‘Allemaal in hetzelfde schuitje’ (Foto: Herman Zonderland)
‘Allemaal in hetzelfde schuitje’ (Foto: Herman Zonderland) Foto: Herman Zonderland Fotografie Delft

Fotoboek over Delft in coronatijd

Algemeen

DELFT - Vanaf maandag ligt er een visueel juweeltje in de boekwinkel, te weten het fotoboek ‘Delft anders dan anders, een stad in lockdown’ een initiatief van de Delftse fotograaf Herman Zonderland. Het boek laat zien hoe Delft zich schrap zette na die zondag in maart, toen een groot deel van de samenleving met een schok tot stilstand kwam nadat minister Bruno Bruins de corona-noodklok had geluid.

In de weken en maanden die volgden, leek Delft helemaal niet meer op het Delft dat wij kenden; levendig, vrolijk, trekpleister voor toeristen, die - net als de inwoners - genoten van de veelkleurige horeca en de bruisende culturele voorzieningen. Tijdens de intelligente lockdown dwaalde Zonderland met zijn camera door de stad met in zijn hoofd de akkoorden van het nummer ‘Stil in mij’ van de band Van Dik Hout. Hij tekende op wat dit met hem deed. De beelden en overpeinzingen van Zonderland worden in dit 132 pagina’s tellende fotoboek aangevuld met de verhalen van een aantal Delftenaren, waaronder burgemeester Marja van Bijsterveldt.
Een belangrijke drijfveer van Zonderland om de bijzondere situatie vast te leggen, was destijds de positie van mensen in de zorg. “Voor deze mensen was dit voorjaar zo hectisch dat ze nauwelijks tijd hadden om te zien wat zich in de stad afspeelde. Het boek is dus vooral voor hen gemaakt. Iedereen die het koopt, helpt mee met het vullen van een pot, zodat we zorgmedewerkers een exemplaar cadeau kunnen doen. Op 17 november gaan we deze boeken bezorgen bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis, GGZ Delfland en Pieter van Foreest”, aldus Zonderland.
In de zomer van 2020 haalden we opgelucht adem. Winkeliers rolden blauwe lopers uit en we lieten onze corona-kapsels kortwieken. We gingen weer op bezoek bij opa en oma, naar de film, het theater, het museum, de sportschool, het zwembad, uit eten, op vakantie. Ook de vreugde die dit opleverde, ving Zonderland in beeld en tekst. Tot het najaar zijn schaduw vooruitwierp en een tweede golf zich aandiende. “Zorgmedewerkers zijn nog nauwelijks bijgekomen van de beproevingen van het voorjaar en worden nu opnieuw overspoeld met doodzieke mensen die veel zorg nodig hebben onder stressvolle omstandigheden. Nog meer reden om hen met dit fotoboek een hart onder de riem te steken en zo te laten merken dat we hun inzet niet als vanzelfsprekend beschouwen. Het boek is ook een eerbetoon aan de vindingrijkheid en de vasthoudendheid van al die andere Delftenaren, die ondanks de gure tegenwind toch weer overeind krabbelen.”

Het fotoboek is te koop bij Boekhandel de Omslag, Paagman en via www.zonderland.nl/coronaboek