Initiatiefnemer Aad Sosef en Tee-Set gitarist Polle Eduard verheugen zich op de plaatsing van het eerbetoon op het trafohuisje (Foto: Koos Bommelé)
Initiatiefnemer Aad Sosef en Tee-Set gitarist Polle Eduard verheugen zich op de plaatsing van het eerbetoon op het trafohuisje (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Tee-Set is onderdeel van de Delftse culturele identiteit'

Algemeen

DELFT - ‘Ma belle amie, you were a child of the sun and the sky and the deep blue sea.’ Deze woorden uit de wereldhit van de Delftse band Tee-Set knallen straks van de gevel in het Westerkwartier. Een eerbetoon op megaformaat voor de Delftse beathelden uit de sixties en seventies.

Door Cheyenne Toetenel

Delft kent veel bandjes, meer of minder bekend, maar Tee-Set is de band die veel Delftenaren zullen aanwijzen als Delfts trots. Deze Delftse formatie ontwikkelde zich eind jaren zestig van bluesband met een ruw randje tot een ware hitmachine met maar liefst 28 Top 40-hits, waaronder de nummer één hit ‘She likes weeds’ en de internationale nederbeat-hit ‘Ma belle amie’ die ook hoog scoorde in de Amerikaanse Billboard Hot 100. “Het was, zeker in die tijd, heel wat dat die Delftse jongemannen doorbraken en op tournee gingen in de States”, aldus Aad Sosef, die zich nog herinnert dat hij als klein jochie bij zijn ‘beathelden’ aanbelde voor een handtekening. “De band is onderdeel van de identiteit van cultureel Delft. Dat maakt de ‘Tee-Set’-tijd in mijn ogen een stukje cultuurgeschiedenis, dat een eerbetoon waard is.”

Herinnering
Sosef nam daarom het initiatief om een eervolle herkenning en blijvende herinnering voor zijn jeugdhelden te vervaardigen. “Op grootformaat van drie bij drie meter zijn straks de woorden uit ‘Ma Bella Amie’ te lezen op een blinde muur in de Warmoezierstraat, op de hoek van de Buitenwatersloot. Daarnaast is er het plan om een soort kunstfoto op het trafohuisje op het Hugo de Grootplein te plaatsen van de eerste Tee-Set formatie met de vijf Delftse muzikanten van toen: Polle Eduard, Gerard Romeyn, Robbie Plazier, Carry Janssen en natuurlijk de man met de geweldige stem, Peter Tetteroo. Op beide plekken zullen ook QR-codes komen, zodat mensen na het scannen muziek en meer informatie over de band tot zich kunnen nemen. Dat maakt het niet alleen leuk voor Delftenaren, maar wellicht ook voor dagjesmensen die de stad bezoeken en dit gebied bij hun wandeling betrekken.” Dat juist deze plekken zijn uitgekozen, is niet vreemd. “De frontman van de Tee-Set, Peter Tetteroo, is in de wijk geboren, getogen en helaas ook overleden.” Niet alleen mensen uit Sosefs directe omgeving reageerden positief op zijn plan, ook de familie van Tetteroo, de overige bandleden zelf, de gemeente en de belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier. “Het is mooi om te zien dat dit initiatief zo breed gedragen wordt”, vindt de inmiddels 73-jarige gitarist en ‘Tee-Set’-lid van het eerste uur Polle Eduard. “Zeker voor Peter, maar ook voor onszelf en eigenlijk de gehele cultuurhistorie. Als je het mij vraagt is er momenteel te weinig aandacht voor de popgeschiedenis en wordt er vaak laatdunkend over gepraat. We hebben het vaak over beroemde Delftse schilders, wat terecht is, maar daarnaast zijn er ook muzikanten die Delft op de kaart hebben gezet. Waarom zou daar geen aandacht voor zijn?”

Geweldige start
Eduard kijkt terug op een bijzondere tijd als bandlid van de Delftse nederpopband. “Als jong muzikantje had ik mij geen betere start van mijn carrière kunnen wensen. Het is de eerste professionele band waarmee ik succes had. Onze eerste drie platen stonden binnen mum van tijd in de Top 40.” Eduard raakte met Peter Tetteroo in contact in café Cecil aan de Voldersgracht, waar de frontman regelmatig optrad. Tetteroo was al snel onder de indruk van de stijl van Eduard, waardoor de twee samen begonnen te spelen. De overige bandleden volgden al snel. “Maar het grote succes kwam met de komst van Hans van Eijck. Hans schreef de muziek, Peter de teksten. Die twee vormden samen een geweldig hitduo.” Op het moment dat de band internationaal doorbrak, maakte Eduard er geen deel meer van uit. Toch keerde hij op een later moment terug en behaalde hij onder meer succes met het door hem geschreven ‘Do it baby’. “De begin- en eindfase van de Tee-Set heb ik meegemaakt, dus de verbinding tussen mij en de band blijft altijd.”

Actie
Om het eerbetoon aan Tee-Set te kunnen realiseren, loopt nu een crowdfundingsactie. “Deze actie loopt nog tot en met 6 januari”, vertelt Sosef. “Wij hopen dat Delftse burgers een bijdrage aan het project willen leveren, zodat in januari kan worden gestart met de uitvoering en we in het voorjaar een feestelijke opening kunnen organiseren met de bandleden van Tee-Set als special guests!” Doneren kan via www.voorjebuurt.nl, onder het initiatief ‘Een mooie herinnering aan de Delftse Nederpopband Tee-Set’.