<p>Leo Quack heeft zich erbij neergelegd dat de feestdagen een stuk minder feestelijk zijn en hoopt op een veel sprankelender 2021. (foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Leo Quack heeft zich erbij neergelegd dat de feestdagen een stuk minder feestelijk zijn en hoopt op een veel sprankelender 2021. (foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Graag zou ik deze plek willen gebruiken om met allerlei positieve berichten te komen, maar tegenwoordig is het al heel wat als je niet al teveel negatiefs hebt te melden. Helaas is dat nu niet het geval: het afgelopen weekend was vreselijk. Vijf bekenden van me zijn overleden, van wie Fred Nijs en Leo Gorissen waarschijnlijk de bekendste zijn. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en ik wens ze heel veel sterkte.

Anders
Waar we normaal gesproken in de week na Sinterklaas de Sint een stukje volgen richting de Canarische Eilanden, blijven we nu thuis en ook Lichtjesavond gaat niet door. Dit jaar hebben we dus weinig om naar uit te kijken, maar dat zijn we inmiddels wel gewend. Ik denk dat we vooral nog even moeten doorbijten en tijdens de Kerst niet al teveel gekke dingen moeten doen: des te eerder hebben we dat virus onder controle als we samen optrekken.
Daarom heb ik ook zo weinig begrip voor de politici, die de huidige situatie proberen te gebruiken voor eigen gewin, maar zelf ook geen oplossingen hebben. Achteraf is het altijd makkelijk praten, maar ik denk dat Rutte en zijn team het hartstikke goed doen. Het enige dat ik niet zo handig vind is de tactiek die rondom het vaccineren wordt gebruikt. Als je een datum geeft, voorzie je de oppositie van munitie als je die niet haalt; ik had het verstandiger gevonden als ze hadden gezegd dat het streven januari was.
Waar ik helemaal geen begrip voor heb is de mensen die zonder mondkapje rondlopen en die, wanneer ze erop aangesproken worden, agressief worden. Natuurlijk is zo’n kapje irritant, maar we moeten met zijn allen ons beste beentje even voor zetten. Ook het feest in de voormalige Volvo-garage van Hoeke vind ik onbegrijpelijk. Nu heeft Jaap Kiela, die in ingezonden brieven regelmatig commentaar heeft gegeven op de leegstand van dit pand, gelijk gekregen. Het is natuurlijk ontzettend onverstandig om op die manier toch je feestje te houden en ik vind het goed dat er is ingegrepen door de politie.

Escape Room
Dan was het niet alleen maar ellende, want deze maand zijn de Hoffotograaf en ik uitgenodigd om in het Hampshire Hotel Delft Centre de opening van de Paul McCartney Escape Room bij te wonen. Er was een select aantal genodigden en het was fantastisch om te zien hoe het werkt in het brein van de samensteller van die kamer. Overal zit een gedachte achter en je moet overal een raadsel voor oplossen. Bent u benieuwd naar de Escape Room, dan kunt u contact opnemen met het hotel.
Dan is dinsdagavond tijdens de persconferentie duidelijk geworden dat de maatregelen rondom de Kerst niet worden versoepeld. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant zou dat in de horeca voor duivelse dilemma’s zorgen. Als er maar dertig mensen kunnen komen eten, voor wie kies je dan? En wie stel je teleur? We moeten nog even door de zure appel heen bijten, zodat zo snel mogelijk alles weer normaal is.”

Europa
Wat me bevreemdt is dat we als Europa samen optrekken, maar dat er zoveel verschillen zijn. Hier is rond Oud en Nieuw vuurwerk verboden, maar net over de grens is het makkelijk te verkrijgen en mag het wel worden afgestoken rond de jaarwisseling. Je zou toch zeggen dat ze daar dezelfde problemen in de zorg kunnen verwachten als hier. Ik zou pleiten voor een eenduidig beleid. Aan de andere kant zouden de maatregelen hier dan veel strenger zijn; wat dat aangaat boffen we. Laten we ons de laatste maand van het jaar gedragen, vanaf januari die prik halen en dan wordt 2021 een veel mooier jaar. Fijne feestdagen allemaal!

Alphons de Wit
Meer berichten
 
CustomHtml_1