<p>Finn is al sinds zijn tweede jaar rugbyfan (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Finn is al sinds zijn tweede jaar rugbyfan (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

'Binnen onze familie staat rugby op nummer één'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 8-jarige Finn Marsh, die er van geniet om vies te worden op de velden van Rugby Club Delft.

Door Cheyenne Toetenel

De keuze voor rugby was door Finn snel gemaakt, met een Engelse vader die groot fan is van de sport. “Toen ik twee jaar oud was keek ik al rugbywedstrijden op televisie met mijn ouders. Zelf heeft mijn vader ook veel gerugbyd, dat begon bij hem al op school in Engeland. Inmiddels is hij al een tijd gestopt omdat die een stukje ouder is geworden, maar ik heb de sport zelf opgepakt. Ik wilde graag hetzelfde doen als papa.” Finn was er vroeg bij. Hij zette op 5-jarige leeftijd zijn eerste stapjes op het rugbyveld bij Rugby Club Delft en daar heeft hij totaal geen spijt van. “Het is een leuke club waar ik veel vrienden heb gemaakt.” Ook zijn jongere broertje Niels van 5 is inmiddels verbonden aan de club. “Binnen onze familie staat rugby op nummer één. We kijken én doen het graag!”

‘Grote mannen’-sport
Sinds kort zit Finn bij de Benji’s, waar iedereen tussen de 8 en 10 jaar oud is. “Dat is een groot verschil met vorig seizoen, toen ik bij de Turven speelde. Bij de Turven speelden we tag-rugby, dus met lintjes om ons middel die de tegenstanders moeten afpakken. Bij de Benji’s wordt het meer ‘grote mannen’-rugby, waar je mag tackelen, kicken en scrummen. Er is meer toegestaan en het lijkt meer op wat de senioren doen, wat ik hartstikke leuk vind.” Rugby is dé sport voor Finn, vertelt hij zelf. “Het is een mooie sport die alles heeft. Rennen, schoppen, verdedigen én aanvallen. Het is een stoere sport, want de trainingen gaan altijd door. We spelen altijd buiten, of het nu regent, hard waait of winter is. Daar word je hard van. En je mag lekker vies worden!” Finn is drie keer per week op het veld te vinden. “Op maandag en woensdag train ik en op zaterdag spelen we wedstrijden. Normaal gesproken is dat tegen teams van andere clubs, maar nu door alle coronaregels spelen we onderling tegen elkaar. Fijn dat het sporten op die manier toch nog door kan gaan, ook in de weekenden.”

Rennen
Finn wijst het rennen aan als zijn grootste kracht. “Ik ben snel, waardoor ik veel tries scoor, dus veel punten voor het team kan behalen. Rugby is sowieso echt een teamsport, want je moet goed samenwerken. Dat is ook heel leuk aan de sport.” Waar Finn trots op is? “Vorige week heb ik een medaille gekregen, samen met anderen. Dus het gaat al aardig goed in mijn nieuwe team, ondanks dat ik daar pas net meespeel. En het kan alleen maar beter worden.”

Owen Farrell
Wat Finn hoopt te bereiken binnen de sport? “Ik wil dezelfde positie behalen als Owen Farrell, dat is mijn grote held binnen de rugbywereld. Hij komt uit voor het Engelse nationale team en is flyhalf. Om dat te kunnen zijn moet je goed kunnen rennen, waar ik zelf dus ook best goed in ben. Ik droom ervan om later in een stadion te spelen, en voor het Nederlandse team uit te kunnen komen. Of zelfs voor het Engelse, want dat zou ook nog kunnen door mijn Engelse vader. Daar is de sport natuurlijk een stuk populairder dan in Nederland, al zie je dat rugby ook in Nederland steeds interessanter wordt voor veel mensen. Dat vind ik mooi.”

Stoere sport
Finn vindt het jammer dat de sport in Nederland ondergeschikt is aan veel andere sporten. “Op mijn hele school zijn er maar zes kinderen die rugbyen, dus dat zijn er niet veel. In groep 5 ben ik de enige die aan deze sport doet, wat ik best wel jammer vind. Het zou leuk zijn als meer kinderen rugby gaan proberen, want het is een leuke en stoere sport.” Zonde vindt hij het, dat momenteel niet veel aandacht aan de sport wordt besteed op scholen. “Op school kan je eigenlijk alleen voetballen en andere sporten doen die veel mensen doen, maar we rugbyen nooit. Het zou leuk zijn als we dat ook meer gaan doen tijdens de gymlessen.” Zelf zet Finn zich ook al aardig in om zijn sport te promoten. “Mijn spreekbeurt heb ik gehouden over rugby, om kinderen in de klas uit te leggen wat ik drie keer in de week doe. Veel kinderen weten niet zo goed wat rugby nou eigenlijk is. Ik wil het ze graag uitleggen en misschien willen ze zich dan zelf ook wel aanmelden bij Rugby Club Delft!.”

Oproep
Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten