'Ik zou graag aan de Olympische Spelen willen deelnemen!"
<p>Rebecca Scheffer is op weg naar de top (Foto: Jan de Koning)</p>

Rebecca Scheffer is op weg naar de top (Foto: Jan de Koning)

'Ik zou graag aan de Olympische Spelen willen deelnemen!"

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 13-jarige Rebecca Scheffer. Zij doet al negen jaar aan turnen en is geselecteerd voor de selectie van Jong Oranje.

Door Juliano van der Knaap

Rebecca Scheffer heeft toen zij jonger was voor een aantal jaar in Amerika gewoond. Haar vader heeft hier vier jaar lang gewerkt als expat. “In de periode dat ik daar woonde is mijn liefde voor het turnen begonnen”, zegt Rebecca. Dit is zo ontstaan door een leraar van haar toenmalige school. “In mijn vrije tijd was ik eigenlijk altijd wel aan het klimmen. Hier horen een heleboel eigenschappen bij die ook toegepast kunnen worden bij het turnen. Het vele klimmen viel op bij een lerares van Rebecca. “Zij vertelde op een gegeven moment aan mijn moeder dat het misschien een leuk idee zou zijn als ik hier wat mee ging doen.” Vervolgens is de fanatieke klimmer door haar moeder op turnen gezet en startte Rebecca bij een klein clubje. Het beoefenen van de sport viel bij haar direct al in de smaak, ze bleef dit voortzetten.

Kampioen
Rebecca kreeg het turnen al vrij snel onder de knie. Dat ging zo goed dat zij op al op haar zevende een grote prijs wist te bemachtigen. Dit gebeurde in de periode dat zij verbleef in de Verenigde Staten. “Ik ben hier uiteindelijk kampioen geworden van de staat Louisiana, dat was voor mij natuurlijk geweldig.” Nadat zij vier jaar met het gezin in Amerika verbleef kwam de familie weer terug naar Nederland, waar zij het turnen weer verder heeft opgepakt. Zij ging verder op het hoogst haalbare nationale niveau. Ook hier viel Rebecca in de prijzen. Dit is in Nederland al meerdere malen het geval geweest! In 2018 won het sporttalent met haar soepele technieken de bronzen medaille op het Nederlands Kampioenschap, dit vond plaats in Ahoy. Het jaar erop won zij de zilveren medaille bij de Eredivisie tijdens haar succesvolle deelname aan het Nederlands Kampioenschap. “Het winnen van deze medailles heeft mij een goed gevoel gegeven! Ik heb door deze prijzen nog meer motivatie gekregen en ik ga nog harder proberen te werken.” De finale van het NK in 2019 is voor haar nog steeds een onvergetelijke ervaring, tijdens dit belangrijke toernooi kwam zij topsporter Epke Zonderland tegen. “Hij is een groot voorbeeld voor mij! Het is gewoon zo cool om te zien hoe goed hij deze sport beheerst, en hoeveel hij in al die jaren heeft bereikt.” De 23-jarige atleet Simone Biles, afkomstig uit de Verenigde Staten is naast Epke een van haar andere grote voorbeelden en iemand waar zij zeer naar opkijkt. Zij vindt het bijzonder om te zien hoe Simone haar technieken uitvoert.

Bezigheden
De turnster is hard aan het werk om nog beter te worden en wil daarom grote stappen blijven maken. “Tegenwoordig turn ik wel zes dagen in de week. In totaal heb ik in een week acht trainingen. Het fijne aan de trainingen is vooral de uitdaging en de vele soorten oefeningen die je hier krijgt!”, vertelt Rebecca. De sport speelt dus een belangrijke rol en is onderdeel van haar leven. Zij is sinds kort geselecteerd voor de Jong Oranje selectie. “Voor deze selectie volgde ik een test om te laten zien of ik goed genoeg was, de jury was hier tevreden over. Daardoor kwam ik hier uiteindelijk terecht, ik heb het er erg naar mijn zin.” Naast dat zij plezier heeft in het turnen is dit niet de enige activiteit waar haar passie ligt. Rebecca vindt het leuk om creatief en tegelijkertijd ook muzikaal bezig te zijn. “Ik volg al drie jaar lang gitaarles, dit is nog steeds goed te combineren met naar school gaan en het sporten. Wanneer ik tijd over heb hou ik mij bezig met het maken van tekeningen”, vertelt de creatieve duizendpoot.

Toekomst
Ze is nog maar dertien jaar oud, maar heeft in de tussentijd al diverse grote, maar ook nog eens zeer belangrijke mijlpalen bereikt. Rebecca is op het moment enorme voortgang aan het boeken. Daarom is zij dus zeker een turnster om op te blijven letten. Ze heeft in ieder geval al een duidelijk beeld voor ogen en wil de doelen die ze heeft graag realiseren. “Ik heb een hoop toekomstplannen! Een van mijn grote dromen is om in de toekomst Nederland te kunnen verdedigen bij verschillende internationale competities. Daarnaast zou ik heel graag aan de Olympische Spelen willen deelnemen, mocht dit ooit lukken.”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten