Museum Prinsenhof hoopt iedereen weer zo spoedig mogelijk te ontvangen
Museum Prinsenhof hoopt iedereen weer zo spoedig mogelijk te ontvangen

'Met steun komen wij deze vervelende periode wel door!'

Algemeen

DELFT - Sinds het kabinet afgelopen dinsdag de nieuwe coronamaatregelen heeft aangekondigd, heeft een groot scala aan openbare gebouwen haar deuren moeten sluiten. Ook de Delftse musea kampen met deze gevolgen.

Door Juliano van der Knaap

Om het besmettingsaantal te kunnen verlagen hebben de musea, op advies van de overheid opnieuw de deuren moeten sluiten. Dit is ook in Delft het geval. Veel medewerkers zijn op dit moment onzeker over de toekomst, hoe pakken musea het ditmaal aan? En hoe lang is dit nog vol te houden?

Reactie
Verschillende Delftse musea hebben reactie gegeven op deze nieuwe maatregelen. Een deel geeft aan het een jammer, maar tegelijkertijd een erg begrijpelijk en acceptabel besluit te vinden. Zo hebben ze er bij Museumhuis van Meerten begrip voor: “Dit is een begrijpelijk besluit, alle beetjes helpen in het terugdringen van de besmettingen. Zeker ook omdat onze regio te kampen heeft met veel corona-gevallen”, laat Marije Strating, coördinator van het museum weten. Bij het Vermeer Centrum denken ze hier hetzelfde over. “Natuurlijk vinden we het niet leuk, maar het besluit is zeer logisch en acceptabel. Wel was het bij ons zeer goed te doen qua bezoekersaantallen. Wij kunnen gefundeerd zeggen dat onze gasten hier zonder problemen kunnen vertoeven. Maar, ze zijn natuurlijk wel op weg (reisbewegingen) en daarover kan ik verder niets zeggen”, legt Herman Weyers, directeur van het Vermeer Centrum, uit. Bij Museum Prinsenhof hebben ze een dubbel gevoel bij de maatregelen: “Gezondheid staat op de eerste plaats, tegelijkertijd vinden we het ook spijtig dat musea, bibliotheken en podia opnieuw hun deuren moeten sluiten.”

Veiligheid
Voor de sluiting hebben de musea hard gewerkt om de veiligheid van de bezoekers in de gebouwen te kunnen waarborgen. Zo werd er gebruik gemaakt van bezoekersregistratie, tijdsloten en was er hygiënegel en plexiglas op verschillende locaties in de panden. “Bij ons werd het maximale aantal bezoekers beperkt en waren wij slechts drie van de zes dagen open. Dat heeft te maken met onze vrijwilligers die minder beschikbaar zijn”, vertelt Alexandra Oostdijk, directeur bij Paul Tétar van Elven. Helen Taylor, de marketing- en communicatiemanager van Royal Delft vertelt dat zij gebruik maakten van een mondkapjesplicht en eenrichtingsverkeer.

Gevolgen
Een groot aantal bedrijven heeft last van de financiële gevolgen door de maatregelen, net als musea. “Het is gelukkig ons laagseizoen, waarin bezoekersaantallen altijd relatief lager zijn dan in het voorjaar. De sluiting in het voorjaar heeft wat dat betreft grotere gevolgen gehad. Gelukkig blijven onze winkel en webshop open. Maar het blijft jammer om onze verhalen over Delfts Blauw en Royal Delft niet met bezoekers te kunnen delen”, vertelt Taylor. Strating laat weten zich op dit moment geen zorgen te maken. “We maken ons vooralsnog geen grote financiële zorgen. Gelukkig zijn de Museumhuizen niet de enige inkomstenbron van de Vereniging. Wij verhuren namelijk de meeste huizen als woonhuis of bedrijfsruimte.”

Toekomst
De meeste musea vinden het vooral jammer, maar proberen positief naar de toekomst te kijken. Bij Museum Prinsenhof hopen ze dat iedereen weer zo spoedig mogelijk kan genieten van de huidige en aankomende tentoonstellingen: “We hebben er vertrouwen in dat de voorgenomen maatregelen een gewenst resultaat zullen laten zien!” Weyers geeft aan niet te willen zeuren, maar gewoon gestaag door te gaan. “Met overheidssteun en heel veel enthousiasme van onze vrijwilligers komen we deze vervelende periode wel door. En daarna? Gewoon weer verder opbouwen.” Royal Delft probeert deze sluiting ook aan de goede kant te bekijken. “Royal Delft bestaat al bijna 400 jaar dankzij ondernemerschap en innovatie, dus we kunnen tegen een stootje maar het is nu alle zeilen bij zetten om collecties en producten te maken voor andere markten dan dat we gewend waren. In die zin is deze crisis toch nog ergens goed voor: het dwingt ons te kijken naar onze doelgroepen en de afhankelijkheid daarvan. Misschien was die reset al langer nodig.” Verder geeft Alexandra Oostdijk van Paul Tétar van Elven aan dat zij de toekomst positief blijven bekijken: “Wij hebben er alle vertrouwen in dat we in 2027 ons eeuwfeest zullen vieren, met veel bezoekers. Bij Museumhuis van Meerten hopen ze na de crisis weer hard aan het werk te kunnen gaan. “Wij hebben genoeg leuke plannen voor na deze crisis eigenlijk staan we te trappelen om dit uiteindelijk uit te kunnen voeren.”