<p>Rishaily haar focus is volledig gericht op de bal (Foto: Nancy van der Meer-Wortel)</p>

Rishaily haar focus is volledig gericht op de bal (Foto: Nancy van der Meer-Wortel)

'Ik heb mij hier altijd al thuis gevoeld!'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 13-jarige Rishaily Lake. Zij speelt softbal op hoog niveau bij honkbalvereniging Blue Birds in Delft.

Door Juliano van der Knaap

Momenteel zit Rishaily op de middelbare school, daar studeert zij aan de HAVO. Zij zit nu in de derde klas en het studeren gaat haar prima af. Het softballen is goed te combineren met school. "Blue Birds, de vereniging waar ik speel maakt afspraken met het team waar ik nu speel over de trainingstijden. Daardoor is het voor het team gemakkelijk om de sport te combineren met het naar school gaan." Naast het bezig zijn met huiswerk en schoolwerk vindt ze het leuk om in haar vrije tijd activiteiten te ondernemen. "De laatste tijd heb ik het best druk met school, als ik daarmee klaar en tijd over heb is het mijn favoriete bezigheid om thuis naar series te kijken. Nu kijk ik bijvoorbeeld naar The Hundred, ook heb ik de series 13 Reasons Why en Riverdale gevolgd op Netflix. Verder vind ik het leuk om films te kijken en af te spreken met mijn vrienden en vriendinnen", zegt Rishaily. Het talent is niet de enige uit haar familie die doet aan softbal. Sterker nog: het gehele gezin heeft een connectie met de sport. Het is haar namelijk met de paplepel ingegoten. "Door mijn vader, moeder en zus wilde ik ook starten met trainen. Zo heeft mijn vader op jongere leeftijd aan honkbal gedaan in Curaçao en heeft hij net als mijn moeder softbal gedaan bij Blue Birds. Mijn zus heeft dit ook gedaan op hoog niveau, zij trainde regelmatig met een team uit de regio en is uiteindelijk Nederlands kampioen geworden."

Overstap
De softbalspeelster begon op een jonge leeftijd al met sporten. "Op mijn zesde begon ik met het honkballen, dit heb ik meer dan drie jaar gedaan." De sporter heeft de trainingen in gemengde groepen gevolgd, ze heeft deze jaren veel plezier gehad. "Op een gegeven moment begonnen de meisjes van de vereniging over te stappen naar softbal. Uiteindelijk zat ik met alleen maar jongens in het team. Omdat ik graag met de meisjes wilde optrekken leek het mij een leuk idee om ook op softbal te gaan." Beide sporten zijn identiek aan elkaar, daardoor kon zij deze sport volgen op dezelfde vereniging. "Op softbal zaten best wat meisjes die ik al kende, daarom was het vanaf dag een al superleuk."

Gezelligheid
Rishaily doet al een flinke tijd aan softbal, er zijn meerdere factoren die de sport zo leuk houden. "Ik zit al zo lang op de vereniging, ik heb mij hier altijd al thuis gevoeld. Het geeft mij een goed gevoel als we als een hecht team een goede samenwerking neerzetten, samen doen wij hard ons best als wij de wedstrijden aan het spelen zijn. Het leuke is dat ik binnen de vereniging vrienden heb zitten waar ik in mijn vrije tijd regelmatig mee afspreek!"

Kwaliteiten
Rishaily is op dit moment de jongste uit het team. "Het niveau waarop ik speel is eerste klasse enkels, wij spelen elk weekend een wedstrijd en trainen twee keer per week. Ik ben de jongste uit mijn team, ik speel bijvoorbeeld tussen jongeren van zeventien terwijl ik pas dertien ben. Dit is geen probleem, we kunnen goed met elkaar omgaan!" Het is een knappe prestatie om samen met een oudere groep te mogen spelen. De sporter haar kwaliteiten komen goed van pas tijdens het spelen van wedstrijden. "Van mijn coaches krijg ik te horen dat ik een goede pitcher ben en op een goede snelheid kan gooien. Dit vind ik fijn om te horen, het slaan en het gooien van de bal vind ik namelijk het leukste om te doen. Mijn kwaliteiten op het veld zijn het gooien van slagballen en het harde slaan. Nu ben ik vooral bezig met het oefenen met het nog beter gooien van tactische ballen en wil ik beter worden in het pitchen." Rishaily kijkt soms naar Amerikaanse honkbalwedstrijden op tv. "Het team van de New York Yankees is een groot voorbeeld voor mij. Het is bijzonder om te zien hoe alles zo vlot en snel gaat op het veld." Als zij de mogelijkheid krijgt zou ze eventueel op hoger niveau willen spelen. "Op dit moment is er niet echt een specifiek doel waar ik naartoe werk. Als een professioneel team mij ooit zou aanbieden om op hoog niveau te spelen zou ik deze kans wel willen aannemen! Wel heeft zij een ander specifiek doel voor ogen. "Na school zou ik aan de slag willen gaan als kinderpsycholoog, ik ben regelmatig met mijn jongere neefjes en nichtjes. Ik merk dat ik het leuk vind om met kinderen om te gaan, daarom zou het leuk zijn als ik hier mijn werk van kan maken in de toekomst!"

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten