode Dorp, daar zaten wij op de eerste etage”, vertelt Marcel. “Hier begon mijn vader met het maken van frames.” Dit is zo begonnen omdat zijn vader timmerman en metselaar was. Hij maakte dit al voor anderen en is dit later voor zichzelf gaan doen. Hij deed onderaan aan de buitenkant van de flat haken aan de muur. Daar kon hij bekleden. “Maar het begon eigenlijk echt bij de Lindelaan in de Bomenwijk. Later zijn wij vanuit hier naar de binnenstad gegaan. Oorspronkelijk komen wij er vandaan. Wij begonnen met een klein gebouw van vier bij vier. Zo is dit winkeltje eigenlijk begonnen. Daarna moesten we uitbreiden, want op deze locatie begon het na een tijdje toch wel heel erg klein te worden. In 1993 zijn wij uiteindelijk naar het huidige pand verhuisd! Dit was eerst van een garagebedrijf. Vervolgens hebben wij dit pand overgekocht! Later gingen wij uitbreiden op een werkplaats van van der Lee.”

Speciaalzaak
Delft kent een kleinschalige selectie aan zonweringsspecialisten. “In deze stad zijn wij dus een van de weinige speciaalzaken op dit gebied, hiermee onderscheiden wij onszelf van de rest.” Maar dit is niet het enige wat meespeelt bij het succes en de goede service. “Een andere reden is ons maatwerk, wij focussen ons echt volledig op hoge kwaliteit zonwering. Buiten dat zijn wij een echt familiebedrijf waarbij service belangrijk is. Eerst heb ik dit heel lang samen met mijn vader en moeder gedaan. Een jaar later kwam mijn vrouw erbij. Nu helpen ook de kinderen mee in de zaak! Wij verkopen geen standaard maatwerk of iets dergelijks. We blijven ons richten en specialiseren op waar wij goed in zijn. Omdat er zo weinig winkels in de buurt zijn heeft de zaak een vaste klantenkring. De mensen blijven terugkomen door de herkenbaarheid die we hier hebben.”

Plannen
Als het over toekomstplannen gaat is het op dit moment nog niet duidelijk wat er later gaat gebeuren met het familiebedrijf. “Wij hebben nu drie kinderen, maar het ding is dat ieder kind echt een geheel andere interesse heeft! Mijn zoon houdt zich voornamelijk bezig met sport en alles wat daarmee te maken heeft, mijn dochter is stewardess en de ander is nu al van plan om over een aantal jaar een dierenarts te worden! Deze banen zijn natuurlijk heel anders dan het werk wat wij nu doen. Daarom is het voor ons voorlopig even afwachten en kijken we later wel hoe het in de toekomst zal gaan lopen. In de tussentijd gaan wij gewoon lekker door met werken. Wie weet verandert het wel in de loop van de tijd”, aldus Marcel.

Ontwikkelingen
Op zakelijk gebied is het in ieder geval wel duidelijk wat de plannen zijn van het bedrijf. “We blijven ons vooral bezig houden met het geen waar wij zo goed in zijn. En dat zijn natuurlijk de producten die wij al jaren aanbieden.” De specialisten van de zaak staan altijd voor de klanten klaar voor een vrijblijvend persoonlijk en vakkundig advies, maar de klanten zijn ook heel vrij om zelf rond te kijken en zo inspiratie op te doen over de laatste trends en ontwikkelingen binnen de winkel.” Vanwege de lange ervaring biedt Eradus Zonwering altijd een oplossing voor ogenschijnlijk onmogelijke technische situaties. En deze zekerheid willen ze ook blijven geven aan hun klanten. “Daarom gaan wij ons ook niet specialiseren in hele andere soorten producten. Wij gaan niet zomaar starten met de verkoop van dakkapellen of andere soorten spullen. Het vak dat wij op dit moment aan het uitvoeren zijn heeft genoeg werk te bieden, dus waarom zouden we als dit werkt overstappen naar iets heel anders!”

Aad Eradus aan het werk in het oude atelier