Theo en Piet, ook wel bekend als Buurman en Buurman
Theo en Piet, ook wel bekend als Buurman en Buurman

Passie met een Gouden Rand: Theo van den Bulk en Piet Kaptein

Algemeen

PIJNACKER - Buurman en Buurman, dat is hoe Theo van den Bulk (76) en Piet Kaptein (71) worden genoemd door de hulpkwekers van Zorgkwekerij Bloei. De twee zijn graag geziene vrijwilligers in de houtwerkplaats en volgens Bloei-initiatiefnemer Marjolein onmisbaar.

Door Cheyenne Toetenel

Zorgkwekerij Bloei is gevestigd in de orchideeënkwekerij NewCo Orchids aan de Europalaan in Pijnacker en biedt kleinschalige kleurrijke passende dagbesteding voor mensen met een beperking en mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De hulpkwekers hebben hun ‘Eigen Stekkie’ in de algemene Bloeiruimte, kunnen terecht in de ‘Bloei Buitentuin’ de ‘Bloei Voortuin’ en de orchideeënkwekerij zelf. Sinds april 2019 hebben de hulpkwekers ook het werk-leertuincentrum ‘Land van Bloei’. Land van bloei verkoopt verschillende soorten kamerplanten, eenjarig perkgoed en vaste planten, opgekweekt door de hulpkwekers. In dit tuincentrum worden ook zelfgemaakte producten verkocht, zoals leuke houten tuinaccessoires. De hulpkwekers worden begeleid, niet alleen door professionele begeleiders maar ook door vrijwilligers. Theo en Piet zijn twee van die vrijwilligers, elke week op dinsdag en in de drukke feestmaand ook op zaterdag.

Goede aanvulling
Piet zette vierenhalf jaar geleden zijn eerste stappen binnen Bloei. “Een kennis van mij gaf een feestje, waar ik hoorde dat ze hier iemand zochten die goed met hout overweg kan. Ik bood mijzelf aan om eenmalig een dag te komen helpen, maar vond dit zo’n mooi bedrijf dat ik niet meer ben vertrokken.” Twee jaar geleden ontstond de behoefte aan een helpende hand, die Piet vond in Theo. De twee kenden elkaar al jaren via de voetbalvereniging. “Destijds voerden wij daar gezamenlijk een project uit, waar we de entree en ontvangstkamer vernieuwden”, vertelt Theo. “Toen ik hoorde dat Piet mijn hulp goed kon gebruiken bij de wat grotere projecten in de zorgkwekerij, besloot ik bij te springen met het idee dit een paar keer per jaar te doen. Maar ik voelde mij zo prettig op deze plek, dat ook ik ben blijven hangen en vaste vrijwilliger ben geworden.” De twee vullen elkaar goed aan, vinden zij zelf. Theo is opgeleid als timmerman, heeft een achtergrond in de architectuur en de Rijksbouwdienst. Piet begon als constructiebankwerker, werkte in de technische dienst in het verzorgingshuis en werkte de laatste tien jaar tot aan zijn pensioen als legionellapreventie adviseur. Theo: “Voor de grote projecten is het handig dat ik alles uit kan tekenen en Piet zo goed overweg kan met elektriciteit en leidingen. Ook voor de kleinere projecten kunnen wij met elkaar sparren over leuke ideeën, waarbij de hulpkwekers ons kunnen helpen.” Piet en Theo timmeren hele wanden vol met hout, waarbij de hulpkwekers helpen door pallets op te delen in bruikbare planken. Bij de kleinere projecten zoals het maken van vogelhuisjes, voedertafels, insectenhotels, kandelaren en kerstboompjes zagen Piet en Theo het hout op maat en helpen de hulpkwekers door te schuren, verven en in elkaar te zetten. Ook in ‘komkommertijd’ zijn de heren actief. “In de rustige periode doen we leuke dingen. Zo geeft Theo - die ook kunstenaar is - schilderlessen en gaan we weleens fietsen. Dat vinden de hulpkwekers geweldig.”

Enthousiasme
Piet vertelt dat het in het begin wel even wennen was om met de hulpkwekers te werken. “De hulpkwekers gaan heel anders te werk dan ik gewend was. Druk, die is er niet. Ze beginnen ergens aan en als het klaar is is het klaar, of dat nou diezelfde dag is of een week later. Niet alleen de hulpkwekers leren daarom veel in de zorgkwekerij, maar ook wijzelf. Jezelf beheersen, je geduldig opstellen en niet boos worden als je iets meerdere keren moet vragen.” Ondanks dat het even wennen was, zijn de heren bij Bloei helemaal op hun plek. Theo: “We zijn blij dat wij de hulpkwekers kunnen helpen hun kennis en zelfstandigheid te vergroten. Getuige zijn van die ontwikkelingen is mooi.” Piet vult aan: “Van ouders horen dat de hulpkwekers het thuis vol enthousiasme over ons hebben, dat streelt je wel op de een of andere manier. Dan weet je dat we op de goede weg zijn. Als ze uiteindelijk doorstromen naar een vaste baan, is dat natuurlijk helemaal prachtig.”

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!