De meningen over de aangekondigde veranderingen in de wijk zijn verdeeld (Foto: Koos Bommelé)
De meningen over de aangekondigde veranderingen in de wijk zijn verdeeld (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Wij zitten straks in de kou, herrie en rotzooi'

Algemeen

DELFT - Het Rode Dorp, dat in de jaren ‘60 werd gebouwd, lijkt ruim een halve eeuw later aan een flinke opknapbeurt toe. Woningcorporatie Vestia heeft grootse plannen met de complexen. Toch zijn lang niet alle bewoners blij met het voorstel.

Door Cheyenne Toetenel

De woningcorporatie zet stappen om de gebouwen en woningen te verduurzamen. De overheid vraagt Vestia ervoor te zorgen dat de woningen in 2050 zo min mogelijk energie gebruiken voor verwarming, warm water en verlichting en dat ze CO2-neutraal zijn. In het Rode Dorp verbetert Vestia de isolatie en worden geisers/cv-ketels vervangen voor een nieuw verwarmings- en warmtapwatersysteem. Dit nieuwe systeem kan in de toekomst aangesloten worden op een warmtenet. Na de werkzaamheden zijn de woningen energiezuiniger en gereed voor een toekomst zonder gas. Een positieve verandering, zou je denken. Toch ziet een deel van de bewoners vooral de negatieve aspecten.

Rotzooi
“Dit gaat uitlopen op een drama”, aldus een bewoner tijdens een rondje door het Rode Dorp. “Wij gaan hier zo ontzettend veel overlast door krijgen. En dan heb ik het niet alleen over de bende in huis, maar ook het lawaai dat je gaat horen als ze bij anderen in de flat bezig zijn. Dan maak ik mij nog niet eens het meest druk om mijn eigen situatie, maar vooral om die van ouderen en bewoners met een beperking. Die mensen kun je niet een week lang in de kou en de troep, en maandenlang in de herrie laten zitten.” Een andere bewoner wijst op de gevolgen, die volgens haar ‘onaanvaardbaar’ zijn. “De verwachting is dat we andere raambekleding nodig hebben, de kozijnen, het plafond en de wand moeten schilderen, en met gaten in ons laminaat komen te zitten op de plekken van oude leidingen. We krijgen wel wat geld voor het ongemak, maar dat is lang niet voldoende om alle aanpassingen te kunnen doen.” Toch klinken er ook positieve geluiden: “Het wordt tijd dat onze woningen eens goed worden aangepakt, want ze zijn verloederd. En sowieso kan investeren in duurzaamheid nooit kwaad.”

Begrip
Een woordvoerder van Vestia zegt de zorgen te begrijpen: “We kunnen ons voorstellen dat bewoners huiverig zijn voor de hinder die de werkzaamheden tijdelijk veroorzaken. We bieden iedereen daarom de ondersteuning die hij of zij nodig heeft. We richten een rustwoning in, helpen met verschuiven van meubels of het afhalen van gordijnen. En vraagt iemands situatie om een andere oplossing, dan kijken we naar maatwerk.”

Aardgasvrij
Eerder deze week werd bekend dat de subsidieaanvraag bij de rijksoverheid om het Rode Dorp geheel aardgasvrij te maken, is afgewezen. Toch heeft Vestia er vertrouwen in dat de woningen die onderdeel uitmaken van het renovatieproject in het Rode Dorp aangesloten kunnen gaan worden op het toekomstige warmtenet. Het aardgasvrij maken van de gehele buurt gaat nu mee in de planvorming van het Warmteplan Delft 2021 en het daarop volgende Warmte Uitvoeringsplan. Meer hierover is te lezen in de stadskrant op pagina 6.