<p>Margaretha met haar spullen tijdens Burendag (Foto: Esther de Cuijper)</p>

Margaretha met haar spullen tijdens Burendag (Foto: Esther de Cuijper)

Passie met een Gouden Rand: Margaretha Stegeman

DELFT - Margaretha Stegeman (81) is vrijwilliger bij Cultuurhuis Delft. Zij vindt het enorm gezellig om met mensen bezig te zijn.

Door Juliano van der Knaap

Het Cultuurhuis brengt mensen van jong tot oud samen. Het doel hiervan is dat mensen zich meer met elkaar gaan verbinden. Dit kan door middel van ontmoeting, talentontwikkeling en het kennismaken met andere culturen. Het Cultuurhuis organiseert meerdere activiteiten waar vrijwilligers aan meehelpen. Margaretha Stegeman behoort nu tot deze groep vrijwilligers, maar woonde eerst in het Oosten van het land. “Daar ben ik opgegroeid en ging ik ook naar school. Toen ik nog heel klein was had ik last van verschillende kinderziektes. Ik werd door een zuster naar een kindertehuis gebracht. Daardoor miste ik aan het begin stukken uit mijn schoolperiode. Hierna ben ik de Mulo gaan studeren, zo heette dit toendertijd”, vertelt Margaretha. Op jonge leeftijd begon de vrijwilliger met het zorgen voor het gezin. “Wij hadden een groot gezin, na een tijdje begon mijn moeder ziek te worden. Mijn vader kwam met het idee dat het beter was om mij te laten helpen in het huishouden, in plaats van dat een vreemde dit deed. Ik hielp mee met het verzorgen van het gezin, dit heb ik een jaar gedaan.”

Hobby’s
Na een tijdje kwam Margaretha erachter dat het kappers- en modevak een van haar passies is. “Het kappersvak heeft mij altijd al geïnteresseerd. In de loop der jaren begon ik met het bezoeken van modeshows en kreeg ik hier een connectie mee. Een vriendin van mij was enorm bedreven op het gebied van mode, ik hielp haar met het organiseren van modeshows. Verder heb ik jarenlang een eigen modezaak gerund!”

Buitenland
In het verleden heeft Margaretha veel door de wereld gereisd. Nadat zij trouwde is zij op haar vijftigste verhuisd naar het zonnige Spanje. Hier kwam zij voor de eerste keer in aanraking met het vrijwilligerswerk. “Een Nederlandse buurjongen was ook nieuw in Spanje en begon hier met een eigen cafetaria. Hij had het aan het begin best zwaar. Ik heb hem aangeboden om vrijwillig te helpen in het café. Ik zei tegen hem dat ik hier geen geld voor hoefde te hebben. Er kwamen een hoop internationale gasten langs in de cafetaria. Door te werken in een internationale omgeving leerde ik veel over de Spaanse taal en andere culturen. Tegelijkertijd hielp ik met het vrijwilligerswerk de eigenaar van het café. Ik heb hier in totaal vijf jaar lang geholpen.” Zij verbleef in totaal twintig jaar in Spanje en is verliefd geworden op dit land. Tijdens het verblijf heeft ze veel mooie plekken in het land ontdekt. Na deze ontdekkingsreis is zij weer teruggekomen naar Nederland.

Cultuurhuis
Toen Margaretha net in Delft kwam wonen begon zij gelijk met het verkennen van de buurt. “Ik begon met wandelen en op een gegeven moment kwam ik hier het Cultuurhuis tegen. Daar lagen een aantal boeken, deze nam ik mee om te lenen. Toen ik deze boeken terugbracht nam ik gelijk een extra nieuwe stapel boeken mee. Tijdens het terugbrengen van deze spullen kwam ik Marjet Roerink tegen, een medewerker van het Cultuurhuis. Terwijl ik met haar sprak vertelde zij dat ze hier iets leuks wilden organiseren. Ik kwam gelijk al met het idee om een modeshow te starten, omdat ik hier thuis in ben. Dit leek mij dus een prachtig idee!” Het initiatief werd bij de mensen goed ontvangen, de aanmeldingen voor de modeshow begonnen al vrij snel binnen te komen. “De bewoners uit de buurt kozen deze kleding zelf uit of waren bezig met het creëren van eigen kleding. Nadat zij hiermee klaar waren liepen de mensen deze modeshow zelf, verkleed als mannequins. “Ik vond dit zo een mooie avond! Het was totaal niet commercieel en wij hadden hier zelf al onze energie in gestoken.”

Kleding
De modeshow was een groot succes. “Van daaruit dacht ik op een gegeven moment dat het leuk zou zijn om iets te beginnen met tweedehands kleding. Hier in Abtswoude stond heel lang een winkel met eerste hulp benodigdheden. Toen dit pand gesloten werd kregen wij de mogelijkheid om dit te gebruiken. Het is erg fijn dat wij hier nu wat mee kunnen doen!”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl!

Juliano van der Knaap
Meer berichten