Guus Heemskerk fluit op zaterdag zijn wedstrijd, zodat er op zondag tijd is voor DHL. (foto: Roel van Dorsten)
Guus Heemskerk fluit op zaterdag zijn wedstrijd, zodat er op zondag tijd is voor DHL. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Guus Heemskerk?

Algemeen

Guus Heemskerk (66) had geen flitsende voetbalcarrière, maar fluit als scheidsrechter al 35 jaar op een zeer behoorlijk niveau.

- Hoe gaat het met je?
"Het gaat goed, ook in deze coronatijd. We hebben gelukkig binnen onze familie ook geen last gehad van de coronaproblematiek. Al duurt het wel lang voordat het weer voorbij is, we snakken weer naar de normale zaken. Ik ben officieel gepensioneerd, maar ik heb nog veel bestuurstaken. Dat zijn vooral activiteiten op sportgebied, zoals bij de Delftse Beloftencompetitie en de Sportraad van Delft."

Heemskerk begon als negenjarige met voetballen bij DHL: "Bij DHL heb ik in de jeugd wel altijd in de hogere jeugdteams gespeeld, maar ik was niet echt een getalenteerde voetballer. Ik speelde voornamelijk op de linkerflank, meestal als linksback of linkshalf. Later in de senioren kwam ik vooral uit in de B-selectie, al heb ik ook nog een jaar in de A-selectie gespeeld. Dat was onder Jan van den Akker. Door Jan ben ik ook gaan fluiten. Hij vroeg mij om tijdens een trainingsweekend een wedstrijd tussen het eerste en tweede elftal te fluiten. Dat ging mij goed af en ik vond het leuk. Ik ben toen al snel op cursus gegaan. Na het behalen van mijn diploma ben ik bij de toenmalige Haagse Voetbalbond (HVB) gestart. In de HVB floot ik in het begin vooral jeugdwedstrijden, maar wel direct op een hoog niveau. Toch vond ik dat te beperkt, nadat ik drie keer de regionale jeugd van ADO en DHC had gefloten heb ik gevraagd of ik niet naar het seniorenvoetbal kon. In het seniorenvoetbal moest ik helemaal onderin beginnen, ook in de HVB. Maar langzamerhand begon ik op de lijst op te klimmen en kwam ik uiteindelijk bij de KNVB in groep drie. Dat betekende dat ik wedstrijden in de Tweede en Derde Klasse mocht fluiten."
"Eenmaal ben ik uit groep drie gedegradeerd, dat was toen ik 45 jaar oud werd. Dat was toen een regel binnen de KNVB, maar toenmalig scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg heeft daar een einde aan gemaakt. Die regel was pure leeftijdsdiscriminatie. Onder Uilenberg is er wel meer ten goede veranderd. Zo is de de ranking veel inzichtelijker gemaakt, al mag dat nu niet meer vanwege de AVG-wet. Vroeger was er ook sprake van vriendjespolitiek, daar heeft Uilenberg ook een einde aan gemaakt."

- Wat voor scheidsrechter ben je?
"Ik ben ook een voetballiefhebber en door niet al te strak te leiden probeer ik het spel te laten gebeuren. Ik communiceer veel met de spelers en geef ook weinig kaarten. Bij mij is een wedstrijd zelden of nooit uit de hand gelopen. Ik krijg vaak complimenten over mijn manier van fluiten."
- Je gaat nog wel even door?
"Jazeker, mijn ranking is nog altijd prima, al fluit ik inmiddels in de Vierde Klasse. Ik vind dat de KNVB te weinig aandacht heeft voor de laagste groep. Dat heb ik onlangs ook met hen besproken. Ik ga vanaf januari jonge scheidsrechters begeleiden en coachen. Dat houd in dat ik vooraf, in de rust en na de wedstrijd een praatje met de scheidsrechter maak en aangeef waar het beter kan. Het scheidsrechterswereldje is een aparte, zo ben ik ook nooit lid geweest van de COVS (Centrale Organisatie Voetbal Scheidsrechters - red.). Ik ken, omdat ik al zo lang meeloop in de scheidsrechterswereld, veel scheidsrechters, maar heb alleen contact met Henk Lukassen, die naast scheidsrechter ook lid van DHL is."

- Wat doe je nu nog?
"Naast mijn vele bestuurstaken houd ik mij vooral fit door hardlopen. Dat doe ik bij De Koplopers op woensdagavond en Lekker Gelopen op zondagochtend." (RvD)