Op de tennisbaan slaat Liam graag zo hard mogelijk in de hoeken (Foto: Koos Bommelé)
Op de tennisbaan slaat Liam graag zo hard mogelijk in de hoeken (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Bij terugkomst van een toernooi merk ik meteen een verandering'

Algemeen

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de twaalfjarige Liam Hayden. Al jaren fanatiek tennisser bij Tennisvereniging Tanthof, maar ook regelmatig op het voetbalveld te vinden bij SV Den Hoorn.

Door Cheyenne Toetenel

Sinds dit schooljaar gaat Liam naar de eerste klas van het technasium op het CLD Molenhuispad. Een pittige opleiding, maar toch doet hij er veel activiteiten naast. Hij voetbalt bij SV Den Hoorn én tennist bij TV Tanthof. “Eigenlijk ben ik elke dag wel met sport bezig.”

Voetbal én tennis
Met voetbal begon Liam al op zeer jonge leeftijd; hij was nog maar vier jaar oud. “Toen heb ik even bij vv SEP gespeeld, maar ik ben daar ook vrij snel weer mee gestopt. Op mijn zevende heb ik het voetballen weer opgepakt, maar dan samen met een vriend bij SV Den Hoorn. Daar speel ik momenteel in de JO13-1.” Tennis kwam erbij op zijn achtste. “Mijn opa en oma tennisten toen bij TV Tanthof. Eigenlijk hebben al mijn familieleden van mijn moeders kant het gedaan, dus het is best logisch dat ik ook ben gaan tennissen. Ik heb het een keer uitgeprobeerd en ik tennis nu alweer vier jaar bij TV Tanthof.” Zijn die sporten wel makkelijk te combineren, vraag je je dan af. “Tot nu toe lukt het allemaal. Voetbal is altijd in de avond, tennis in de middag en op de avond waarop ik niet voetbal. In niet-coronatijd speel ik op zaterdag een voetbalwedstrijd en op zondag een tenniswedstrijd.” Ook zijn schoolrooster werkt nu nog mee. “Als mijn rooster straks verandert, kan het wel wat lastiger gaan worden. Wat ik dan ga doen? Dat vind ik lastig om nu al écht te bepalen. Op dit moment neig ik denk ik wel wat meer naar tennis. Dat is een sport die je niet op een veldje in de buurt kan doen, voetbal wel. Maar natuurlijk blijf ik de twee sporten het liefst zo lang mogelijk combineren!”

Teamsport
In beide sporten beleeft Liam veel plezier. Wat tennis en voetbal zo leuk maakt? “Gek genoeg zijn het allebei eigenlijk gezellige teamsporten. Tijdens voetbalwedstrijden werk je natuurlijk samen met de andere spelers, maar dit geldt op een bepaalde manier ook voor tennis. Als ik een tennistoernooi doe, is dat altijd wel met iemand uit mijn team. Meestal doen we ook dubbels en met de tenniscompetitie ben je eigenlijk met zijn vieren aan het strijden tegen de andere vier. Samen proberen we te winnen en iedereen levert een bijdrage. Jouw winst is altijd één punt waard voor de eindstand. Je doet het met je team. Nou train ik sowieso ook met een leuk team, met daarin kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde niveau. Het is fijn aan TV Tanthof dat dit daar mogelijk is.”

Ontwikkeling
In de afgelopen jaren heeft Liam zich flink ontwikkeld binnen tennis en is hij aardig wat niveautjes hoger gekomen. “Trainen en vrijspelen doen natuurlijk een hoop, maar vooral het feit dat ik veel competities speel draagt bij aan mijn ontwikkeling. En ik doe veel toernooien, waardoor ik weekenden of zelfs weken tennis. Als je terugkomt van zo’n toernooi merk je meteen een verandering.” Zijn grootste kwaliteit is volgens hem dat hij ballen altijd zo mooi mogelijk wil afronden. “Ik hou er erg van om zo hard mogelijk in de hoeken te slaan. Dat is soms wel ook meteen mijn valkuil. Dan ben ik te gretig naar de harde ballen - terwijl het makkelijker is om hem zachtjes langs de kant te slaan - en gaat het onwijs fout. Maar daar leer ik van!”

Overwinning
De prestatie waar hij het trotst op is, is zijn overwinning bij het Delftse Hout Open Toernooi. “Eigenlijk is dit niet mijn beste prestatie, maar wel de prestatie die de grootste indruk op mij heeft gemaakt. De eerste ronde verloor ik, waardoor ik in de verliezersronde terechtkwam. Daarin ben ik tot de finale gekomen, waar ik tot een 5-0 achterstand kwam. Ik vocht terug en heb uiteindelijk met 7-5 gewonnen. Die overwinning laat zien dat het mogelijk is om na een tegenslag goed terug te komen.” Zijn grootste wens voor nu is om mee te doen aan een Brons Toernooi. “Een paar dagen tennissen aan de andere kant van Nederland lijkt me leuk.” Een voorbeeld binnen de tenniswereld? Dat heeft hij niet echt. “Ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet veel tennis op televisie kijk. Ik vind het veel leuker om zelf te tennissen. Al wil ik wel altijd dat Federer wint als hij speelt, want hij is een goede speler.”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet zie je hem of haar volgende week in Delft op Zondag!