Bart laat u graag de Vana Tallinn likeur proeven! (Foto: EvE)
Bart laat u graag de Vana Tallinn likeur proeven! (Foto: EvE)

Zoete praatjes: over likeuren, bittertjes en likorettes

Algemeen

DELFT - Hij valt meteen op als je slijterij De Wijnstok binnenloopt: de opstelling met Vana Tallinn likeur. En ja, je mag proeven.

Waar het naar smaakt? “Zoet uiteraard, want het is een likeur”, vertelt eigenaar Bart Kooiman. Met een vleugje citrus en kaneel. “Ik heb ook de versie Winter Spice in huis. Die heeft een nog iets sterkere kaneelsmaak. Dat voelt voor ons toch heel najaarsachtig en winters aan.” Vana Tallinn is, zoals de naam zegt, gestookt naar authentiek Estlands recept (vana betekent ‘oud’.) “Het doet ook wel een beetje denken aan de bekende Spaanse Licor 43.”

Gevarieerde smaken
Likeuren zijn een bijzondere drankenfamilie. Om een drank likeur te mogen noemen moet het minstens 15% alcohol bevatten (vaak is dat meer) en een minimale suikerhoeveelheid van 100 gram per liter. “Zit er minder suiker in, dan noemen we het een bitter”, legt Bart uit. “Denk aan de Schippersbitter en de Beerenburg, die van kruiden gestookt worden. Zit er minder dan 15% alcohol in, dan noemen we het een likorette. Die mogen dan ook in de supermarkt verkocht worden. Het aardige van likeur is dat er heel veel verschillende soorten zijn. “Je kunt likeur van van alles stoken”, weet Bart. Zo heb je de vruchtenlikeuren, zoals limoncello, maar ook van kruiden en zelfs van noten, zoals Malibu. Ook de soort alcohol die wordt gebruikt varieert. “Voor de Vana Tallinn wordt rum gebruikt. De Franse Grand Marnier heeft twee varianten waarvan de rode de bekendste is. Die is op basis van cognac. Minder bekend is de gele, op wodkabasis. Die laatste is met name geschikt voor gebruik in de keuken.” Een bijzondere likeurvariant zijn de crèmelikeuren zoals Baileys, waarvoor whiskey en melk of room wordt gebruikt. “Die hebben vaak een nog hoger suikergehalte.” Als je denkt dat melk en alcohol een vreemde combinatie is, probeer dan eens de Filliers chocoladejenever. “Ja, met echte chocolade”.

Online proeverijen
Bart vertelt graag over zijn producten. Maar nog beter is proeven natuurlijk. Helaas zijn live proeverijen lastig in coronatijd. Maar daar is iets op gevonden: “Herberg De Vliegende Vos gaat starten met online proeverijen, waarvoor je de proefset bij mij kunt kopen”, vertelt hij. “Uiteraard kun je die ook online bestellen op mijn website www.de-wijnstok.nl. Op 13 november gaat de eerste op Facebook van start. Een whiskyproeverij.” De coronatijd heeft geleid tot meer online initiatieven. Zo kun je bij Bart ook verschillende andere proefsetjes kopen, zoals de Hooghoudt online Masterclass. “Met de code in het pakket krijg je toegang. Zo kun je ook thuis nieuwe smaken ontdekken!”