Leo Quack hoopt dat iedereen zich verstandig gedraagt, zodat het snel over is met het virus.  Dan zal de stad weer bruisen. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack hoopt dat iedereen zich verstandig gedraagt, zodat het snel over is met het virus. Dan zal de stad weer bruisen. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

Helaas is sinds enkele weken de horeca weer helemaal dicht, maar dat weerhoudt me er niet van om elke dag de gang naar De Sjees te maken. In deze gekke tijden moet je laten weten dat je er nog bent en daarom hebben we van de nood een deugd gemaakt: op vrijdag en zaterdag zijn we in Schipluiden en Den Hoorn te vinden voor wat lekkers om het weekend mee door te komen en daar komen binnenkort ook afhaalmaaltijden bij. Het is leuk om te zien dat veel andere ondernemers ook van zich laten horen. Het is misschien niet rendabel, maar je bent zuinig op je mensen, wilt ze nu aan het werk houden en je wilt als alles straks weer normaal is met ze verder.

Verschil eerste golf
We zitten officieel in de tweede coronagolf en ik moet zeggen dat het wel even wat anders is dan de eerste. Toen wisten we nog niet wat er op ons af aan het komen was en waren er in mijn omgeving weinig besmettingen. Nu hoor je steeds vaker dat vrienden en bekenden worden getroffen en je merkt uit de verhalen wel dat het geen pretje is. Ik ben dan ook maar consequent een mondkapje gaan dragen, maar dat is nogal een dure grap: de eerste keer dat ik hem op had, zette ik mijn bril op en helaas was de stalen beugel van het mondkapje sterker dan mijn montuur. Gevolg: een gebroken bril en een fikse rekening van de opticien.
Gelukkig heb ik elke dag mijn loopje naar de zaak. Je merkt dat het rustig is in het centrum en dat baart me wel zorgen. Zeker nu je nog maar met zijn tweeën buiten mag zijn, zal het alleen nog maar rustiger worden. Het is vervelend, maar we zullen door de zure appel heen moeten bijten en zo goed mogelijk door deze periode heen zien te komen.

Zwaar weer
Een aantal Delftse ondernemers heeft al aangegeven ermee te stoppen en hopelijk blijft het daarbij. Daar valt nu nog weinig over te zeggen, maar dat we in zwaar weer verkeren is duidelijk. Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat de Europarlementariërs er een probleem van maken dat ze geen dagvergoeding van 323 euro krijgen naast hun salaris van ruim 8700 euro en onkostenvergoeding van ruim 4500 euro. Ook de piloten van de KLM hoeven niet op mijn begrip te rekenen. Als zij halsstarrig blijven volhouden, zetten ze niet alleen hun eigen banen, maar ook die van dertigduizend anderen op het spel. Dat zijn mensen die een stuk minder verdienen en begrijpen dat je in deze tijd iets moet inleveren om je baan te behouden. Verder zou ik het prijzenswaardig vinden als de extra inspanningen van ambtenaren met vrije tijd worden gecompenseerd, zodat het geld vrijkomt om zorgmedewerkers een bonus te geven.

Rare tijden
Verder weet ik niet of het aan de corona is, maar het lijkt wel alsof de wereld door gekken geleid wordt: Erdogan geeft aan het normaal te vinden om iemand te onthoofden. Ik snap niet dat mensen die Europa binnenkomen in de hoop op een beter leven er hier een zootje van maken. Verder zijn in Amerika twee mannen van ouder dan ik die horen te biljarten of jeu-de-boulen in strijd om het presidentschap. Trump is daarbij een slecht verliezer, maar dat begrijp ik wel. Als hij niet herkozen wordt, zou hij zomaar achter de tralies kunnen belanden, net als Desi Bouterse.
Tot slot heb ik er geen goed woord voor over dat organisatoren van illegale feestjes in de landelijke media een podium krijgen. Helaas hebben we als organisatie van het Affligem Bluesfestival met pijn in ons hart besloten om de editie van 2021 te schrappen. Ook met een eventueel vaccin lijkt februari ons nog niet het moment voor zestig man in de kroeg.
Tot slot wil ik iedereen oproepen zich aan de regels te houden: ik heb van teveel mensen die dachten dat het ze niet zou overkomen gehoord dat dat virus echt geen pretje is.