Carel Fabritius en Johannes Vermeer zijn personages in de historische roman Nachtblauw van Simone van der Vlugt, die zich voor een deel in Delft afspeelt.
Carel Fabritius en Johannes Vermeer zijn personages in de historische roman Nachtblauw van Simone van der Vlugt, die zich voor een deel in Delft afspeelt.

VERMEER & TIJDGENOTEN - literaire wandeling door Delft

Algemeen

DELFT - De Delftse schilders Johannes Vermeer en zijn tijdgenoten Carel Fabritius en Pieter de Hooch staan centraal in de vierde literaire audiotour.

Voor schrijvers hoeft het geen nadeel te zijn als er weinig bekend is over een beroemdheid, zoals Vermeer. In deze wandeling herscheppen schrijvers als Anna Enquist, Oek de Jong, Simone van der Vlugt, Drs. P en Tracy Chevalier het leven van de Delftse schilders. De audiotour verschijnt 8 november op www.delfia-batavorum/audiotours.

Atelier Vermeer

Dat Oek de Jong kunstgeschiedenis studeerde voor hij als schrijver debuteerde, is te af te lezen aan de manier waarop hij de schilder beschrijft. Vermeer is geconcentreerd aan het werk terwijl hij de geluiden van de Markt opvangt: ‘het geroezemoes in de herberg, de voetstappen van passanten, het ratelen van karren, de kreten van een voerman, het kletsen van een zweep op een paarderug. In het atelier is het stil.’

Delftse Donderslag
In de historische roman Nachtblauw van Simone van der Vlugt komt hoofdpersoon Catrijn - op de vlucht voor haar verleden - in Delft terecht en vindt werk in een plateelfabriek. Ze heeft schildertalent en gaat in de leer bij Carel Fabritius. In oktober 1654 komt Fabritius om het leven bij de ‘Delftse Donderslag’: de kruithuisontploffing. Catrijn overleeft de ramp.

Binnenplaatsen en doorkijkjes
De schilderijen van Pieter de Hooch, bekend van interieurs en binnenplaatsen met doorkijkjes, vormen inspiratie voor verhalen en gedichten. Voor dichter Sipko Melissen is het schilderij twee vrouwen op een binnenplaats een ‘achteruitkijkspiegel naar een verleden waar ik een beeld van opvang’.

DELFT TUSSEN DE REGELS
twaalf literaire wandelingen

In de wandelingen zien we Delft, Delftse mensen en Delftse gebeurtenissen door de ogen van schrijvers, zoals zij die beschreven in hun verhalen, romans, gedichten, toneelstukken, films, opera’s en liedjes.

Een jaar lang verschijnt elke maand één literaire wandeling met een nieuw thema in de vorm van een audiotour. Die kunt u gratis downloaden op de smartphone of computer via de website van Delfia Batavorum www.delfia-batavorum.nl. Daarna kan de wandeling op de zelfgekozen moment worden gelopen, solo, in een duo of een klein groepje vrienden. Vanuit de luie stoel ‘luisterwandelen’ is natuurlijk ook mogelijk.

Twee historische data markeren het begin en het einde van het project. De start was op zaterdag 15 augustus 2020 met de lancering van eerste audiotour 75 jaar vrijheid. Afsluiting is op zaterdag 10 juli 2021 met de verschijning van laatste audiotour De moord op Willem van Oranje.
Delft op Zondag besteedt elke maand aandacht aan de nieuwe wandeling.

De literaire audiotours worden door een collectief van drie cultuurmakers bedacht, gemaakt en geproduceerd: auteur Margriet van Bebber, acteur Piet van der Pas en componist/audio-engineer Titus Leeuw. Informatie: Margriet van Bebber +31640416802

Uw donatie
Het project is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van het Cultuurmakersfonds / Prins Bernhard Cultuurfonds en de historische vereniging Delfia Batavorum. Daardoor is het mogelijk de audiotours gratis aan te bieden.

Uw vrijwillige bijdrage is welkom bij de initiatiefnemer van de literaire wandelingen Rotaryclub Delft-Vermeer. De bijdragen worden bestemd voor het goede doel: KinderAcademie Delft. Elke donatie is welkom. Richtlijn: €10 p.p. per wandeling op rekening NL39 INGB 0663 9476 34 van St com service rotaryclub Delft-Vermeer o.v.v. KinderAcademie.

Afbeelding