<p>Martin heeft het naar zijn zin bij CKV Excelsior (Foto: Marieke Zelisse)</p>

Martin heeft het naar zijn zin bij CKV Excelsior (Foto: Marieke Zelisse)

'Het is fijn om tijdens het sporten je hoofd leeg te kunnen maken'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Een van deze talenten is de 14-jarige Martin Plomp, hij korfbalt al jarenlang bij CKV Excelsior.

Door Juliano van der Knaap

Martin traint twee keer per week en speelt wekelijks een wedstrijd. Daarbij geeft de sportfanaat training op zijn eigen sportclub. Naast het korfballen is hij druk bezig met school. Martin brengt zijn middelbare schoolperiode door op het GSR in Rijswijk. Buiten dat vindt hij het leuk om met zijn vrienden gezellige activiteiten te ondernemen. “In mijn vrije tijd haal ik plezier uit het spelen van spellen met vrienden. Op dit moment heb ik vooral lol met FIFA, een voetbalspel.” Naast het gamen is het kijken van filmpjes een andere leuke bezigheid. “Af en toe houd ik mij bezig met het kijken van series. Nu ben ik ‘The Crown’ aan het volgen op Netflix.”

Sport
Nadat Martin op jonge leeftijd klaar was met het volgen van zwemlessen ontstond al vrij snel zijn passie voor korfbal. “Dit kwam vooral door mijn vader, hij heeft vroeger veel aan deze sport gedaan. Door hem heb ik een hoop kennis gekregen en ben ik steeds meer geïnteresseerd in korfbal geraakt. Hierdoor ben ik het uiteindelijk ook gaan proberen en begon ik mee te doen met het schoolkorfbal.” Dit viel zo goed in de smaak dat hij daarna de keuze heeft gemaakt om zich aan te melden bij Christelijke Korfbal Vereniging Excelsior in Delft.

Gezelligheid
“Er hangt een prettige sfeer op de vereniging, het is hier altijd gezellig”, vindt Martin. Korfbalvereniging Excelsior speelt een grote rol bij de ontwikkeling en het leertraject van de sporter. “Hier heb ik van het begin af aan het spelletje geleerd. Er wordt veel aandacht besteed aan het verbeteren van techniek en het gebruiken van aanvalsplannen! De teamgenoten leren constant van elkaar, af en toe kijken wij weleens mee bij de oudere teams. Daardoor kunnen wij nog meer leren van elkaar.” De jonge korfbalspeler wil nog lang niet weg bij Excelsior. “Het liefst blijf ik hier zo lang mogelijk spelen. Op de vereniging spelen wij in gemengde teams met jongens en meisjes, ik vind ook dat dit de sport erg origineel maakt!” Het teamspel en het afhankelijk zijn van elkaar vindt hij een belangrijk iets tijdens het beoefenen van de sport. “Omdat het niet mogelijk is om met de bal te lopen moet je goed in samenwerkingsverband leren spelen met elkaar.” Als de korfballer eenmaal bezig is op het veld is het zijn voorkeur om te spelen op de aanvalspositie. “Bij korfbal werken wij met twee vakken, je wisselt tijdens de wedstrijd van verdedigend naar aanvallend. Het aanvallen vind ik het leukst om te doen, maar ik ben geen ster op dat gebied. Het verdedigen gaat mij een stuk beter af! Een aantal van mijn kwaliteiten en favoriete technieken zijn het vangen van de bal, dit is iets wat vlot gaat bij mij. Het gooien van de bal en het creëren van kansen is iets waar ik tijdens het korfballen een hoop plezier uithaal, dit is enorm uitdagend om te doen!” Tegelijkertijd is Martin hard aan het werk om te blijven ontwikkelen met zijn technieken. “Op de korte termijn wil ik mijn schot wat meer verbeteren en nog beter omgaan met de kansen die ik krijg tijdens de wedstrijden!”

Gefocust
Martin heeft het na al deze jaren nog steeds enorm naar zijn zin. Een aantal factoren blijven ervoor zorgen dat hij de sport met veel plezier blijft doen. “Als ik eenmaal bezig ben met korfbal vind ik het heel fijn dat ik mij gewoon even voor anderhalf uur lang kan focussen op het sporten. Je hoeft dan even nergens anders aan te denken en maakt daarmee je hoofd leeg! Dit is niet de enige belangrijke factor. “Natuurlijk zorgt het sporten er ook nog eens voor dat je lekker gezond kan blijven, dit geeft mij een goed gevoel!”

Droom
Het sporttalent zit momenteel in de C1, waarmee hij in de eerste klasse speelt. Met zijn team heeft hij inmiddels al een aantal mooie doelen bereikt. “Twee maanden geleden zijn wij kampioen geworden op een van de hoogste niveaus van Nederland, hier ben ik best trots op! Met het team doen wij wel vaker mee aan toernooien, hier hebben wij veel plezier in.” Martin is pas veertien maar heeft al een mooi doel voor ogen. “Voor mij zou het een droom zijn om eens deel te mogen nemen aan het Nederlands Kampioenschap korfbal.” Het mee kunnen doen aan dit toernooi is voor hem al een prestatie op zichzelf. “De volgende stap zou zijn om uiteindelijk Nederlands kampioen te worden!”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten